Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla gurka

Slanggurka i växthus
 
Slanggurka - LL
 
Gurkplantan ger en härligt, frodig växt du kan skörda läckra frukter av under hela sommaren.
Förutom i växthus går många sorters gurka utmärkt att odla också i kruka i uterummet eller på en balkong i skyddat läge.
Gurkfamiljen är stor och det finns många olika sorter som är mycket odlingsvärda och har flera användningsområden.
 

Fakta om gurka

Svenskt namn: gurka, slanggurka, druvgurka, frilandsgurka (Västeråsgurka) och asiagurka. Djungelgurkan, cucamelon, minimelon eller minigurka tillhör en annan egen familj men odlas som gurka.
Vetenskapligt namn: Cucumis sativus, Melothria scabra (djungelgurka).

 

Svårighetsgrad: Medel.
Utvecklingstid: 55-75 dagar.
Kan förodlas: Ja.
Såtid: Mars-maj
Läge: Trivs på en varm plats med riklig tillgång på vatten och näring. Tål inte frost. Utomhus är upphöjda bäddar eller pallkrage en fördel för att få en varm odlingsbädd. Minigurka, som t.ex djungelgurka är trevliga att odla på en skyddad balkong eller i uterummet.
Såtid: Fröna gror vid lägst 17 grader, optimalt 22-24 grader . Groningstiden är 3-8 dagar.
Sådjup: 1 cm, lägg fröet platt på jordytan.
Plantavstånd: 20 cm för frilandsgurka.
Radavstånd: 50 - 100 cm beroende av sort.
Näring/jord: Trivs i lucker, mullrik, näringsrik jord. Nässelvatten är den ultimata gödslingen som både ger kväverik näring men också kisel som stärker bladens skydd mot svampsjukdomar. Nässlorna kan också läggas direkt på jorden runt gurkplantan. Eller tillsätt extra kisel i näringsvattnet.
Vatten: Jämn tillgång på vatten är ett måste. Torka ger besk smak. 

Olika typer av gurka

Äppelgurka - LL
Äppelgurkan är en rund gurka som ger rikligt med frukt på friland, men kan också odlas i växthus.
 
Man skiljer i huvudsak på sorter för växthusodling, lång eller kort slanggurka och den kortare, lite knottriga druvgurkan, kallad Västeråsgurka, som odlas utomhus på friland. Den senare har en svagt bitter smak och används i huvudsak för inläggning.
 
Det finns också busksorter som har korta avstånd mellan bladen (internoderna) och därför växer kompakt och inte behöver så mycket uppbindning. Djungelgurkan ger massor av små, läckra vackra grönvita gurkor som äts hela.
 
minigurkor och djungelgurka (lev)
En enda planta i kruka ger massor av härliga minigurkor, här 'Pony' F1. Till höger: den söta lilla djungelgurkan är en läcker grönsak som är lättodlad och vacker.
 
En tredje sorttyp är den storväxta asiagurkan med ljus skalfärg som är en frilandssort som används till inläggningar.

Partenokarpa sorter av gurka

Gurkan är en tvåbyggare (se nedan under Botanik), men växtförädlare har tagit fram sorter som bara får honblommor. Dessa är självbefruktande och kallas partenokarpa. De ska inte odlas intill andra gurksorter med hanblommor, eftersom de då pollineras och får helt annorlunda, ofta osmakliga, gurkor än ursprungssorten. Oftast är så kallade F1-sorter av gurka partenokarpa.
 

Botanik

Gurkan är ettårig och tillhör familjen gurkväxter, Cucurbitaceae. Ursprungsgurkan växer i Indien och södra Kina i Himalayas dalgångar och har bitter smak. Klängande eller krypande växtsätt. Varje planta har både han-och honblommor som pollineras av insekter. Man ser det lilla fruktämnet på honblomman. Gurkor har odlats i tusentals år, i Sverige sedan 1600-talet. Djungelgurkan härstammar från Sydamerika och Mexico där den växer som en flerårig slingerväxt.
 
Skilland på hanblomma och honblomma av gurka - LL
Hanblommorna till vänster känns igen på att de saknar honbommans avlånga fruktämne (till höger) som utgår från blombasen

Frösådd av gurka

Så gurka

Förodla inomhus i mars-maj. Gurkplantan utvecklas fort. Räkna med ca 5 veckor från sådd till färdig planta att sätta ut på växtplatsen. 
 
  • Så en-två frön 1 cm djupt i en kruka på ca 8 cm fylld med såjord.
  • Vattna igenom och ställ i ett miniväxthus med lock eller i en plastpåse för ökad luftfuktighet. Groningen påskyndas med undervärme. Läs vår artikel om Undervärme vid uppdragning av plantor. Gurka föredrar en groningstemperatur på 22-24 grader. Härefter är en någt svalare temperatur på 17-18 grader gynnsam för utvecklingen, men rumstemperatur går också bra.
  • Så snart groddar visar sig behöver plantorna stå under växtbelysning för att utvecklas bra. Tillskottsljus behövs ända fram till mitten av april då de kan flytta till ett ljust fönster utan allt för stark sol.
  • Om båda fröerna grott kan det som verkar svagast klippas bort alternativt delas de försiktigt i omskolningen.
 
Om man inte hinner så finns småplantor av gurka att köpa i vårt sortiment av grönsaksplantor och köksväxter.

Omskolning av gurka

Omplantering av gurka
 
  • När fröplantan fått fyra blad tas den ut ur minidrivhuset och planteras om. Gurka växer fort så de kan direkt skolas upp till en krukstorlek på ca 11 cm. Undantaget är klenväxande sorter som te.x  djungelgurka som behöver en mindre kruka på ca 9 cm. Välj en  näringsrik jord som till exempel plantjord eller grönsaksjord.
  • Gurka är känslig för torka. Håll jorden fuktigt men inte för blöt. Mer vatten krävs i takt med att plantan växer till och rötterna utvecklas.
  • Efter omplantering kan näring börja tillsättas i vattnet eller sprayas på plantan. Vi rekommenderar Formulex som har en bred näringsprofil och passar bra både för vuxna plantor och att användas för frösådder och sticklingar.
  • Ytterligare omplantering görs när plantan mäter ca 30 cm till en kruka som rymmer ca 3 liter jord. Är det snart dags för avhärdning och utplantering kan man hoppa över detta och sätta plantan direkt på växtplatsen så snart temperaturen tillåter.
  • Stöd plantan med en blompinne eller bambukäpp när rankorna drar iväg.
 

Utplantering av gurka

Utomhustemperaturen ska ligga över 12 grader och nattemperaturen bör inte gå under fem grader när gurkan planteras ut.
 
  • Slutlig omplantering görs i en kruka som rymmer minst 10 liter jord, gärna mer. Odlingssäck Vigoroot 10L eller Vigoroot 20L är ett bra alterantiv.
  • Gurka tål inte frost och gillar inte kylig väderlek och behöver avhärdas innan de planeras ut. Låt dem stå ute på skyddad plats dagtid under en period.för att undvika chock som kan ge hämmad tillväxt. Läs mer om detta i artikeln Så här avhärdas plantor.
  • Skydda plantan från plötslig kyla efter utsättning på friland med fiberduk så att den inte tar skada och tillväxten hämmas.

Odling av gurka

Täckodling av gurka i pallkrage - AS
 
Gurka kan odlas i växthus och sätts då i rejäla krukor, odlingssäckar eller hinkar med dräneringshål. Använd gärna svarta plastkrukor som är varma och bibehåller fukten.
 
  • Gurkornas stjälkar är känsliga och går lätt av så det är viktigt att de får bra stöd redan från början. Men är olyckan framme behöver det inte vara någon större katastrof. Så länge det finns blad kvar nedanför brottet är ingen skada skedd. Nya skott bildas i bladvecken som snabbt växer ikapp. Stötta med bambukäppar och bind upp plantan med jutesnöre eller soft-tie.
  • När gurkorna börjar blomma måste fiberduk eller odlingstunnel tas bort för att pollinerande insekter ska komma till.
  • Gurkor gillar inte torka men ska självklart inte övervattnas. Hur ofta den behöver vattnas beror på temperatur, plantans storlek och storlek på krukan. Med den solcellsdrivna bevattningen Irrigatia kan du ställa in så att den får lagom mängd vatten automatiskt. Vattna en bit ut från plantan för att undvika vattenansamling vid rothalsen där gurkan är känslig.
  • Tillför regelbundet näring som gärna får vara rik på kväve. Tillskott av kisel stärker växten och motverkar angrepp av svampsjukdomar.
  • Duscha gärna plantan ofta för att undvika att spinnkvalster får fäste. De trivs och utvecklas tyvärr snabbt vid låg luftfuktighet.
  • För att frukterna ska hinna utvecklas och mogna kan man toppa sidoskott efter två blad. Utvecklas det få frukter kan man nypa av några blommor så att fokus på fruktsättning blir på några färre blommor. Man kan också toppa plantan (klippa av den i toppen) för att ge mer kraft åt fruktsättningen.
  • Skörda kontinuerligt vartefter gurkorna uppnår storlek enligt sortbeskrivningen. Får de sitta för länge tappar de i smak.

Odla gurka på friland och i pallkrage

För frilandsodling är upphöjda bäddar eller odling i pallkrage lämplig för gurkodling. 
 
Blanda gärna in kompostjord och täck med gräsklipp och växtrens som bibehåller fukten och ger kväverik näring som den snabbväxande gurkan behöver. Läs mer om Täckodling och mulching.
 

Ohyra och sjukdomar hos gurka

Växthusgurka kan drabbas av spinnkvalster, mjöldagg, gråmögel och vita flygare.

Använd biologisk bekämpning om angrepp är på gång. En luftig odling med välmående plantor minskar angreppen betydligt.

Sniglar kan äta på frilandsgurkans blad. Plocka bort dem morgon och kväll när de är som mest aktiva.

Förutom dessa skadedjur kan gurka också drabbas av gurkmosaikvirus, CMV. Läs mer om Mosaikvirus - Symptom och drabbade växter i Faktabanken.

Kiselrik gödsling stärker bladen och gör dem därmed motståndskraftiga mot svampsjukdommar som mjöldagg och gråmögel.

Användning och lagring av gurka

Många olika slags gurka
Olika slags gurka har olika användningsområden.
 
Inlagd gurka (px)
 
Gurka liksom tomat behåller sin smak bäst om den förvaras i rumstemperatur. Den kan också förvaras i plastpåse i kylen. Räkna med en hållbarhet på ca. en vecka.
Vid förvaring under 5 grader kan de få frostskador. 
 
Druvgurkor mfl. sorter passar bra till konservering i ättikslag och kan syras för lagring flera månader framåt.
 
Gurka passar kanske allra bäst att ätas färsk i salladen, i gurkvatten, i tzatsiki och snabbinlagd i 1-2-3-lag.
Det är en given ingrediens i Gazpacho, och på smörgåsen.
 
Läs också artikeln Tips på gurkrecept.
 
 
Foto: Lena Ljungquist, m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.