Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötsel av Orkidé, Phalaenopsis Brudorkidé

Brudorkidé Phalaenopsis
 
Brudorkidé Phalaenopsis
 
Phalaenopsis, eller Brudorkidé som den brukar kallas är den mest odlade och populäraste orkidén.
De är lättodlade och tåliga och det finns tusentals olika sorter som gör den mycket användbar och eftertraktad både i kruka och som snittblomma i hemmet och i större arrangemang. 
Phaleonopsis är en perfekt krukväxt för våra hem eftersom den tål dessa relativt torra miljöer samtidigt som den är lätt att få i blom och blommar länge. Med lite extra omvårdnad och rätt näring blir den fantastisk!

Ett 50-tal arter härstammar från östra Asien och Filippinerna där de växer som epifyter uppe i träden i varma, tropiska skogar vilket betyder att de behöver värme året om.
De mår också bra av hög luftfuktighet vilket den också får på sin naturliga växteplats.
 
Phaleonopsis har inte knölar som de flertalet andra orkideer utan har istället kraftiga, saftspäda blad som lagrar vatten och näring. Nya blad växer ut från basen av bladrosetten.
Rötterna är kraftiga och saftspäda och växer både i komposten och i luften.
 
Brudorkidé Phaleonopsis med rosa blommor

Ljus och temperatur

Phaleonopsis trivs bäst i ett öst- eller västfönster. Undvik att placera den i ett allt för soligt fönster i söder. 
Inomhustemperaturer på minimum 16˚C, men inte högre än 26˚C är att föredra.
Placering i ett badrum där luftfuktigheten är naturligt hör gynnar plantan.
 
 

Vatten och näring

Phalaenopsis vill ha en hög luftfuktighet vilken man lätt kan få om man placerar ett fat eller en skål med vatten nära plantan. Eller ställ den på ett fat med lecakulor eller grus och vatten (dock ej så orkidékomposten blir blöt)
Spraya plantan då och då med vatten för att ge ytterligare fukt.
Vattna oftare under tillväxtsäsongen och när det är varmt, mindre under vintern när växten vilar. Vattna alltid uppifrån.
Vattna med Orchid Focus Grow varje vecka under växtsäsongen och med Orchid Focus Bloom så snart blomknopparna kommit tills dess blomman vissnat. 
Vattna helst med rumstempererat regnvatten.
Som alternativ till Orchid Focus kan man använda Orchid Myst som sprayas på blad, rötter och kompost varje vecka under tillväxt och blomning, varannan vecka under viloperioden.
 
 

Blomning

Phalaenopsis blommar länge och kan blomma flera gånger om året.
Efter blomningen kan stängeln vissna ner eller fortsatt vara grön.
Om stängeln vissnat och blivit brun klipper man av den vid basen. Placeras sedan plantan svalt, gärna i ett norrfönster i fyra-sex veckor. Detta påskyndar bildandet av nya stänglar. Så snart ny stängel visar tillväxt placera i normal temperatur igen.
 Om stängeln fortsatt är grön efter att blommorna fallit. Klipp bort den översta, lätt vissna delen av stjälken några millimeter ovanför en nod (knopp). Här kan en ny stängel eller blomknoppar återbildas relativt snart. Om det dröjer, eller om stängeln börjar vissna, följ rådet ovan.

Förökning - nya plantor

Små orkidéplantor växer ut på blomstängeln
 
Ibland bildas miniplantor från en nod på blomstjälken. Låt den sitta kvar tills den bildat minst två blad på ca 5-10 cm och lite rötter. Då kan den skäras av med en vass, ren kniv. Plantera den i en liten kruka i sphagnummossa. Vattna och gödsla som en vuxen planta tills dess att den vuxit till sig ordentligt. Då planteras den med fördel i vanlig orkidékompost.

Omplantering

Omplantera varje år eller tidigare om rötterna tränger ur krukan i en aningen större kruka. Använd alltid en orkidékompost som baserar sig på bark eller kokosskal. 
Använd alltid en genomskinlig kruka med gott om dräneringshål. Den genomskinliga krukan bidrar till rötternas fotosyntes.
Steg-för-steg-beskrivning av omplantering hittar du här.
 
 

Sjukdomar och ohyra

Phaleonopsis drabbas sällan av ohyra men kan ibland få ullöss och bladlöss. Ju bättre plantan mår dess bättre motståndskraft har den mot ohyra. Förebyggande behandling är att se till att ge den näring, vatten, hålla hög luftfuktighet och ge den rätt placering. 
Titta lite extra på dina växter då och då så upptäcker du ett eventuellt angrepp tidigt och kan snabbare sätta in rätt och effektiva åtgärder. 
Vi rekommenderar i första hand våra biologiska bekämpningsmedel.
 
En guide till 'felsökning' av din orkidé hittar du här.
 
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896