Yuccapalmen kan enkelt föryngras och förökas på flera olika sätt. De vanligaste och enklaste sätten är att föröka den genom:
- Beskärning
- Toppsticklingar
- Sidoskott
- Stamsticklingar
Så här såg min lätt förvuxna och gängliga yuccapalm ut innan jag föryngrade den och tog sticklingar.
Den lättskötta yuccapalmen, Yucca gigantea (kallas ibland också jättepalmlilja) tillhör klassikerna bland krukväxter. Den är tålig och klarar att stå både ljust och varmt och i en lite mörkare vrå.
Med tiden kan den dock bli lite gänglig. Den förvedade stammen fortsätter växa och ger ofta plantan ett oproportioneligt, glest utseende.
Men det finns ingen anledning att slänga en yuccapalm bara för att det börjar se lite luggsliten ut.
Var istället miljösmart och föryngra den genom beskärning och sticklingar. Enklare kan det inte bli!
Men det finns ingen anledning att slänga en yuccapalm bara för att det börjar se lite luggsliten ut.
Var istället miljösmart och föryngra den genom beskärning och sticklingar. Enklare kan det inte bli!
Föryngra din yuccapalm och få fler
Det finns fler olika sätt att föryngra och föröka din yuccapalm. Här beskrivs fyra olika sätt som alla är nästan lika enkla och garanterat ger dig fler fina, nya plantor.
Toppsticklingar från yuccapalm
- Klipp (eller såga!) av ett toppskott med gröna blad. Oavsett om några är fula och gula eller den är grön och frisk går det lika bra. Nya gröna blad kommer att växa ut inom kort.
- Dra eller klipp försiktigt bort eventuella fula blad och de nedersta bladen så att det blir en kort stjälk längst ner där rötterna ska växa ut.
- Fula bladtoppar kan 'friseras' genom att den yttersta delen klipps bort om man vill behålla bladet.
- Sätt ner det som nu närmast kan liknas vid en stor bldrosett i en plastkruka med blomjord av god kvalitet, gärna uppblandad med såjord så att överskottsvatten lätt kan rinna ur jorden och syre kan cirkulera så att rotbildningen påskyndas.
- Välj en krukstorlek som är proportionerlig till bladrosettens diameter. (se exempel bild ovan)
- Vattna så att jorden blir ordentligt genomfuktad och håll fuktig men inte blöt
- Yuccapalmen är väldigt lättrotad och kan placeras ljust i rumstemperatur utan behov av plastpåse över, men rotar fortare och säkrare om den får en plastpåse eller odlingskupa över sig.
- Inom någon månad har rötter vuxit ut och plantan kommer att påbörja sin tillväxt.
På samma sätt kan du göra också om det finns sidoskott längs stammen. Bryt försiktigt loss dem och sätt i jord enlig beskrivningen ovan.
Rota toppskott av yuccapalm i vatten
Råkade glömma en avklippt topp som jag stoppat i vattenkannan! Den hade fått fina rötter och blev efter planering en jättefin planta.
Yuccapalmen får också väldigt lätt rötter i vatten.
Så snart rötter börjar växa till ska den planteras i väldränerad blomjord så att inte rötterna behöver ombildas och ta kraft från tillväxten. Läs mer i artikeln Rota sticklingar i vatten.
Så snart rötter börjar växa till ska den planteras i väldränerad blomjord så att inte rötterna behöver ombildas och ta kraft från tillväxten. Läs mer i artikeln Rota sticklingar i vatten.
Beskär och föryngra yuccapalm
När toppskotten har satts som sticklingar har du nederdelen av plantan kvar. Nya skott kommer med stor sannolikhet att växa ut på minst ett ställe längs stammen när toppen är borta.
- Om stammen är lång och gänglig kan det vara en bra idé att klippa ner den till en höjd där du vill att bladrosetter ska börja växa ut så att plantan får ett nytt fräscht utseende.
- Använd en kraftig sekatör eller en såg och skär av stammen på önskad höjd.
- Passa samtidigt på att plantera om plantan nu när den är mer lätthanterlig så att den får ny fräsch jord som ger en extra bra start nu när den ska börja bilda nya skott. Läs mer i artikeln Omplantering av krukväxter.
- Ställ krukan ljust och invänta nya små gröna skott som börjar bildas inom några veckor.
Stamsticklingar av yuccapalm
Nu när du satt sticklingar av toppen och beskurit din yuccapalm så att den kan växa upp på nytt kan du göra sticklingar av överblivna stambitar för att få ännu fler plantor.
- Klipp eller skär upp den i ca 20 centimeter långa bitar. (Håll koll på upp och ned!)
- Ställ i ett glas eller en burk med lite vatten i botten och vänta på att rötter börjar bildas.
- När rötterna börjar växa ut är det dags att sätta sticklingen i en kruka på ca 12 cm i diameter fylld med blomjord.
Jag har inte provat det själv, men det går säkert lika bra att sätta stamsticklingen direkt i jord, gärna då med plast över eller i ett minidrivhus för att öka luftfuktigheten.
Har man tur och yuccapalmen trivs kan man få njuta av dess blomning.