Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd  /  Odling & skötsel  /  Ohyra och skadegörare   

Känn igen och bekämpa trips

skada-trips-blad.jpg
Trips hör till de vanligaste och mest besvärliga skadegörarna på krukväxter och många andra växter i odling. Det finns flera arter, många finns i vår natur där de angriper både vilda och odlade växter. Men störst blir skadan inomhus och i växthus där inga naturliga fiender begränsar angreppen. Så här känner du igen och bekämpar krypen.

Tripsens biologi

Trips är 1-2 mm långa, smala bevingade djur som kallas fransvingar på grund av de smala vingarnas behåring. De kallas också blåsfotingar, djuren har små häftblåsor som sitter under fötterna och hjälper dem att fästa på bladen. Trips trivs särskilt bra i varm och torrt miljö. Det finns flera olika arter som kan vara bruna, gula eller svarta.
 
Nymf av trips
Den nykläckta nymfen är ljus och nästan genomskinlig. Senare blir den mer gulvit. 

Honan sticker in sitt äggrör i bladen där äggen läggs. Både den fullbildade insekten och dess ljusa larver, som kallas nymfer, suger växtsaft ur bladen. När den ätit sig mätt faller den till marken där den förpuppas. Därefter kommer den fullbildade, bevingade tripsen fram. Utvecklingstiden är cirka tre veckor från ägg till vuxen insekt. 

Känn igen olika trips

skada av trips på krukväxtblad
Typiska skador av trips: bladen får ljusgrå fläckar, det är utsugna bladceller som fyllts med luft i stället för växtsaft. De små lacksvarta prickarna är tripsens avföring.
 
Skadebilden för de olika arterna är lika. Bladens celler fylls med luft i stället för växtsaft och får ett silvrigt utseende, ofta kan man se att hela rader eller ränder på bladen ser ljusa eller silvriga ut. Till slut torkar tunna blad in, blir bruna och faller av. Mer tjockväggiga blad, som orkidéer, begonia och kalanchoe, får istället en korkaktig beläggning så kallad korksjuka.
 
Trips på prästkrage och liguster i trädgård
I trädgården och naturen ser man ofta trips hålla till på blommor, som prästkrage och rosor. TIll höger ett typiskt angrepp på liguster med silvergrå bladfläckar och svarta avföringsprickar.
 
Också tillväxtzonen i yttersta skottspetsen kan drabbas, den blir då missbildad och växten stannar av i sin utveckling. Djuren håller mest till på undersidan där man också hittar små svarta kulor som är djurens avföring. Det finns också tripsar som lever i blommor och blomknoppar, de blir då missbildade och får fula fläckar.

Bandad växthustrips, Parhtenothrips dracaenae
 
bandad växthustrips med nymf och fullbordad insekt
Här kalasar både en liten nykläkt nymf och en fullbildad insekt på bladets växtsaft. Känns igen på de två eller ibland tre tvärgående ränderna på vingarnas ovansida.

Den vanligaste arten. Den vuxna tripsen är ca 1 mm lång, ljusbrun kropp och 2-3 mörka ränder på vingarna som syns bäst när vingarna är ihopslagna. Angriper främst gröna krukväxter som palmer, cissus, fikus, murgröna, kroton, dracenor, aralior och monstera. Men också citrus, hibiskus och flamingoblomma är drabbade. 
 
Amerikansk blomtrips, Frankliniella occidentalis
 
Nejliktrips och amerikans blomtrips
Tre olika trips. Från vänster Thrips palmi (två exemplar) , nejliktrips och den lite större amerikansk blomtrips.


1.5 mm lång, ljusbrun till mörkbrun. Angriper helst blommor som får strimmor eller missbildningar. Drabbade växtslag är astrar, familjen Gesneriaceae (saintpaulia och kornettblomma), krysantemum och gerbera. Kan också förstöra tillväxtzonen i unga skott hos aralior och rumsask.

Nejliktrips, Thrips tabaci
Påminner om amerikansk blomtrips men är lite mindre, 1 mm, och ljusare i färgen åt grågult. Angriper både blommor och blad, populära växtslag är gurka, cyklamen, fjädersparris, amaryllis, orkidéer och cineraria. 
 
Palmitrips, Thrips palmi
Drygt 1 mm lång och påminner om nejliktrips men har en mer gulaktig färg och mörkare behåring. Vanlig både i växthus, där den trivs bland gurkor och meloner, och på krukväxter som fikus, cyklamen och orkidéer.

Bekämpning av trips

Tripsen är en av de vanligaste och dessutom jobbigaste skadegörarna på våra krukväxter.  Är du tidigt ute finns det gott hopp om att få bukt med krypen. De trivs i en varm och torr luft och de fullbildade insekterna sprider sig genom att flyga.
 
Bekämpning av trips med insektsspray
Att spraya bladen med växtvårdsmedel är ett effektivt sätt att både behandla och förebygga angrepp.

*Isolera drabbade plantor, ställ dem till exempel i badrummet. Spraya bladen på båda sidorna med en egen såpablandning, receptet finns här. Eller använd SB Plant invigorator som dessutom stärker bladen och ger ett skydd mot framtida angrepp. De plantor där du inte ser något angrepp bör behandlas med något växtvårdsmedel som gör dem oaptitliga för tripsen att angripa.
*Svep om en plastpåse och knyt till så att medlet riktigt får verka några timmar utan att tripsen kan fly.
*Är angreppet lindrigt kan detta räcka. Upprepa proceduren efter två veckor då nya tripsar kan ha kläckts och angriper på nytt.
*För kraftiga angrepp finns ett effektivt nyttodjur att ta till, orius-skinnbaggen. Den kan flyga och angriper tripsen med glupsk aptit.
*Bästa sättet att komma åt trips som angriper blommor är provadopinnar som sticks ner i jorden. Växten tar upp medlet via saftströmmarna och blad och blommor blir sedan oaptitliga. Kolla om dina blommor är drabbade genom att skaka dem över ett vitt papper. Då faller några gynnare ner och ger sig till känna.
*Försök också om möjligt att ändra miljön genom att sänka temperaturen och duscha plantorna med vatten ofta för att höja luftfuktigheten. Särskilt vintertid är inomhusluften mycket torr. Man kan höja luftfuktigheten kring plantan med ett litet vattenmagasin, här kan du se hur du gör. 

Foto: Karin Elmberg, Florida Department of Bugwood m fl.
 
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.
  Du hittar också svar på vanliga frågor på denna länk: Vanliga frågor till kundtjänst

  Öppettider kundtjänst:
  vardagar 09.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Mejlkundtjanst@wexthuset.com

  Välkommen också att höra av dig via chatten på hemsidan.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen att höra av dig med frågor eller funderingar.
  Du hittar också svar på vanliga frågor på denna länk: Vanliga frågor till kundtjänst

  Öppettider kundtjänst:
  vardagar 09.00-16.00 lunchstängt 12.00-13.00

  Telefonnummer: 08 - 22 50 80
  Mejlkundtjanst@wexthuset.com

  Välkommen också att höra av dig via chatten på hemsidan.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com