Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Kaktusspaning på Gran Canaria

Kandelabereuphorbia, kanarisk kaktus växer i bergen på Gran Canaria
Idag lämnade jag solstolen för en promenad upp i bergen. Inget dramatiskt med klättring och så utan det är en väl uttrampad led som sträcker sig en bit upp och bort från kusten. 
 
Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum
Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum
 
Ärtsoppsbuske Launaea arborescens
Ärtsoppsbuske Launaea arborescens
 
Här var det väldigt torrt och i stort sett ingen levande växtlighet förutom lite spridda tuvor av fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum och Ärtsoppsbuske, Launaea arborescens som växte längs vägen under första delen av min vandring.
 
kanarisk-kaktus. Euphorbia canariensis
Kanarisk-kaktus Euphorbia canariensis - Kandelabereuphorbia
 
En bit längre upp bland klippformationerna som sträcker sig uppåt mot den blå himlen växte stora beständ av kandelabereuforbia, Euphorbia canariensis. Den kallas ibland också för kanarisk kaktus.
 
Kandelabereuphorbia, kanarisk kaktus växer i bergen
 
Den växte i stora bestånd till och med uppe på klipporna och ser väldigt mäktiga ut. Den är en endemisk art och växer naturligt bara på Kanarieöarna. 
 
Kandelabereuphorbia, kanarisk kaktus är en törel
 
Den påminner mycket om en kaktus men tillhör faktiskt törelsläktet, Euphorbia.
 
 
Kanske kan man se lite av släktskapet om man tittar på lite närmare håll. Taggarna sitter parvis på rad, tätt längs de fyra 'hörnen' på plantan.

Skötselråd kandelabereuhorbia

Kandelabereuphorbia kan odlas här hemma hos oss som krukväxt och sköts då på samma sätt som kaktusar. Planteras i kaktusjord och vattnas sparsamt med ett tillskott av kaktusnäring i vattnet då och då.
Mer om kaktusar, odling och skötsel hittar du här.
OBS! Plantan avger en vit, klibbig sav som är giftig. Hanteras med försiktighet.
 
 

Kaktusar på riktigt

Här växte också riktiga kaktusar i flera olika varianter.
 
Opuntia, kaktus med gula stora taggar

På väg ner stötte jag på några olika varianter av Opuntia, fikonkaktus. Den här hade långa, gula, taggar. Där fanns inget tecken på förestående blomning eller några frukter för tillfället.
 
Opuntia i bergen på Gran Canaria
 
En annan variant som växte en bit bort hade inte heller några frukter. Hos den var det inte fullt lika tätt mellan taggarna som sorten ovan.
 
Fikonkaktus, opuntia med frukter
 
En bit längre ner växte denna fikonkaktus full med frukter.
 
Röd blomma på fikonkaktus
 
Den hade en endaste blomma kvar som helt tydligt var på väg att slå ihop. Vacker röd färg. Det hade varit fint att se dem under full blom men säsongen är med all tydlighet förbi. Jag är glad att jag i alla fall fick se en blomma.
 
Kaktus full med ullöss
 
Vid en lite närmare granskning framgick med all tydlighet att det var gott om besökare både på frukter och på resten av växten. Det fullständigt kryllande av ullöss.
Väldigt vanligt tyvärr på många av växterna jag såg både i det vilda och i planteringar. Palmer och just kaktusar verkar väldigt hårt ansatta av dem.
 
Fikonkaktus, opuntia med ludna frukter
 
Dagens sista kaktus jag stötte på var en sort med ludna frukter. Garanterat inte så mjuka och lena som de ser ut på håll så jag höll mig undan.
 
Jämrans vad jag har plockat tackar ur fingrarna efter att ha varit lite för nyfiken idag. Bara nuddade lite. Sedan satt det yttepytte små stickor överallt på händerna. Pincett inhandlad. Kanske behöver en lupp också?!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896