Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Hur ser man att Orius-nyttodjur har effekt?

Fråga

Hej! 
Mina Orius skinnbaggar har kommit och är utsläppta nu. Undrar dock hur man vet om de ”jobbar”? Kan inte riktigt se några baggar på mina växter... Hur lång tid kan det ta innan man märker om de lyckats övermanna tripsen?
Undrar trips-drabbad

Svar

Orius skinnbaggar som bekämpar bladlöss
Två skinnbaggar festar på en bladlus. Notera den långa snabeln som fungerar som både effektivt stickvapen och suganordning. Baggarnas verkliga storlek är knappt 3 mm och kan bara ses med lupp.
 
Hej!
Jag förstår att du snabbt vill kunna se och följa hur bekämpningen fungerar. Men tyvärr är krypen mycket små - men garanterat effektiva. 
Orius skinnbaggar levereras i en blandning av bovete som ska strös ut lite här och var bland drabbade plantor. 
Både skinnbaggarna och drabbade insekter är svåra att se för blotta ögat, skaffa gärna en lupp så att du kan följa dem och identifiera ohyra. Oriusbaggarna verkar genom att suga ur sina offer med en lång snabel. Det blir därför inte mycket kvar av offren som man kan se, ens med en lupp. 
Orius är ett släkte av skinnbaggar som också i vår vilda natur håller efter många skadegörare som trips, bladlöss, kvalster, vita flygare och minerarflugor. Den vuxna skinnbaggen är ca 3 mm lång och känns igen på en mörk triangelfläck i nacken på ryggskölden. Den är mycket effektiv då den kan flyga och äter alla stadier av tripsen; ägg, larver och fullbildade insekter. 
Skinnbaggarna börjar jobba direkt om miljön är som den ska och angreppet bör minska inom några dagar. Så länge det finns mat är de kvar och förökar sig dessutom under sommaren.
Man räknar med att det behövs ca 1-5 djur per kvadratmeter vid måttligt angrepp och 10 st per kvadratmeter vid svårt angrepp. Bäst resultat får man om man efter två veckor sätter ut ytterligare en omgång nyttodjur. Kombinera dessutom gärna med klisterskivor där flyende vuxna tripsar bokstavligen hamnar i klistret.  
Här kan du läsa mer om trips och hur man får bukt med dessa besvärliga kryp.

Lycka till!
Hälsar Karin

Foto: Uwesi.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.