Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Driva jullökar i blom lagom till jul

Hyacinter i hyacintglas
 
Det är roligt att driva egna lökar i blom till jul. Doftande tazetter, pampiga amaryllis och söta jultulpaner skapar julstämning med enkla medel. I säsong hittar du våra jullökar i webbutiken.
 
Hyacinter i kruka - LS
 
Lökar som säljs för drivning till jul är manipulerade med kyla för att simulera vinter. När du sedan driver dem med värme och ljus motsvarar det vår och löken lockas att blomma mitt i vintern. ”Vanliga” lökar som säljs för vårblomning fungerar inte att driva så här. Dem måste du i så fall lägga kallt först under flera veckor.

Tidtabell för groning av jullökar

Så här lång tid behöver lökarna på sig för drivas i blom till december. 

 

  • Hyacint: 6-10 veckor
  • Tulpaner: 7-8 veckor
  • Amaryllis 6-8 veckor
  • Liljekonvaljer: 4-6 veckor
  • Tazetter: 4-6 veckor

Några tips för lökdrivning till jul:

  • Välj helst de största och spänstigaste lökarna för juldrivning. 
  • Plantera i sandblandad, lätt jord typ såjord.
  • Ställ löken varmare om du vill skynda på drivningen, svalare om du vill sakta ner på takten.
  • Nödlösning: köp halvdrivna lökar för att komma ikapp om du inte hann sätta igång i tid!
  • När miraklet börjar slå ut – ställ dem svalt när du inte är hemma så håller de sig vackra längre.

Amaryllis

6-8 veckor - starta i oktober/november

Dukning me amaryllis - IB
Amaryllisen är drottningen av julblommor.

 

Ungefär halva löken bör sticka upp ovan jord. Vattna igenom vid planteringen och sedan mycket sparsamt. Läs mer om att driva amaryllis i blom.

Är du sent ut är amaryllisen jättefin också alla andra tider på året så det är bara att plantera.

Hyacinter och morgonstjärna

6-10 veckor – starta i oktober

 

Hyacinter i glasvas - BF

 

Driver man i så kallade hyacintglas ska vattenytan hållas precis under lökbotten. Här hittar du vaser. Eller så planteras hyacintlökarna med midjan ovan jord.

 

Lite överkurs, men morgonstjärna är en underbar liten lökväxt att driva till advent eller nyårshelgen. Preparerade lökar går snabbare, 6-10 veckor, men får du inte tag på dem så prova att kylbehandla ”höstlökar” några veckor och driv dem sedan inne i stugvärmen som här i ett grunt kärl i fuktad sant, med vackra stenar eller i marmorkross. 

Jultulpaner

7-8 veckor – starta i oktober

 

tulpaner driva inomhus på vintern - xJultulpaner är näpna, här 'Pinocchio'.


Plantera lökarna precis under jordytan i jämnt fuktig jord. Ställ mörkt och svalt, 8-10 grader i 6-7 veckor.  Flytta sedan till en plats med 15 grader i ca 4-5 dagar innan förväntad blomning. Den vanligaste jultulpanen är söta lilla ’Brilliant Star’.  Blomman har kort hållbarhet, så det gäller att tajma! Ställ löken svalt om den rodnar för tidigt.

Liljekonvaljer

4-6 veckor - starta i november

drivning av liljekonvalj  - x

Kallas iskonvaljer, då de grävts fram för att drivas i stugvärmen. Groddarna som kommer på den underjordiska stammen planteras grunt och täcks med fuktig mossa. Vattna och ställ svalt och mörkt. När skotten är 5 cm höga ställs de ljust och gärna fortfarande lite svalt och snart blommar den lilla stängeln med den härliga doften av vår.


Tazetter

4-6 veckor - starta i november/december

tazetter drivna till jul - xTazetter på två vis; enkelt drivna i glasskål med lite vatten, eller traditionellt planterade med mossa över löken. Här med amaryllis och lärkkvistar som stadgar stjälkarna.

Tazetter är småblommiga, väldoftande  narcisser som säljs för drivning till advent och jul. De är lätta att driva och fyller hela rummet med sin doft. Ibland hittar man också speciella julnarcisser, som sorten Erlicheer, med små söta gulvita blommor. Plantera de små lökarna tätt i en skål, gärna genomskinlig med vackra stenar som stadgar lökarna. Håll jämnt fuktigt så att rötterna har vatten men lökarna hamnar precis ovanför ytan. Eller plantera traditionellt i kruka, men håll fuktigare än för vanliga lökar eftersom tazetter inte tål att torka ut.

 

KÖP JULLÖKAR

 

Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg, Ibulb och Linda Sandström.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896