Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Få fler tomater med sticklingar

Nyplanterad stickling av tomatplanta
Att ta sticklingar från tomater är ett utmärkt sätt att få fler plantor och jättebra om man vill dela med sig av sina tomatsorter.
 
Man tar sticklingar som inte påverkar plantas möjlighet att blomma och börja bilda frukt. På busk- och ampeltomater kan man ta sticklingar från vilken gren som helst eftersom de hela tiden förgrenar sig och blommar på många olika grenar.  
 
Tomat med sidoskott som blir stickling
Sidosskottet (tjuven) vid pilen blir en utmärkt stickling
 
På upprättväxande sorter kan det vara klokast att ta sticklingar från de sidoskott som ändå skall tas bort (tjuvar) så går inget förlorat i tillväxt.
Mer om att föröka tomater med sticklingar från tjuvar kan du läsa i artikeln Få fler tomatplantor från tjuvar.
 
Preparerad stickling från tomat
 
Klipp eller nyp av så att sticklingen får ett par blad plus en topp. Finns fler blad längre ner på sticklingen klipps dessa bort.
Rötter bildas mycket snabbt både där eventuella blad tidigare suttit och i stort sett längs hela stammen som hamnar under jord.
 
Stickling av tomat i odlingskruka
 
Sticklingen sätter man direkt  i en kruka med cirka 9 centimeters storlek, helst med såjord, men vanlig planteringsjord fungerar också bra.
 
 

Vattna igenom jorden och placera krukan med sticklingen i ett minidrivhus eller ställ krukan i en plastpåse och knyt upptill för att skapa en miljö med hög luftfuktighet.
Efter ungefär två veckor har sticklingen fått rötter.
 
Någon vecka efter att den kommit igång att växa är det dags att plantera om den i större kruka. 

Mer information och tips visas i den här filmen som också visar vad man kan göra om tomatplantan fått för lite ljus och blivit lång och gänglig.

Föröka tomater med sticklingar

 

TIPS!
Du kan övervintra din favorittomat och få en tidig start genom att ta en stickling mot slutet av säsongen. Låt den stå lite svalt med växtbelysning så mår den bra utan att sätta fart och växa. På vårkanten när det är dags att börja driva plantan skolar man upp (planterar om) den i lite större kruka och placerar den i rumstemperatur. Då sätter den igång att växa med en gång. Läs mer här.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.