Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tidtabell för drivning av jullökar

Hyacinter i hyacintglas
Det är roligt att driva egna lökar i blom till jul. Doftande tazetter, pampiga amaryllis och söta jultulpaner skapar julstämning med enkla medel. I säsong hittar du våra jullökar i webbutiken.
 
...
Det enkla är oftast det bästa. Leta i skåpen eller på loppis efter hyacintglas, mer dekoration behövs inte för att julstämningen ska infinna sig. Bara hyacintdoften är tillräcklig...
 
Lökar som säljs för drivning till jul är manipulerade med kyla för att simulera vinter. När du sedan driver dem med värme och ljus motsvarar det vår och löken lockas att blomma mitt i vintern. ”Vanliga” lökar som säljs för vårblomning fungerar inte att driva så här. Dem måste du i så fall lägga kallt först under flera veckor.
 

Några tips för lökdrivning till jul

Välj helst de största och spänstigaste lökarna för juldrivning. 

  • Plantera i sandblandad, lätt jord typ såjord.
  • Ställ löken varmare om du vill skynda på drivningen, svalare om du vill sakta ner på takten.
  • Nödlösning: köp halvdrivna lökar för att komma ikapp om du inte hann sätta igång i tid!
  • När miraklet börjar slå ut – ställ dem svalt när du inte är hemma så håller de sig vackra längre.

Jullökar tidtabell

Så här lång tid behöver lökarna på sig för drivas i blom under december. 

10 veckor – starta i oktober

Hyacinter
 

drivning av hyacinter till jul

Driver man i så kallade hyacintglas ska vattenytan hållas precis under lökbotten. Eller planteras hyacintlökarna med midjan ovan jord.

 

Morgonstjärna, Ornithogalum umbellatum
 

Morgonstjärna Ornithogalum driven i glasskål
 

Lite överkurs, men en underbar liten lökväxt att driva till advent eller nyårshelgen. Preparerade lökar går snabbare, 4-6 veckor, men får du inte tag på dem så  prova att kylbehandla ”höstlökar” några veckor och driv dem sedan inne i stugvärmen som här i ett grunt kärl i fuktad sant, med vackra stenar eller i marmorkross. 


8 veckor – starta i oktober

Jultulpaner
 

tulpaner driva inomhus på vintern
Jultulpaner är näpna, här 'Pinocchio'.

Plantera lökarna precis under jordytan i jämnt fuktig jord. Ställ mörkt och svalt, 8-10 grader i 6-7 veckor.  Flytta sedan till en plats med 15 grader i ca 4-5 dagar innan förväntad blomning. Den vanligaste jultulpanen är söta lilla ’Brilliant Star’.  Blomman har kort hållbarhet, så det gäller att tima! Ställ löken svalt om den rodnar för tidigt.

6 -8 veckor - starta i oktober/november

Amaryllis

Amaryllis Blossom Peacock
Amaryllisen är drottningen av julblommor. Här tronar 'Blossom Peacock'.
 

Ungefär halva löken bör sticka upp ovan jord. Vattna igenom vid planteringen och sedan mycket sparsamt. Här kan du läsa mer om drivning av amaryllis.

6 veckor -starta i november

Liljekonvaljer

drivning av liljekonvalj

 

Kallas iskonvaljer, då de grävts fram för att drivas i stugvärmen. Groddarna som kommer på den underjordiska stammen planteras grunt och täcks med fuktig mossa. Vattna och ställ svalt och mörkt. När skotten är 5 cm höga ställs de ljust och gärna fortfarande lite svalt och snart blommar den lilla stängeln med den härliga doften av vår.


4  veckor -starta i november/december

Tazetter

tazetter drivna till jul

Tazetter på två vis; enkelt drivna i glasskål med lite vatten, eller traditionellt planterade med mossa över löken. Här med amaryllis och lärkkvistar som stadgar stjälkarna.

Tazetter är småblommiga, väldoftande  narcisser som säljs för drivning till advent och jul. De är lätta att driva och fyller hela rummet med sin doft. Ibland hittar man också speciella julnarcisser, som sorten Erlicheer, med små söta gulvita blommor. Plantera de små lökarna tätt i en skål, gärna genomskinlig med vackra stenar som stadgar lökarna. Håll jämnt fuktigt så att rötterna har vatten men lökarna hamnar precis ovanför ytan. Eller plantera traditionellt i kurka, men håll fuktigare än för vanliga lökar eftersom tazetter inte tål att torka ut.
 

Foto: Blomsterfrämjandet, Karin Elmberg och Ibulb.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.