Just nu! 25% på allt från KENT & STOWE
Fakta & Råd

Så chilifrön - 10 tips för lyckad frösådd

Chiliplanta - us

Chilifrukter Jamaican bell - us
 'Westlandse Lange Rode' är en rikgivande chili med långa, smala frukter. Skördas gröna eller fullmoget röda. Ju mognare, desto starkare.

 

Chili är lättodlad men har en lång startsträcka. Olika sorter gror olika snabbt, räkna med två till fyra veckor. 
Från sådd av chilifrön till mogen frukt tar det 55-120 dagar beroende på sort.

Vill man få optimal skörd är därför tidig förodling en fördel. Börja gärna redan i januari-februari. Men egentligen går de att så närsomhelst under året om man har växtbelysning. Sår du sent växer de lite ikapp de tidigare sådderna men hinner inte utvecklas fullt ut. Men är plantan fin kan du övervintra den och få en ännu tidigare start för din chiliodling året därpå.

Tips på hur du förbättrar groningen och snabbar på dina sådder kan du läsa om i artikeln Skynda på groningen.
 

Frösådd av chili med miniväxthus och värmematta
Det är roligt att testa några olika sorter. Glöm inte plantetiketter - man glömmer snabbt. Här hittar du alla odlingstillbehör du behöver.

Chili - olika sorter

Det finns inte bara många olika chilisorter utan också många olika sorters chili, så varför inte prova på flera?

Spanskpepparsläktet, Capsicum, som chilipeppar tillhör, är stort och när du blivit varm i kläderna finns flera häftiga familjer att lära känna och odla. Några exempel är:
 
 • Bärpeppar, Capsicum baccatum,
 • Hacopeppar, C chacoense
 • Rokotopeppar, C pubescens
 • Tabascopeppar, C frutescens

10 tips för att så chilifrön

 1.  Använd såjord, den är ogödslad så att de första späda rötterna inte bränns. Så gärna i småkrukor som ställs tillsammans, eller använd sålåda med lock, så blir det lättskött. Chilipeppar har ett känsligt rotsystem med pålrot, därför är sådd i småkrukor att föredra framför så kallad bredsådd.
 2. Fukta jorden ordentligt och mylla ner en-två frön i varje liten kruka, ungefär 1 cm djupt. Täck med torr såjord eller vermikulit, det hindrar avdunstning så att fukten behålls i jorden.
 3. Placera gärna i miniväxthus för en jämn fuktighet. Glänta på locket om det blir mycket kondens.
 4. Ställ sådden varmt, 20-27 grader, gärna vid ett element, med värmematta eller på golvvärme. Läs mer i artikeln Undervärme vid uppdragning av plantor.
 5. Använd helst växtbelysning under ca14 timmar per dag för sådder som görs från september till slutet av mars, eller ännu senare om du bor längre norrut. 
 6. Så fort fröet grott behövs ljus för att plantan ska bli knubbig och fin. Det första bladparet kallas hjärtblad, när dessa utvecklas tar man bort locket och ställer plantorna lite svalare, 18-20 grader.
ads
 
 1. När de första karaktärsbladen bryter fram är det dags för omplantering i näringsrik blomjord och lite större kruka, ca 7-8 cm. Ta försiktigt i de känsliga småttingarna. Liksom tomater tål chiliplantan att planteras djupare än den stått tidigare, omplantera så pass djupt att första bladparet hamnar strax ovanför jordytan.
 2. I takt med att plantan växer skolas den om till större kruka. På så vis får du en välväxt, kompakt chiliplanta, jämfört med om du planterar om i stor kruka med en gång. För chili rekommenderas omplantering flera gånger innan den planteras på sin slutliga växtplats. Fler tips i artikeln Omskolning av småplantor.
 3. Krukan eller odlingssäcken den ska växa i bör gärna rymma minst 10 l jord, då blir chiliplantan pampig och mer lättskött med en buffert av näring och vatten.
 4. Toppa (nyp av skotten precis ovanför ett blad) gärna plantan, så förgrenar sig stjälken till en buskig form.


Foto: Britt-Marie Blohmé, Lena Ljungquist

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.