Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötsel och förökning av hemtrevnad

Krukväxt Hemtrevnad Soleirolia soleirolii

Hemtrevnad, Soleirolia soleirolii (syn. Helxine soleirolii) är en av våra vanligaste krukväxter.

Den tillhör familjen nässelväxter och växer vilt kring norra delarna av Medelhavet. Där trivs den i fuktiga miljöer där den bildar vackra, fluffiga mattor.
En mycket trevlig och egentligen ganska lättodlad växt, men som ibland kan vara lite tjurig att få att överleva en längre tid. Den är nämligen väldigt känslig för uttorkning. Just därför finns det också risk för att man vattnar den för mycket. 
 
Hemtrevnad, Soleirolia soleirolii
 
Hemtrevnad finns i lite olika varianter med större och lite mindre blad, helgröna, brokiga, gyllengula och ljusgröna blad i olika nyanser.
Blommorna är små och vita, men blomning är inte speciellt vanlig i våra hem.

Skötselråd

Placering

Hemtrevnad trivs med hög luftfuktighet och klarar lätt skugga vilket i princip innebär fönsterplacering men inte söder där solen lätt blir allt för stark. Den föredrar rumstemperatur eller lite svalare framför en varm placering.

För att undvika övervattning men hålla plantan lagom fuktig mellan vattningarna mår den toppen om den får en liten dusch från blomsprutan då och då som samtidigt höjer luftfuktigheten.

TIPS! Ställ gärna krukan i en ytterkruka  med ett lager lecakulor i botten och fyll på lite vatten som inte får nå upp till krukans botten. Detta gör att luftfuktigheten kring plantan höjs utan att jorden i krukan blir för sur.
 
Lecakulor på krukfatet ökar luftfuktigheten
 
Blanda med näring i vattnet varje vecka under den ljusa årstiden och varannan vecka vintertid. Halv dos av en bra krukväxtnäring räcker.

Omplantering

Med något års mellanrum är det dags för omplantering. Då kan du välja att sätta den i en ännu större kruka där den kan fortsätta breda ut sig eller fortsätta med samma storlek.

Avlägsna jorden längst ner och ersätt med en bra blomjord som gärna kan blandas med 15% vermiculite som håller kvar fukten lite bättre än vanlig blomjord och 15% perlite för att inte jorden ska bli allt för sur (en bra kombination för många växter för att minimera risk för uttorkning samtidigt som jorden ventileras och inte blir för blöt).
Vid omplantering kan man också passa på att dela plantan, se längre ner under rubrik förökning.

Beskärning

När den börjar se ful ut kan man föryngra den genom att helt enkelt klippa till den lite grann och man kan alltid skapa nya exemplar väldigt enkelt genom sticklingar, delning eller avläggare.

Så här förökar man Hemtrevnad

Sticklingar av hemtrevnad

Det är jätteenkelt att ta sticklingar från hemtrevnad. Man bara greppar några revor, drar loss dem från plantan och trycker ner i en kruka med jord.
Rötter bildas och växer ut från revorna där bladen sitter.

 

Revor för sticklingar av hemtrevnad

Sticklingar av kruka planteras i såjord


Krukan fyller man med blomjord blandad med vermiculite och perlite enligt ovan.

Sticklingen behöver stå i ett miniväxthus eller motsvarande för att få tillräckligt hög luftfuktighet runt sig innan den börjar växa till ordentligt. 

Ställ ljust och håll lagom fuktigt. Efter några veckor börjar tillväxten visa sig och man kan då avlägsna krukan ur miniväxthuset och behandla den som en 'vuxen' planta.
Skola upp i större kruka när så önskas, se rubrik Omplantering ovan.

Göra avläggare på Hemtrevnad

Ett alternativ är att göra en ‘avläggare’. Det vill säga lägga några revor i en mindre kruka vid sidan av moderplantan som får slå rot där.

 

Reva av hemtrevnad som stickling

Glasklumpen ligger på revan för att den ska ligga ordentligt i kontakt med jorden


För avläggare behövs det inte något miniväxthus eftersom moderplantan livnär avläggaren innan det vuxit ut nya rötter i den mindre krukan. Spraya gärna med blomsprutan kring revorna för att öka luftfuktigheten. På så vis påskyndas rottillväxten.
Så snart man ser att det börjar växa i krukan kan man klippa loss revan från moderplantan och behandla den som en självständig planta.

Föröka Hemtrevnad genom delning

Det är också väldigt enkelt att få fler plantor genom att dela den. Ja, det är ju egentligen inte en planta utan väldigt många små plantor som var och en har sina egna rottrådar. 

Vill man dela den tex. mitt itu tar man ut den ut krukan, tar ett fast tag i var sida av plantan och vrider (skruvar) lätt på rotklumpen, samtidigt som man försiktigt, försiktigt drar delarna från varandra. De små revorna med alla blad fastanar väldigt lätt i varandra så man får lirka och skruva så försiktigt som möjligt så inte allt för många går av på kuppen. (sätt de som går av som sticklingar så går inget förlorat!)
 
Man kan också göra det lite mer bryskt och hugga den mitt itu med en rejäl kniv till exempel. I så fall rekommenderar jag att man lägger plantan upp-och-ned så att snittet börjar genom jordklumpen annars fastnar man lätt bland alla små blad.
När plantan är delad planteras vardera del i samma jordblandning som beskrivs ovan för omplantering. Sätt plantan i mitten och fyll på med jord runtom så kommer den snabbt fylla krukan och börja välla över kanterna igen.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896