Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötselråd Fuchsia

Röd-vit fuchsia Snowburner med knopp och blomma
Fuchsia 'Snowburner'
Fuchsia 'Snowburner'
 
Att odla fuchsior är inte alls svårt men några saker är viktiga att hålla i minnet för ett bra resultat.
Fuchsia, vars vetenskapliga namn är Fuchsia finns det tusentals olika hybrider av och ca. 120 olik arter. Nästan alla härstammar från Sydamerika med några sorter även från Nya Zeeland och Tahiti.

Några av arterna, till exempel F. magellanica är vinterhärdiga upp till zon 2, men det är ett litet vågspel att odla fuchsior på friland om man inte bor i odlingszon 1. Vintertäckning rekommenderas oavsett för att minska risken för att den inte klarar sig.
 
Vinterhärdig Fuchsia magellanica
Fuchsia magellanica 'Aurea' (en gulbladig form av arten.)

Plantering av nyinköpt fuchsia

Krukstorleken är mycket viktig. När man får hem den nya lilla plantan skall man snarast plantera om den i en ett nummer större kruka.
 
Nästa omplantering görs när rötterna börjar nå fram till krukans sidor. Så håller man på flera gånger fram till midsommar ungefär. Vissa starkväxande plantor kräver så småningom rejält stora krukor.

Vanlig blomjord duger bra men den måste vara lucker. Även kokosfiber som har en mycket lucker struktur rekommenderas också. Läs mer om att odla i kokosfiber.
Man häller på jord i krukan och skakar den tills jorden sluter om rötterna. Man får absolut inte trycka till med fingrarna eftersom jorden då blir allt för kompakt. Vattna försiktigt och häll på mer jord om det behövs.

Vattning och näring

Fuchsian vill ha lagom mycket vatten. Övervattning är troligen den vanligaste dödsorsaken så regelbunden, sparsam vattning rekommenderas så att jorden inte blir för vattenfylld.
Bra dränering med ett lager lecakulor eller en upp-och-nedvänd krukskärva i botten på krukan mnimerar risk för övervattning. Låt den aldrig stå med vatten på fatet.
 
Vattna helt nära krukkanten så att rotklumpen inte får allt vatten utan sugrötterna kan söka sig utåt i krukan.
Formulex eller motsvarnade blomnäring rekommenderas med halv dosering helst vid varje vattning.

Placering av fuchsia

Fuchsian gillar inte att stå i full sol utan den vill ha silat ljus och vill gärna stå så att luft kan cirkulera genom plantan.
Vid placering inomhus rekommenderas förhöjd luftfuktighet kring plantan för att minimera risk för angrepp av ohyra. Det görs enkelt genom att placera en skål eller flaska med vatten i dess närhet.

Beskärning av fuchsia

Några sorter är duktiga på att grena sig själva men de flesta fuchsior måste formas genom toppning och beskärning.
 
Generella råd är svåra att ge eftersom olika sorter växer olika snabbt och formar sig på skilda sätt. Om man vill få ett buskigt växtsätt som även ger mer blomning så toppar man den nya plantan i samband med första omplanteringen och fortsätter sedan på motsvarande sätt med övriga grenar som toppas över två bladpar. Upprepa under en period tills du är nöjd med form och förgrening.
 
TIPS! Om du tar lite större topp kan du plantera den som en stickling!
 
Inför vintern och när den tas fram på våren är det lämpligt att man skär ner den till 5-15 cm höjd för att den ska bryta nya friska skott.
Man kan inte klippa ihjäl en fuchsia
 

Ohyra och skadegörare hos fuchsia

Fuchsia är relativt mottaglig för vita flygare, bladlöss och spinn.
Så länge plantan står utomhus brukar det inte var något större problem, men i växthus, inomhus och under vinterförvaring är det vanligt med enstaka angrepp. Ett bra sätt att förebygga och undvika ohyra i samband med att de tas in för vintern är att beskära plantan kraftigt så att det inte finns kvar blad att bo och gömma sig på.
 
Bekämpa på bladen med växtsåpa och liknande lösningar men undvik spraya på blommorna som lätt blir fula. Se till så att fukt från sprayningen inte ligger kvar längre tid hos plantan då det finns risk för bladmögel.
Biologisk bekämpning med predatorer kan vara att föredra. Läs mer om ohyra och skadegörare här.

Övervintring av fuchsia

Ska plantan övervintras svalt kan man vänta in första frosten innan den tas in eftersom den inte tar skada av ett par frostnätter.
Innan den tas in är det bra om jorden torkar ut så den inte är genomblöt vilket lätt blir fallet på hösten. Ställ den under utskjutande tak, täck jorden eller lägg krukan på sidan ett par veckor innan den tas in för att undvika blöt jord.
 
Enklast är att övervintra fuchsian ljust och svalt, 3-5 grader. Ett förråd, en glasveranda eller ett källarfönster kan duga. 
Skär ner plantan ordentligt innan och vattna sparsamt varje eller varannan vecka.
 
Nedskuren fuchsiaplanta inför övervintring
Skär ner plantan och rensa även bort kvarvarande löv på grenar och i kruka
 
Det går även att övervintra plantan betydligt varmare men då är växtbelysning absolut nödvändigt för att plantan ska få bra balans.
Besiktiga plantan innan den tas in och ta bort vissna blad och blommor för att undvika ohyra och mögelangrepp.
Ju högre temperatur, ju mer belysning krävs och därmed också mer vatten.
 
 

Ta hand om fuchsian på våren

När det börjar ljusna ute brukar nya små blad titta fram på de beskurna stammarna. Då är det dags att sätta om plantan in ny jord.
 
Ta bort gammal jord och är röttern långa och torra kan de beskäras lite.

Plantera om i kruka med samma storlek, eller mindre beroende av rotklumpens storlek.

Vattna igenom försiktigt och öka på mängden vatten successivt utan att låta jorden bli allt för blöt. Plantera om i större kruka vid behov enligt samma princip som vid nyinköpt planta.

Har man tillgång till växtbelysning är det perfekt läge att använda den för att få frodiga fina plantor klara tills det är dags att ställa ut dem.
När tillväxten börjar kan man samtidigt börja tillföra näring igen. Halv dos räcker.
 
Rosavita blommor på Fuchsia Thamar
Fuchsia 'Thamar'
 
Spkifuchsia, Fuchsia triphylla 'Firecracker'
Spikfuchsia, Fuchsia triphylla 'Firecracker'
 
Vildart Fuchsia procumbens
Vildart Fuchsia procumbens
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.