Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla i Nutritower – 10 tips!

Odling av mangold och tomat i Nutritower odlingstorn
Vi på Wexthuset är helt sålda på att odla i vårt klorofyllskimrande odlingstorn Nutritower. Bara några veckor efter starten skördar vi salladsblad. Efter en månad kan hela personalstyrkan ta för sig av spenat, mangold, rucola och basilika till lunchen. 
 
Odling I Nutritower odlingstorn två veckor före och efter plantering
Till vänster: Vi började lite försiktigt med egna småplantor och någon köpt kryddväxt. Till höger: Redan efter två veckor prunkar det rejält i tornet!
 
Det bästa med hydrokultur är att man kan odla året om och att det går så fort - det händer något varje dag. Läs mer om att odla i hydrokultur i Faktabanken.
 
ads
 

Detta är Nutritower

Nutritower är en odlingsstation där man odlar på höjden i näringslösning, en form av hydrokultur. Solljus behövs inte, då all nödvändig belysning kommer från lysrören i mitten. Förutom att lamporna ger tillräckligt med växtljus skimrar odlingstornet vackert i rummet. 
 
Mangold i odlingstorn Nutritower hos Wexthuset
Skötseln är smidig då plantorna hänger på bekväm höjd. 

Näringslösningen cirkulerar via slangar, uppifrån och ner och pumpas runt (cirkulerar). För att rötterna ska få syre och må bra, flödar näringslösningen i perioder, så att substratet torkar upp emellanåt. Nattetid är hela odlingen stilla och lamporna släckta, också växter behöver vila.
I hydrokultur odlar man inte i jord, som slammar igen systemet. I stället används så kallat inaktivt substrat, som har till uppgift att förankra rötterna och se till att näringslösningen både kan tas upp av rötterna, och att överskottet sedan kan dräneras bort. Bra substrat för detta ändamål är pimpsten, lecakulor, grovfibrig kokos eller rockwool. Odlingsbriketter och rotningskuber hittar du i vår webshop.
Läs vidare i Guide för uppstart om fler tips för hur man kommer igång med sin odling i Nutritower.
 

Odla i Nutritower – 10 tips

Här kommer våra bästa råd som bygger på våra egna erfarenheter som Nutritower-odlare. Kika gärna in på facebookgruppen The Nutritower Growers group där folk delar med sig av sina erfarenheter. 
Ha lite tålamod den första tiden; det tar 1-2 veckor för den lilla plantan att etablera sig i korgen och få ut sina rötter. Men när den väl sätter fart – wow!

1. Börja enkelt

Pac Choi Arax i odlingstorn Nutritower hos Wexthuset
Pak choi är en asiatisk bladgrönsak med smakrika, spänstiga blad. Här vackra, rödbladiga sorten 'Ajax' som är skördeklar redan efter två veckor.
 
Är du nybörjare, börja med lättodlade växtslag som plocksallat, basilika, spenat, sandsenap (långlivad rucola), mangold och alla trevliga asiatiska bladgrönsaker. Skriv sortnamn med whiteboardpenna på odingskorgarna - man glömmer lätt!

2. Egna småplantor på gång

Småplantor för odling i Nutritower hos Wexthuset
Vi driver fram våra småplantor i ett litet minidrivhus som står på en pall intill Nutritower. Behändigt att hela tiden ha nya småttingar på gång.
 
Man kan börja med att sätta in några köpta örter och sallat, men det är ännu roligare att så småplantor själv. Det är enkelt gjort i ett minidrivhus. Så i omgångar så att du har fler småplantor på gång för att fylla på när en skördesäsong är färdig. Vi ställer minidrivhuset intill odlingstornet på en pall. Det funkar utmärkt, småttingarna får tillräckligt med ljus och blir knubbiga och fina.

3. Välj sorter med lång skördesäsong

sallad-mangold-i-nutritower-odlingstorn-hos-wexthuset
Mangold, plocksallat  och persilja skördas om och om igen i odlingstornet. 

Välj sorter med lång skördeperiod, som ”kommer igen”. Till exempel plocksallat (i stället för huvudsallat), sandsenap (i stället för vanlig rucola), asiatiska bladgrönsakerNyzeeländsk spenat (i stället för vanlig spenat), grönkål, mangold och svartkål.

4. Rent substrat

Sallatspalnta odlad i lecakulor för hydrokultur Nutritower
Dags att flytta från barnkammaren. Lecakulorna är väl genomsköljda för att de inte ska ge ifrån sig småpartiklar som sätter igen dräneringen.
 
Se till att substratet i odlingskorgen är rent och ordentligt genomsköljt. Det är annars lätt hänt att lösa partiklar slammar igen dräneringssystemet efter ett tag. 

5. Tips för fruktbärande växtslag

Chiliplanta i odlingstorn Nutritower hos Wexthuset
Skördedags för chili!

Det är fantastiskt att odla fruktbärande grönsaker som tomater, bönor, ärter och chili. Toppa plantorna tidigt så att de ryms i tornet och blir buskiga, med flera fruktbärande skott. Placera dessa lite högre växter (även mangold) i de nedre korgarna, så att de inte slår i taket.

6. Rotera krukorna

Rotning av stickling palettblad i Nutritower odlingstorn
Här har vi rotat en stickling av palettblad med mycket lyckat resultat. Efter bara någon vecka är plantan fullt rotad. Men dags att vända på krukan för en jämn form.
 
Växterna vänder sig mot ljuset och blir därför lite snedväxta. Vänd krukorna 180 grader när de kommit nära lampan, eller ser snedväxta ut. 

7. Trimma rötterna

Friska rötter i odlingstorn Nutritower hos Wexthuset
Rötterna stormtrivs i det näringsrika, porlande vattnet. 
 
Rotsystemet stormtrivs i hydrokultur med ett överflöd av näring och syre. När plantan kommit igång med sin tillväxt kan det bli lite väl mycket rötter i korgen. Gör som rutin att rad för rad, kolla så att rötterna inte sätter igen dräneringen (nätet i botten). Om så är fallet, beskär rötterna genom att korta in dem med 2/3 med en vass sekatör. Denna trimning mår de bara bra av.

8. Skörda rätt

Skörd av basilika i Nutritower odlingstorn hos Wexthuset
Basilika skördas genom att knipsa av de yttersta skotten en bit ner i plantan, precis ovanför ett bladpar.
 
Skörda rätt så att dina plantor kan bryta nya skott. Klipp av skotten precis ovanför ett bladpar. Här finns ämnen som då triggas att bilda nya skott och plantan blir buskig och fin. Plocksallat skördas med de innersta bladen först. Skörda också i första hand skotten som växer inåt, mot ljuset.

9. Påfyllnad av vatten och näring

droppbevattning i Nutritower odlingstorn hos Wexthuset
Näringslösningen cirkulerar i systemet och byts ut en gång i veckan.
 
En gång i veckan tömmer vi tanken i botten med näringslösning och rengör den med mild såpa. Vattnet blir ganska grumligt efter alla varv genom krukorna. Vi fyller på ca 10 liter vatten och tillsätter 1/2 dl (5 ml/liter) av vår allroundnäring Formulex. Den funkar både till bladväxter och fruktbärande växtslag. Efteråt kollar vi noga så att alla slangarna är på plats och mynnar ner i reservoaren igen.
Det kan vara svårt att veta när det sedan behövs fylla på mer vatten och näring. Det är stor skillnad i åtgång när plantorna är små jämfört med när det är full fart. Rekommendationen är att fylla på vattenmagasinet när nivån är 7 cm från ovankanten. Enklast mäter vi med fingret ungefär när det är dags. Det går smidigt med en vattenkanna och samma dos näring (5 ml/liter vatten). Man kan antingen fylla på direkt ner i tanken, eller lämna en kruka tom i nedersta raden och fylla på vatten via den. 

10. Surrande pump

Vattentank i Nutritower odlingstorn hos Wexthuset
Cirkulationspumpen sitter i vattenmagasinet och kan ibland brumma. Men det är enkelt åtgärdat!
 
Ibland kan det ”burra” lite från cirkulationspumpen. Den är fixerad i vattenreservoaren med sugproppar för att inte flyta omkring och riskera att suga luft. Vi blev av med ”burret” genom att fästa pumpen på sidan i stället för i botten. Ljudet uppstår nämligen av pumpens vibration mot bottens metallplatta.  

Foto: Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.