Just nu: Upp till 30% på Höstlökar
Fakta & Råd

Hur bekämpar man maskrosor?

Fråga

Har ni något bra tips för att bli av med maskrosor? De verkar komma i olika omgångar och jag vill verkligen bli av med dem en gång för alla. Vänligen Susanne

Svar

Blomma och fröboll av maskros
 
Hej Susanne!
Maskrosorna finns i hela landet och sprider sig lättvindigt med sina "parasoll"-försedda frön, så det kommer alltid att bli en viss inflygning så att säga. Men här kommer några bra tips på hur man effektivt får bukt med maskrosorna.
Maskrosor har två strategier för spridning: med frön och med rötter. Därför behöver man jobba på två fronter.
1. Se till att knipsa bort alla blommor och knoppar, även de gröna eftersom de knopparna eftermognar om de läggs i komposten. Då hindrar du all fröspridning inom din tomt. Använd gärna diskhandskar eller dylikt, fingrarna blir annars bruna av maskrosens mjölksaft. Lägg blommor och knoppar i soporna.
2. Genom att trötta ut rotsystemet kommer också detta att ge upp. Liksom bekämpning av alla rotogräs ska man vara ute strax efter ett regn, då rötterna lossnar mycket lättare ur jorden och hela rotsystemet därför följer med. 
*Tag bort plantan med så mycket rötter som möjligt när den är som frodigast. Då har maskrosen satsat massor av energi på att växa till sig och rötterna är nu ganska försvagade. Ett långt ogräsjärn, så kallat maskrosjärn, måste till för att nå den långa roten.
Den upptagna plantan befrias från eventuella blommor och knoppar, som slängs i soporna. Resten av plantan får bli gödning och mull till andra växter. Lägg dem ovanpå jorden så torkar rötterna in och växtresterna blir till nytta.
3. I stenläggningar är det svårt att komma åt med rensjärn, här får man bränna eller skära bort bladen. Gör detta i skedet då maskrosen vuxit till sig och är som mest sårbar.
 
Dessa metoder kommer på sikt att minska maskrosbeståndet radikalt i din trädgård! Maskrosorna kommer i regel i två massiva omgångar; en tidig under senvåren/försommaren där övervintrande rötter skjuter fart och sensommarens spridda frön gror. Sedan ytterligare en svärm under högsommaren då frösådda maskrosor blommar. 
Lycka till hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.