Just nu! 25% på allt från KENT & STOWE
Brytböna 'Purple Queen'

Brytböna 'Purple Queen'

Frö till Phaseolus vulgaris

Pris: 65 kr
I lager
Artnr: 30907
Klimatkompenserad frakt
Fri frakt över 690 kr
14 dagars returrätt*
30 dagars öppet köp*
* Ej växter, nyttodjur och beställningsvara, se villkor.

Produktbeskrivning

En vacker lågväxande brytböna med glänsande violetta baljor, mörka blad och lila blommor.
Purple Queen är en av de tåligaste sorterna, plantan är kompakt och stabil och blir ca 50 cm hög.
Kan odlas på friland, men passar även perfekt att odla i kruka på balkong eller uteplats.
Baljorna är rundade, slanka, mycket goda och smakrika. Skördas när baljan är ca 15 cm lång och äts kokta. Kan försås några veckor före sista frosten eller sås direkt på växtplatsen när jordtemperaturen är över 15°C.

Vetenskapligt namn: Phaseolus vulgaris
Odlingstyp: Friland
Såtid (försådd/direkt): Maj-juni
Sådjup: 3-5 cm
Plantavstånd: 10-15 cm
Radavstånd: 35-50 cm
Höjd: ca 50 cm
Antal frön: ca 20 st

Om Nordfrö 

Nordfrö

Detta frö är odlat i Sverige av Nordfrö och dess odlingsnätverk med hållbara metoder.

Nordfrö är ett svenskt, småskaligt företag med hållbar, lokal produktion av fröer.
Fröerna odlas av ett nätverk fröodlare med metoder som gör fröerna till ett omsorgsfullt hantverk från start till mål. Allt för att skapa de bästa förutsättningarna för att få en stor och fin skörd i dina odlingarn och samtidigt bidra till en bättre miljö.

Nordfrö arbetar kontinuerligt med att testa och förfina metoder för att odla, skörda och bereda fröer enligt en regenerativ och lokalt anpassad modell som bidrar till att bygga jord, gynna mikroliv och främja biologisk mångfald. 

- "Vi ser att en mer omfattande och decentraliserad produktion av fröer i vårt land skulle göra vår livsmedelsförsörjning mindre sårbar. Den skulle också förbättra möjligheten att bygga upp teoretisk och praktisk kunskap om långsiktigt hållbar fröodling.
Våra fröer är helt unika för vi är den enda fröleverantören som producerar alla våra fröer i Sverige. Och den enda fröfirman som bygger upp en hållbar fröproduktion.
Vi arbetar småskaligt, där vi väljer ut de bästa fröerna och grotestar själva så allt vi säljer ska vara av bra kvalitet."

Sorterna Nordfrö odlar väljs ut i samarbete med deras odlingsnätverk. Viktiga egenskaper är att de ska smaka bra och ge en stor skörd. Det är också viktigt att sorterna ska vara anpassade för odling i vårt klimat eftersom alla fröerna odlas här i Sverige och för att du som odlare ska få så goda förutsättningar som möjligt till en lyckad odling. 
Ett bra och viktigt exempel på sorturval är prioriteringen av gamla kulturarvssorter som har förädlats av flera generationer i vårt land vilket är en bra garanti för god smak och stor skörd.

Fakta & råd

Odlingsråd för bönor

Tips om hur man odlar och använder olika bönor

Olika sorters bönor

Beskrivning av olika sorter bönor

 

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.