Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Frösådd av rosor

Rosa pendulina, bergsros
Om inte annat så för att det är så kul att se hur frön gror och i bästa fall växer upp till en ny fin planta så kan man prova på att så rosor.
Resultatet ser du om ungefär två-tre år då du kan förvänta dig en första blomning.
 
Rosa pendulina, bergsros
Rosa pendulina, bergsros
 
Väljer du frö från en förädlad ros blir resultatet av din frösådd annorlunda än sina föräldrar även om många egenskaper följer med. Därför kan det vara extra spännande att fröså en sort med egenskaper du tycker om för att se om du kanske till och med kan få en bättre version av den. Frö från vildrosor blir i stort sett alltid snarlika eller genetiskt lika sin fröförälder.
 
Om du istället bara vill ha en ny likadan ros är ett säkert kort att föröka den med sticklingar. Läs allt om hur du tar stickling av rosor här.

Korsa fram en egen ros

Vill man prova något riktigt spännande kan man prova att korsa olika rosor med varandra för att försöka locka fram goda egenskaper från två olika rosor. 
 
Kordesros 'Moonlight'
En av mina favoritrosor 'Kordes Moonlight' är en av mina kommande försöksobjekt för frösådd.
 
Rosor kan pollinera sig själva så för att försäkra dig om att rosen du väljer som fröförälder inte är resultatet av 'självpollinering' så kan du plocka bort ståndarna på blomman direkt då de utvecklas, isolera blomman med en tunn väv som träs runt blomman och sedan föra moget, pudrigt och fint pollen från en pollendonator till märket på pistillen när det är dags. Läs mer korsning och förädling av växter här.
 
Rosor kan vara lite svårflirtade vad gäller grobarhet. Det kan vara så lite som 20-30% av fröerna som gror. För att vara säker på att det blir några frön som gror är det smart att så ganska många.

Så här skördar du frö från rosor

Röda nypon på en rosbuske

Vänta till fröet är moget

Som med alla andra växter man vill ta frö av är det viktigt att fröerna fått mogna klart innan de plockas från växten. 
Om man plockar av frökapseln och skördar fröerna för tidigt spelar det ingen roll hur mycket möda och energi man lägger ner på frösådden. De kommer ändå inte att gro. 
 
Mogna nypon med frö
 
Låt frökapseln, nyponet mogna ordentligt. Man kan räkna med att det tar ungefär fyra månader från blomning till moget nypon med mogna frö.
 
Det kan vara svårt att veta när nyponet är moget men en bra regel är att plocka det när det har fått sin djupa röda, orange, svarta eller buna färg och känns lite mjukt när man klämmer försiktigt på det.
När fruktköttet är mjukt är det garanterat klart. 
 
Dela rosens nypon för att se att fröerna är mogna
 
Har du många nypon kan du testa dig fram genom att öppna ett nypon och kolla läget. Väntar man för länge är det å andra sidan finnd det risk att det bildas mögel inuti nyponet så viss tamjing är nödvändig.

Extrahera frö ur nyponet

Plocka ur frö från rosens nypon
 
När nyponet är moget skär du upp det genom att dela det mitt itu. Då är det lätt att pilla ut fröer och eventuellt fruktkött som de sitter häftade vid med en kniv eller udden på en sekatör.
 
Rosfröer som tvättas rena i vatten

Om det finns mycket fruktkött kan man skrapa ut hela innehållet och lägga i en liten skål vatten där fröerna sedan sköljs rena. 
Fröerna måste tvättas helt fria från allt fruktkött eftersom det annars finns risk att de kan börja mögla i jorden.

Sådd av rosfrö

Preparering av fröerna

För att öka grobarheten och skynda på groningen kan fröerna blötläggas i vatten, gärna med Nitrozyme i under 12-24 timmmar.

Kylbehandling av fröerna innan sådd

Rosfrö gror säkrast efter att de fått en period av kyla, har stratifieras. Enklast är det att så dem ute på hösten eller senvintern eller tidigt på våren. Då utsätts de för kyla naturligt.  
 
Strattifiering av fröer i hushållspapper i kylskåpet

Vill man så inomhus och skynda på processen kan man göra det genom att låta fröerna ligga i kylen fyra-sex veckor. Man lägger dem då i lätt fuktat papper eller i en fin blandning med grov sand eller vermikulit i en liten plastpåse som försluts och läggs i kylskåpet. Helst i den svalaste delen av kylen med 0-4 grader. Efter kylbehandlingen tas de fram och sås.

Sådd av rosor utomhus

Man kan så fröerna ute sen höst, vinter eller tidig vår så länge det fortfarande finns gott om kalla nätter som aktiverar att groningen kan börja.
  • Så fröerna i perennkrukor i en storlek på ca. 11 x 11 cm. Det är en bra storlek för att få tillräcklig jordvolym som håller fukten bra.
  • Fyll krukorna med väldränerad jord, gärna uppblandad med 20-40% fint grus eller perlit.
  • Fröerna sås på ca 0,5 cm djup. Så flera i samma kruka med ca 1 cm avstånd.
Perennkruka med frösådd täckt av vermikulit
  • Täck sådden med vermikulit för att minska avdunstning och hindra flygande frö att slå rot. 
  • Fukta sådden och ställ krukorna ute på en plats skyddad från sol och vind. Se till att jorden inte torkar ut, men vattna försiktig så den inte blir allt för blött. Det finns ännu inga rötter som suger upp vattnet ur jorden.
När värmen kommer under senare delen av våren kan man räkna med att se små fröplantor komma upp. 

Sådd av rosor inomhus

Efter stratifiering i kylskåp kan fröerna sås direkt i krukor inomhus i rumstemperatur. Då kan man välja mindre krukor ca 8 cm storlek som fylls med såjord.
 
Rosfröer sådd i kruka

Fröerna sås på ca 0,5 cm djup. Så flera i samma kruka med ca 1 cm avstånd.
 
Kruka med såjord för sådd av rosfröer
Täck fröerna med ca 0,5 cm såjord
 
Vattna igenom jorden ordentligt och håll jorden fuktig men inte blöt.
 
Minidrivhus med frösådder av rosfröer
 
Ställ ljust i ett minidrivhus. Undervärme kan skynda på sådden. Utnyttja värmen från ett element eller ställ sådden på en värmematta
Tänk på att jorden torkar ut fortare när den står på undervärme.

Om man sår inomhus på vintern och fröerna börjar gro behöver man hjälpa dem med lite växtbelysning så att de inte kroknar, men på vår, sommar och tidig höst räcker ett ljust fönster.
 
Groningen kan vara ojämn. Räkna med att det tar tre-fyra veckor innan du ser första lilla fröplantan visa sig.
 
 

Omplantering och utplantering av frösådda rosor

När fröplantan har minst fyra-sex blad är det dags att plantera den i en egen kruka med planteringsjord eller blomjord. Välj för detta en kruka som är 10-12 cm i diameter. Med den storleken utvecklas plantan fint tills rötterna börjar fylla krukan. Då är det dags att sätta den i en större kruka som rymmer ca 2 liter jord. Där får den växa till innan den sätts på sin slutliga växtplats. 
 
Från och med att rosen planterats om första gången börjar man ge näring. Vi rekommenderar Formulex fram tills dess rosen planteras ut.
 
Rosplanta utplanterad frösådd
Nyplanterad frösådd ros
 
Efter plantering kan den successivt tillföras samma näring som de fullvuxna rosorna men i lägre dos. Särskilt anpassad rosnäring, välbrunnen kompost eller kogödsel rekommenderas.
 
Beroende av vilka fröföräldrar din ros har kan den vara mer eller mindre tålig mot kyla.
Täck därför helst marken runt plantan första och kanske också andra vintern så den får tid att utveckla rötterna ordentligt. 

Avvänjning av inomhussådd

Plantor som odlas upp från frö inomhus behöver vänja sig vid utomhusklimatet successivt.
Så snart värmen är någorlunda stabil över 10 grader kan man börja ställa krukan utomhus dagtid under några dagar. Ställ den i skuggan eftersom stark sol kan vara direkt skadligt för den innan är van.
 
Därefter kan den sättas ut dygnet om på skyddad plats och när den är tillräcklligt stor planteras ut där den ska växa.

Väntan på blomningen...

När plantan väl satts på sin växtplats inträder väntan. Troligen dröjer det två till tre år eller mer innan den första blomman kommer, men det är alltid spännande att vänta på något helt nytt.
 
 
Har du egna erfarenheter från att så rosor får du gärna dela med dig.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896