Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Vad är det för fläckar på tomatbladen?

Fråga

Hej! 
Jag upptäckte igår att några av mina tomatplantor i växthuset har bruna fläckar med små hål på ovansidan av bladen. På undersidan är det lite vitt - svampangrepp?
Jag har plockat bort angripna blad och slängt dem i soptunnan. Vad mer kan jag göra? 
Tacksam för svar.
Harriet 
 
angrepp av potatisbladmögel på tomatblad och stjälk Phytophthora infestans
Det smittsamma potatisbladmöglet angriper också släktingen tomat. Blad och stjälkar får bruna fläckar som snabbt får hela plantan att tackla av.

Svar

På din beskrivning låter det som potatisbladmögel, Phytophthora infestans.  Som du beskriver får bladen gråbruna fläckar med ibland ett glest ludd undertill. Stjälkarna får långsträckta, bruna fläckar. Tomatfrukterna får bruna, insjunkna fläckar som gör dem oätliga. Men den brukar angripa senare på säsongen, när luftfuktigheten är hög. Den drabbar dock tidigare om svampsorerna finns på plats redan i början på säsongen eftersom den övervintrar i det översta jordlagret. Svampsporerna kommer vanligen från luften men får fäste om man haft tomater i växthuset tidigare eller odlar potatis i närheten av tomater.
Denna svampsjukdom angriper båda växtslagen och är tyvärr allvarlig. På bara några veckor kan hela odlingen vara förstörd. Nu är du tidigt ute och har gjort helt rätt åtgärd som bums tagit bort de drabbade bladen och slängt i soporna.
Du kan i detta läge också stärka tomatplantan med en godartad svampmix som kan konkurrera ut bladmöglet, den heter Binab och är en mix av de god svamparna Trichoderma.
Svavel är också ett känt anti-svampmedel. Det kan fungera att sprutas ut på tomatbladen, det säljs under varunamnet Kumulus.

Åtgärder mot potatisbladmögel

För att i fortsättningen undvika bladsvampsjukdomar kommer här några tips:
-Välj motståndskraftiga tomatsorter.
-Odla inte potatis och tomat nära varandra.
-Om potatisen drabbas, tag bort blasten och släng i soporna så fort som möjlig efftersom det är på bladen svampsporerna finns.
-Se till att växthuset vädras vid varm väderlek.
-Byt ut jorden om du haft angrepp, särskilt det översta lagret där svampsporerna övervintrar.
-Om angrepp uppstår, tag snabbt bort angripna blad och behandla med svavel eller trichodermasvampar.

Lycka till!
Hälsar Karin

Foto: Scot Nelson.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.