Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Så chilifrön - 10 tips för lyckad frösådd

Småplantor av chili - AS

KÖP CHILI- & PAPRIKAFRÖNODLINGSPAKET FÖR CHILIODLING

 

Små chiliplantor - AS
 

 

Chili är lättodlad men har en lång startsträcka. Olika sorter gror olika snabbt, räkna med två till fyra veckor. 
Från sådd av chilifrön till mogen frukt tar det 55-120 dagar beroende på sort.

Vill man få optimal skörd är därför tidig förodling en fördel. Börja gärna redan i januari-februari. Men egentligen går de att så närsomhelst under året om man har växtbelysning. Sår du sent växer de lite ikapp de tidigare sådderna men hinner inte utvecklas fullt ut. Men är plantan fin kan du övervintra den och få en ännu tidigare start för din chiliodling året därpå.

Tips på hur du förbättrar groningen och snabbar på dina sådder kan du läsa om i artikeln Skynda på groningen.

10 tips för att så chilifrön

  1.  Använd såjord, den är ogödslad så att de första späda rötterna inte bränns. Så gärna i småkrukor som ställs tillsammans, eller använd sålåda med lock, så blir det lättskött. Chilipeppar har ett känsligt rotsystem med pålrot, därför är sådd i småkrukor att föredra framför så kallad bredsådd.
  2. Fukta jorden och mylla ner en-två frön i varje liten kruka, ungefär 0,5-1 cm djupt.
    På en del sidorn kan man läsa att chili är ljusgroende. Chilifröet kan gro utan att det täcks, men gror lika bra om inte bättre när det täcks med ett fint lager jord. När det ligger på ytan är risken för uttorkning större då chili tar några veckor på sig innan det gror. Det lite större fröet (jämfört med ofta mycket små frö som anses ljusgroende) har också svårare att fästa mot jorden utan mer regelbunden passning och vattning än om det täcks.
  3. Täck med torr såjord eller vermikulit, det hindrar avdunstning så att fukten behålls i jorden. Ett alternativ är att lägga vröerna ovanpå jorden och trycka till lätt så att de har bra kontakt med jorden.
  4. Placera gärna i miniväxthus för en jämn fuktighet. Glänta på locket om det blir mycket kondens.
  5. Ställ sådden varmt, 20-27 grader, gärna vid ett element, med värmematta eller på golvvärme. Läs mer i artikeln Undervärme vid uppdragning av plantor.
  6. Så fort fröet grott behövs ljus för att plantan ska bli knubbig och fin. Använd helst växtbelysning under ca 14 timmar per dag för sådder som görs från september till slutet av mars, eller ännu senare om du bor längre norrut. 
  7. Det första bladparet kallas hjärtblad, när dessa utvecklas tar man bort locket och ställer plantorna lite svalare, 18-20 grader.
  8. När de första karaktärsbladen bryter fram är det dags för omplantering i näringsrik blomjord och lite större kruka, ca 7-8 cm. Ta försiktigt i de känsliga småttingarna. Liksom tomater tål chiliplantan att planteras djupare än den stått tidigare, omplantera så pass djupt att första bladparet hamnar strax ovanför jordytan.
  9. I takt med att plantan växer skolas den om till större kruka. På så vis får du en välväxt, kompakt chiliplanta, jämfört med om du planterar om i stor kruka med en gång. För chili rekommenderas omplantering flera gånger innan den planteras på sin slutliga växtplats. Fler tips i artikeln Omskolning av småplantor.
  10. Krukan eller odlingssäcken den ska växa i bör gärna rymma minst 10 l jord, då blir chiliplantan pampig och mer lättskött med en buffert av näring och vatten.
  11. Toppa (nyp av skotten precis ovanför ett blad) gärna plantan, så förgrenar sig stjälken till en buskig form.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896