Beskärnings-dagar! Upp till 40% rabatt
Fakta & Råd

Dela suckulenter med bladrosetter

Gasteria med många nya bladrosetter
De är inte bara väldigt fina utan också väldigt lättskötta många av de småväxta suckulenter vi gärna använder både i vanliga krukor men också i lite mer spännande arrangemang. Suckulenterna passar perfekt att odla i växtterrarier, glasburkar, småamplar och planteringar både som lite större exemplar, men också tillsammans i små miniatyrlandskap.
 
Haworthia, krukväxt med bladrosetter
 
Nästan helt utan ompyssling växer de i sakta mak och efter en period börjar många av dem att bilda sidoskott i form av små nya bladrosetter. Det är växtens sätt att föröka sig vegetativt, dvs den delar upp sig i fler.
Bladrosett kallar vi de växter som inte bildar en stjälk där nya blad och förgreningar växer ut. Deras tillväxt sker istället i form av fler blad från samma ställe.
 
Haworthia, krukväxt med sidorosetter klar att delas
Här en Gasteria där det börjar bli fullt i krukan av alla nya små 'bebisar'.
 
Det är fint när de nya små plantorna tittar upp bredvid ’mammaplantan’ men efter ett tag kan det bli lite trångt. Då är det dags att göra en insats genom att dela plantan så att var och en av de små nya plantorna får en ny egen plats att växa på.
 
 

Så här delar du suckulenter med bladrosett

Fetbladsväxt uppdelad med många nya plantor
 
Denna typ av växter är normalt sett väldigt tåliga. Om någon del går av utan att det finns en rot kan du plantera den och pyssla om den så brukar den utveckla rötter och växa till ganska snart.
I filmen nedan visar jag hur delning och omplanteringen går till.  Det krävs lite nypor och man får bryta och bända lite försiktigt, men hellre använda händer än något skärredskap som lätt kan skada både plantor och rötter.

Film som visar hur man delar suckulenta krukväxter

 

Tips vid delning och omplantering

Teknik för att dela plantor

Det sätt jag använder för att dela upp plantorna i filmen är i stort sett densamma för alla växter med bladrosetter, men det är långt ifrån alla som är lika tåliga. När man delar växter med mjuka själkar och blad behöver man vara lite mer lätt på handen.

Förberedelsen inför omplantering och delning

Bästa föreredelsen du kan göra oavsett vilken typ av växt du ska dela eller plantera om är att se till att jorden är ordentligt genomvattnad. Ställ den gärna i ett vattenbad en halvtimme så den får dra upp ordentligt med fukt i jorden. Med genomfuktad jord blir det lättare att ta ut jordklumpen ur krukan och det är också enklare att dela planor och ta bort den jord som ska bytas ut kring rötterna.

Plantera suckulenter

Fetbladsväxter planterad i olika sorters krukor
 
Suckulenter har inga stora krav på jord förutom att den ska vara lätt och luftig så att den inte förblir blöt och fuktig en längre tid efter att man vattnar. Bra alternativ är såjord som innehåller mycket sand, men det går också bra att plantera direkt i fint grus eller andra medier som till exempel perlite.
Det är en fördel att inte välja allt för stor kruka eftersom det är lätt att större jordvolym innehåller mer vatten. 

Näring till suckulenter

Suckulenter är generellt sett inte näringskrävande men mår bra av en anpassad näring specialiserad för just succulenter och kaktusväxter. I sådan har näringsämnena anpassats för att tillföra den balans av näring och mineral som just denna typ av växter behöver. Vi rekommenderar Cactus Focus som är just en sådan näring.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.