Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

När är det dags plantera om chili?

Fråga

Hej! Jag har sått en massa chiliplantor men nu undrar jag hur man vet när man ska sätta dem i en större kruka? Ska man gå på hur höga de är eller hur vet man?
Hälsningar T

Svar

Hej!
En mycket bra fråga som jag vet många undrar över. Chili ska planteras om flera gånger innan de planeras i den kruka de ska växa färdigt i. Anledningen till att man inte sätter den i den stora kruka direkt är främst att det är väldigt svårt att få rätt mängd vatten i jorden som passar plantans rotsystem innan den är lite större.
 
Första gången man byter kruka är när den fått ca 6 blad. Då byter man från den mindre krukan med såjord till en som är ca 7 cm stor som man fyller med bra plantjord. Då börjar du också gödsla den med Chilli Focus.
Här får den sitta tills dess rötterna börjar få ont om plats. Och hur vet man det? Jo, man får helt enkelt kolla. När plantan blivit omkring 15-20 cm hög kan man försiktigt lyfta upp den ur krukan för att kika på rötterna.
 
Chiliplanta klar för plantering i ny kruka
 
På bilden ovan som vi fått låna från Chiliodlarna ser man ett bra exempel på en planta med ett rotsystem som är redo för omplantering. Då är det dags att sätta den i en kruka med ca 1 liters jordvolym. 
Nästa krukstorlek kan vara 3 liter och sedan är det dags plantera i den slutliga krukan, odlingssäcken eller på friland. En volym på minst 5 liter rekommenderas. Större för mer storvuxna sorter.
 
Lycka till!
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.