Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Föröka rosor med sticklingar

Stickling av helenaros Lykkefund med sekatör
Stickling av helenaros Lykkefund med sekatör
Rosen är utan tvekan trädgårdens drottning.
Det finns så många underbara rosor. De har olika former och färger och olika växtsätt. Det finns rabattrosor, buskrosor och klängrosor och många, många olika varianter av dessa. 
 
Som trädgårdstokig kan jag inte få nog av rosor och när man lärt sig hur man gör för att förökar dem själv blir det snabbt en hel del rosor....

Förökning av rosor

Att föröka rosor är faktiskt ganska enkelt. Det finns flera olika sätt att göra det på

Okulering

Man kan föröka dem genom okulering (ympa på en annan rot. Läs mer om ympning.)

Rotskott

Man kan ta tillvara rotskott om det är ett äkta rotskott, dvs. om det kommer från den sort du odlar ovan jord och inte är från en rot som rosen är okulerad på. Då gräver man upp ordentligt runt rotstkottet. Klipper av den utskjutande stammen någon decimeter från där rötterna utvecklats och ser till att få så mycket som möjligt av jorden när man lyfter bort den nya plantan och sätter den i kruka eller planterar där den ska stå direkt.

Avläggare

Man kan också föröka rosor med avläggare. Läs mer om att föröka växter med avläggare

Sticklingar

Förberedda sticklingar av klängros
Översikt över hur en rosstickling förbereds.
 
Förutom genom rotskott är det enklaste sättet är att föröka rosor genom att ta sticklingar. Dels är det inte alla rosor som ger rotskott och det brukar finnas gott om material att göra sticklingar av, särskilt under sommar och höst och i beskärningstider!
 
Fördelen med rosor som förökas med sticklingar är att de rotskott som kan komma upp är samma sort som resten av rosen och att de i en del fall kan vara mer härdiga på egen rot.
 
Rosa, fylld kanelros
Fylld Kanelros

Om okulering av rosor

Många av de rosor vi köper färdiga är okulerade. Det innebär att skott av rosen har ympats in på en rot från en annan ros så att rotens egenskaper gäller för just rotdelen och den del vi ser ovan jord är den namnsort som vi njuter av. 
Okulering görs av två skäl: Dels anses ympning av rosor som kommersiellt mer lönsamt där man får fram en fin planta på 2-3 år. Dels kan i vissa fall rosor som ympats vara mer härdiga, framförallt i högre klimatzoner. Jag är lite osäker på hur det är med detta för rosor på egen rot eftersom rosor överlag ändå är indelade i vilka klimatzoner de passar för.

Ta bort rotskott på rosor

Nackdelen med okulerade rosor är att rotskotten som ganska ofta skjuter upp ur jorden från originalroten och inte alls är likadan som rosen du köpt. Dessa är ofta väldigt kraftigväxande och kommer gärna tillbaka igen och igen. Så snart man ser ett rotskott är det smart att klippa tillbaka det så långt ner som möjligt, men var försiktig så du säkert klipper ett rotskott och inget annat.
Även namnsorten kan skjuta långa, snabba skott långt nerifrån.
Om du kommer åt utan att blir helt riven och stucken kan du för att vara helt säker krafsa bort jord från rotklumpen och se varifrån skottet börjar växa. Det syns ganska tydligt om det är ovanför eller under ympstället.
 
Tar man inte bort rotskott finns det riskt att de snabbt kan ta över en klenväxande ros som då försvagas. Därför är det är klokt att inte låta dem växa till allt för mycket.
 
Använd alltid en vass sekatör när du klipper i rosor.
 
Helenaros Lykkefund klänger över växtportal i trädgården
Den tagglösa helenarosen 'Lykkefund' klänger över ett lusthus
 

Så här förökar man rosor med sticklingar

En del sorter kan vara lite tjurigare än andra, men de flesta rotar sig fort och snällt. Efter 1-2 år har du ett ganska stor planta som bara blir finare för varje år.
 
Man kan föröka rosor med sticklingar från början av maj fram till november. Tekniken för hur man gör är ganska lika sommar och höst men skiljer sig något.

Så här förökar man rosor på sommaren

I filmen nedan visar jag hur jag brukar göra när jag förökar sommarsticklingar av rosor. Ett tips jag vill addera är att man kan nå ännu större framgång om sticklingarna sprayas med Clonex Mist en gång i veckan. Ett naturligt medel som hjälper sticklingar att utvecklas. En av hemligheterna med att ta sticklingar är att få dem att rota så snart som möjligt. Då är risken att det misslyckas mindre än om de stå en längre tid. Där gör Clonex Mist en bra tjänst genom att bidra till att sticklingen hålls i bra skick och därmed kan fokusera på att bilda rötter.
 

Vintersticklingar av rosor

Sticklingar som tas från oktober och framåt är det enklast att sätta i en grusblandad ränna på friland eller i pallkrage.
 
Så här gör man:
  • Sticklingarna klipps på samma vis som sommarsticklingarna men alla blad tas bort direkt. 
  • Sticklingen sätts sedan ner ca. 2/3 ner i jorden. Vattna och håll fuktiga utan att det blir allt för blött. 
  • Låt sticklingarna stå kvar över vintern. De kan behöva fram till sensommaren för att komma igång. Du märker när de börjar visa grön tillväxt, men låt dig inte luras att gräva upp dem för tidigt. De kan grönska utan att rötter bildats. Avvakta tills du ser att de börjar växa till ordentligt innan du flyttar dem.
Planterade sticklingar av ros
 
Lycka till!
 
PS: Kommentera och dela gärna dina erfarenheter här nedan.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.