Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Övervintra sommarblommande lök-och knölväxter

Ta upp dahliaknölar - KR
De sommarblommande knölväxterna är fantastiskt blomrika och lättodlade. Enda bekymret är hur den frostkänsliga knölen ska klara vintern.
Med denna metod lyckas du garanterat övervintra knölarna så att de är i perfekt form för nyplantering till våren.
 
...
Knölbegonian som blommat oförtrutet från slutet av juni  börjar tackla av i oktober - precis som den ska. Alla växtdelar klipps nu bort inför vintervilan.

Bästa tricket för övervintring av knölväxter

Med denna metod har jag övervintrat mina sommarblommande knölväxter som kanna, anemoner, begonia, dahliaknölar och gladiolus i drygt tio år. Resultatet är perfekta knölar till våren, spänstiga och välhållna. För varje år har de vuxit sig större och jag får dessutom fler och fler knölar!
 
  • Använd en isolerande låda, typ kylväska, isolerad utekruka eller en laxlåda av cellplast (frigolit) du kanske kan få i butiken.
  • Bottna med ett ca 5 cm lager barr och kottar. De ger en perfekt isolerande och luftigt bädd för knölarna som är fuktkänsliga (som gör att de ruttnar) - de vill heller inte skrumpna i kruttorr och varm miljö.
    Har du inte tillgång till barr och kottar, testa att bottna med lecakulor och använd täckbark eller annat luftigt naturmaterial som inte är snustorrt.
 
övervintring av sommarblommande knölväxter dahlia gladiolus begonia
 
  • Befria plantorna från blad, skott och blommor. Dahliorna kan ha en bit av stjälken kvar. Skaka av lös jord från knölarna, det gör inget om "fasthållen" jord är kvar. Märk upp, man glömmer fort...
 
Övervintring av knölväxter i isolerande kruka med barr och kottar
 
  • Ös på med ett rejält lager av barr och kottar, se till att de sluter kring knölarna. Täck sedan med pappskiva eller dylikt, bildens Lindesbergskruka har ett passande fat som jag använder som lock.
  • Nu ska knölarna övervintra mörkt och svalt. Krukan isolerar ner till ca -5 grader under några dygn. Vid mer långvarig eller kallare temperatur behöver den ställas i svalt garage eller dylikt. 
  • Kontrollera gärna knölarna i februari så de fortsatt mår bra och inte visar tecken på att börja ruttna eller mögla. Skär i så fall bort påverkade delar och lägg dem om möjligt något torrare.
  • I början av mars får knölarna komma fram ur sarkofagen igen - barrbädden har givit dem en perfekt miljö med lagom luft och fukt. 
 
 
Foto: Karin Elmberg och Karin Runge
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896