Om du bara kan passa med vattning är gurkplantan en härligt, frodig växt att skörda läckra frukter av under hela sommaren. Den trivs utmärkt i kruka i uterummet eller på en balkong i skyddat läge.
Svenskt namn: gurka, slanggurka, druvgurka, frilandsgurka (Västeråsgurka) och asiagurka. Djungelgurkan, cucamelon, minimelon eller minigurka tillhör en annan egen familj men odlas som gurka.
Vetenskapligt namn: Cucumis sativus, Melothria scabra (djungelgurka).
Olika typer av gurka
Man skiljer i huvudsak på sorter för växthusodling, lång eller kort slanggurka och den kortare, lite knottriga druvgurkan, kallad Västeråsgurka, som odlas utomhus på friland. Den senare har en svagt bitter smak och används i huvudsak för inläggning.
Det finns också
busksorter som har korta avstånd mellan bladen (internoderna) och därför växer kompakt och inte behöver så mycket uppbindning.
Djungelgurkan ger massor av små, läckra vackra grönvita gurkor som äts hela.
En tredje sorttyp är den storväxta asiagurkan med ljus skalfärg som är en frilandssort som används till inläggningar.
Partenokarpa sorter av gurka
Gurkan är en tvåbyggare (se nedan under Botanik), men växtförädlare har tagit fram sorter som bara får honblommor. Dessa är självbefruktande och kallas partenokarpa. De ska inte odlas intill andra gurksorter med hanblommor, eftersom de då pollineras och får helt annorlunda, ofta osmakliga, gurkor än ursprungssorten. Oftast är så kallade F1-sorter av gurka partenokarpa.
Botanik - gurka
Gurkan är ettårig och tillhör familjen gurkväxter, Cucurbitaceae. Ursprungsgurkan växer i Indien och södra Kina i Himalayas dalgångar och har bitter smak. Klängande eller krypande växtsätt. Varje planta har både han-och honblommor som pollineras av insekter. Man ser det lilla fruktämnet på honblomman. Gurkor har odlats i tusentals år, i Sverige sedan 1600-talet. Djungelgurkan härstammar från Sydamerika och Mexico där den växer som en flerårig slingerväxt.
Hanblommorna till vänster känns igen på att de saknar honbommans avlånga fruktämne (till höger) som utgår från blombasen.
Svårighetsgrad: Medel/svår.
Utvecklingstid: 55-75 dagar.
Kan förodlas: Ja.
Såtid: Mars-maj
Läge: Trivs på en varm plats med riklig tillgång på vatten och näring. Tål inte frost. Utomhus är upphöjda bäddar eller pallkrage en fördel för att få en varm odlingsbädd. Odla gärna i kruka på balkong.
Såtid: Fröna gror vid lägst 17 grader, optimalt 24-28 grader . De gror på 3-8 dagar.
Sådjup: 1 cm, lägg föret platt på jordytan.
Plantavstånd: 20 cm för frilandsgurka.
Radavstånd: 100 cm
Näring/jord: Trivs i lucker, mullrik, näringsrik jord. Nässelvatten är den ultimata gödslingen som både ger kväverik näring men också kisel som stärker bladens skydd mot svampsjukdomar. Nässlorna kan också läggas direkt på jorden runt gurkplantan. Eller tillsätt extra
kisel i näringsvattnet.
Det är fascinerande att följa gurkfruktens explosiva utveckling från mini till midi på bara några dagar!
Vatten: Jämn tillgång på vatten är ett måste. Torka ger besk smak.
Övrigt: Gräsklipp är ett perfekt täckmaterial för kruka och frilandsodling. Det bibehåller fukten i jorden och ger kväverik gödning. Duscha gärna plantorna för att höja luftfuktigheten. Förutom att plantan mår väl av fukten motverkas angrepp av spinnkvalster.
Ohyra/sjukdomar: Växthusgurka kan drabbas av spinnkvalster, mjöldagg, gråmögel och vita flygare. Använd
biologisk bekämpning om angrepp är på gång. En luftig odling med välmående plantor minskar angreppen betydligt. Sniglar kan äta på frilandsgurkans blad. Plocka bort dem morgon och kväll när de är som mest aktiva.
Användning och lagring av gurka
Användning: Man skördar den omogna frukten. Stora slanggurkor är mer smakrika, men det gäller att skörda dem innan fröna börjar mogna, då de snabbt blir beska. Innehåller mycket vatten och lite näring. Druvgurkorna är goda både färska och att lägga in i ättikslag. För inläggning skördas de när de är små och fasta. Båda grupperna är härliga i tsatsiki, frilandsgurkan kan behöva skalas om den ska ätas färsk. Den lilla djungelgurkan äts hela som knapriga munsbitar och har en mer syrlig smak.
Lagring/förvaring: Äts färsk, kan förvaras någon vecka i plastpåse i kylen. Druvgurkorna läggs in i ättikslag.
Odling av gurka
Om man inte hinner så finns småplantor att köpa. TIll höger: gurkor trivs perfekt i kruka, använd gärna svarta plastkrukor som är varma och bibehåller fukten.
Sådd av gurka
Förodlas inomhus i mars-maj Gurkplantan utvecklas fort så kan man också så den så sent som i juni med något senare skörd.
Så ett till två frön i varje kruka. Om båda gror planteras den ena om i ny kruka. För krukodling kan man så direkt i slutkrukan.
För växthusodling gäller rejäla krukor, odlingssäckar eller hinkar med dräneringshål. Se till att den slingrande plantan har snören att slingra kring så att ljuset når in och skörden underlättas.

En uppklippt nätkasse är perfekt klätterstöd för gurkan. Två bambukäppar med snöre funkar för minigurkorna.
Slanggurkor behöver någon form av uppbindning av snören som de kan slingra kring eller bindas till. Plantan toppas när den nått maxhöjden. Minigurkorna, som djungelgurka är trevliga att odla på en skyddad balkong eller i uterummet. Om plantorna angrips av insekter finns biologiska preparat att ta till, kolla ofta så att ohyran kan tas bort i tid. Kiselrik gödsling stärker bladen och gör dem därmed motståndskraftiga mot svampsjukdommar som mjöldagg och gråmögel.

I början är en fiberduk perfekt för att driva plantorna och bevara fukten i marken. När gurkorna börjar blomma måste den tas bort för att pollinerande insekter ska komma till.
För
frilandsodling är upphöjda bäddar med tillskott av kompost ett suveränt sätt att få jorden varm och lämplig för gurkodling. Plantorna blir dessutom lättare att sköta. Gurkplantorna avhärdas, gärna under
fiberduk, under någon vecka. Utomhustemperaturen ska ligga över 12 grader, nattempen bör inte gå under fem grader. Plantera ut när frostrisken är över, gurka tål inte frost. I zon 1-2 kan frilandsgurka sås direkt, täckt med fiberduk. Denna måste dock tas av när plantorna börjar blomma för pollineringens skull. Odla gärna på en upphöjd bädd som ger en varm, väldränerad jord. Blanda gärna in kompostjord och täck med gräsklipp och växtrens som bibehåller fukten och ger kväverik näring som den snabbväxande gurkan behöver. Bind gärna upp de mer slingrande sorterna för lättare skötsel.
Foto: Karin Elmberg, Tony Higsett, Marrik, Rasbak och Tom Sulcer.