Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Känn igen och bekämpa trips

Trips på undersidan av palettblad LS
 
Trips hör till de vanligaste och mest besvärliga skadegörarna på krukväxter och många andra växter i odling. Det finns flera arter, många finns i vår natur där de angriper både vilda och odlade växter. Men störst blir skadan inomhus och i växthus där inga naturliga fiender begränsar angreppen. Så här känner du igen och bekämpar krypen.

Tripsens biologi

Trips är 1-2 mm långa, smala bevingade djur som kallas fransvingar på grund av de smala vingarnas behåring. De kallas också blåsfotingar, djuren har små häftblåsor som sitter under fötterna och hjälper dem att fästa på bladen. Trips trivs särskilt bra i varm och torrt miljö. Det finns flera olika arter som kan vara bruna, gula eller svarta.
 
Nymf av trips - x
Den nykläckta nymfen är ljus och nästan genomskinlig. Senare blir den mer gulvit. 

Honan sticker in sitt äggrör i bladen där äggen läggs. Både den fullbildade insekten och dess ljusa larver, som kallas nymfer, suger växtsaft ur bladen. När den ätit sig mätt faller den till marken där den förpuppas. Därefter kommer den fullbildade, bevingade tripsen fram. Utvecklingstiden är cirka tre veckor från ägg till vuxen insekt. 

Känn igen olika trips

Trips på undersidan av palettblad - LS
Typiska skador av trips: bladen får ljusgrå fläckar, det är utsugna bladceller som fyllts med luft i stället för växtsaft. De små lacksvarta prickarna är tripsens avföring.
 
Skadebilden för de olika arterna är lika. Bladens celler fylls med luft i stället för växtsaft och får ett silvrigt utseende, ofta kan man se att hela rader eller ränder på bladen ser ljusa eller silvriga ut. Till slut torkar tunna blad in, blir bruna och faller av. Mer tjockväggiga blad, som orkidéer, begonia och kalanchoe, får istället en korkaktig beläggning så kallad korksjuka.
 
Trips på prästkrage och liguster i trädgård
I trädgården och naturen ser man ofta trips hålla till på blommor, som prästkrage och rosor. TIll höger ett typiskt angrepp på liguster med silvergrå bladfläckar och svarta avföringsprickar.

Också tillväxtzonen i yttersta skottspetsen kan drabbas, den blir då missbildad och växten stannar av i sin utveckling. Djuren håller mest till på undersidan där man också hittar små svarta kulor som är djurens avföring. Det finns också tripsar som lever i blommor och blomknoppar, de blir då missbildade och får fula fläckar.

Bandad växthustrips, Parhtenothrips dracaenae
 
bandad växthustrips med nymf och fullbordad insekt - x
Här kalasar både en liten nykläkt nymf och en fullbildad insekt på bladets växtsaft. Känns igen på de två eller ibland tre tvärgående ränderna på vingarnas ovansida.

Den vanligaste arten.
 
Den vuxna tripsen är ca 1 mm lång, ljusbrun kropp och 2-3 mörka ränder på vingarna som syns bäst när vingarna är ihopslagna. Angriper främst gröna krukväxter som palmer, cissus, fikus, murgröna, kroton, dracenor, aralior och monstera. Men också citrus, hibiskus och flamingoblomma är drabbade. 
 
Amerikansk blomtrips, Frankliniella occidentalis
 
Nejliktrips och amerikans blomtrips - x
Tre olika trips. Från vänster Thrips palmi (två exemplar) , nejliktrips och den lite större amerikansk blomtrips.


1.5 mm lång, ljusbrun till mörkbrun. Angriper helst blommor som får strimmor eller missbildningar. Drabbade växtslag är astrar, familjen Gesneriaceae (saintpaulia och kornettblomma), krysantemum och gerbera. Kan också förstöra tillväxtzonen i unga skott hos aralior och rumsask.

Nejliktrips, Thrips tabaci
Påminner om amerikansk blomtrips men är lite mindre, 1 mm, och ljusare i färgen åt grågult. Angriper både blommor och blad, populära växtslag är gurka, cyklamen, fjädersparris, amaryllis, orkidéer och cineraria. 
 
Palmitrips, Thrips palmi
Drygt 1 mm lång och påminner om nejliktrips men har en mer gulaktig färg och mörkare behåring. Vanlig både i växthus, där den trivs bland gurkor och meloner, och på krukväxter som fikus, cyklamen och orkidéer.
 
 

Bekämpning av trips

Tripsen är en av de vanligaste och dessutom jobbigaste skadegörarna på våra krukväxter.  Är du tidigt ute finns det gott hopp om att få bukt med krypen. De trivs i en varm och torr luft och de fullbildade insekterna sprider sig genom att flyga.
 
Om du misstänker trips på någon av dina växter rekommenderar vi följande åtgärder:
  • Isolera drabbade plantor. Ställ de i eget fönster i annat rum, eller  till exempel i badrummet, men det är viktigt det är ljust eftersom plantan annars får nedsatt motståndskraft. Sommartid kan man ställa den utomhus. 
  • Spraya bladen på båda sidorna med en växtsåpa, eller egen såpablandning mot ohyra. De plantor där du inte ser något angrepp bör också behandlas på samma vis förebyggande. Risk finns att de redan har ett angrepp som ännu inte syns.
  • Svep gärna en plastpåse om plantan och knyt till så att medlet riktigt får verka några timmar utan att tripsen kan fly.
  • Är angreppet lindrigt kan detta räcka. Upprepa proceduren efter två veckor då nya tripsar kan ha kläckts och angriper på nytt.
  • Både förebyggande och vid tidigt angrepp finns ett mycket effektivt nyttodjur, tripsrovkvalstret. De äter framför allt tripsens ägg och hindrar därför utvecklingen av nya skadedjur.
  • För kraftiga angrepp rekommenderar vi biologisk bekämpning med nyttodjur med bland annat, orius-skinnbaggen, se nedan.
  • Försök också om möjligt att ändra miljön genom att sänka temperaturen och duscha ofta plantorna med vatten för att höja luftfuktigheten. Särskilt vintertid är inomhusluften mycket torr. Man kan höja luftfuktigheten kring plantan med ett litet vattenmagasin.
 

Behandla trips med nyttodjur

Trips bekämpas mycket effektivt med nyttodjur i kombination med klisterskivor.
  • Orius tar tripsen i nymfstadiet vilket successivt innebär att inga nya trips kan utvecklas.
  • För en mer effektiv behandling kan en kombination med klisterskivor som tar de vuxna djuren rekommenderas. Orius fastnar sällan i klisterskivorna eftersom de är fokuserade på att ta hand om nymferna. Tripsen däremot lockas av den gula klisterskivan.
  • För allra bäst effekt kombinerar man orius och klisterskiva med Tripsrovkvalster, Amblysieus som äter äggen. 
Med denna kombination har man täckt in alla stadier från ägg, till nymf till vuxet trips vilket ger en mycket effektiv bekämpning.
 
De olika tripsarterna bekämpas oftast mer eller mindre effektivt med den ena eller andra metoden vilket också är en bra anledning att kombinera de olika metoderna.
 
ads
 

Tips när du tar emot dina orius-baggar

När du beställer Orius skinnbagge för bekämpning av trips börjar du med att kontrollera att de mår bra vid ankomsten. Det gör man genom att se att det finns tecken på aktivitet i lådan de kommer i. Det är inget myller det handlar om då de kommer i olika stadier där inte alla rör sig, men du ska se att det finns rörelse bland boveten de ligger i när de kommer.
Undvik att ha fönstret öppet närmaste tiden efter att du sätter ut dem så de inte smiter ut innan de hittat tripsar på dina växter.

Efter utsättningen är baggarna ofta svåra att se då de oftast gömmer sig i bladveck och andra skrymslen där de inte syns. När de förflyttar sig springer de snabbt från punkt till punkt vilket också gör de svårupptäckta.
Du behöver därför inte vara orolig ifall de finns där eller inte bara för att du inte ser dem. Invänta istället resultatet som brukar visa sig efter ca. tre veckor.

Foto: Karin Elmberg, Florida Department of Bugwood, Linda Sandström m fl.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.