Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Föröka rosor med rotskott

Rotsticklingar av rosor
De rosor vi odlar är antingen rotäkta eller okulerade, men vad är då skillnaden mellan en okulerad och en rotäkta ros?
 
En rotäkta ros växer från egna rötter medan en okulerad ros har ympats på en grundstam. Läs mer om ympning.

Okulera rosor

Okulering går till så att man skär ut ett 'öga', ett knoppanlag från en gren på den förädlade rosen som man sedan fäster i ett snitt som görs i barken på grundstammen.    
Ögat växer sedan till och förgrenar sig och de grenar som växer från grundstammen klipps bort.

Varför okulera rosor

Anledningen till att man använder sig av okulering är främst av praktiska skäl för odlaren där okulerade rosor brukar blir försäljningsklara snabbare än rosor som sätts som sticklingar för att växa till sig och dessutom får man ut fler plantor av en enda gren.
Detta med tillväxttakten stämmer säkert inte alltid för jag har många sticklingsförökade rosor som blivit väldigt stora på bara 2-3 år, men säkert är okulering ett smart och snabbt sätt att på kommersiell basis föröka rosor snabbt och enkelt på ett kostnadseffektivt sätt.
 
En annan anledning till att okulera är att vissa kraftigt förädlade sorter inte har samma växtkraft på egen rot och kan då bli finare om de växer på en bra grundstam och kan ibland därmed bli lite mer härdiga.
 
Rosa canina, grundstam för ockulering
 
Exempel på arter som används som grundstammar vid okulering av rosor är Rosa canina, bilden ovan (kallas ibland också stenros, hundros eller törnros) och Rosa multiflora.
 

Fördel med rotäkta rosor

Många rosor får rotskott, sidoskott som växer ut just från roten. 
Om rosen är okulerad så är de skott som växer ut av en annan sort än den förädlade ros du köpt så dessa rotskott är kanske inte de vi vill låta växa eftersom de visserligen är härdiga och tåliga, men inte alltid har så speciellt utseende.

Rotskott från grundstammen kan snabbt växa till och bli riktigt kraftiga eftersom de normalt har kraftigare växtsätt än den förädlade rosen som okulerats på den. Klipp därför bort dessa rotskott så långt ner mot roten som möjligt eftersom de annars kan stjäla kraft från den ros du vill odla och i värsta fall mer eller mindre ta över.
 
Är din ros rotäkta är alla rotskott samma sort som den ros du odlar. Ingen risk för konstiga skott från roten och för den som vill växer ofta fina rotskott till som gör plantan kraftigare och större, men också kan användas för att göra fler rosor av.
 

Hur vet man om en ros är rotäkta eller inte?

En bra fråga som inte är helt lätt att svara på, men man kan nästan utgå ifrån att om det inte tydligt framgick när du köpte rosen att den var oäkta så är den nog okulerad eftersom nästan alla rosor vi köper är okulerade. Du kan annars märka det på att ett rotskott har blad som skiljer sig från den förädlade rosens blad och blommar den då är det helt klart hur det står till.
Vissa buskrosor säljs ibland rotäkta utan att det brukar anges.
 
Har du däremot köpt en ros som anges som rotäkta, eller fått den som en stickling eller rotskott så vet du att den är rotäkta.
 
Gammal buskros
 
Jag har ett kärt minne från ett besök hos en odlingsentusiast på Öland för många år sedan som hade en jättefin buskros jag beundrade (Möjligen 'Alba Maxima'). Snabbt och enkelt grävde hon upp ett litet rotskott som har vuxit och blivit till en stor fin buske här hemma hos mig och jag har sedan dess delat med mig vidare av sticklingar från den i min tur.
Ett bra exempel på vad jag gillar med att ha trädgård och odling som hobby. Minnen och vänner att dela med.

Så här förökar du ros med rotskott

Ja, till att börja med behöver du veta att rosen du vill ta rotskott ifrån är rotäkta annars är det inte så kul. Är den inte det kan du istället föröka rosor med sticklingar.
 
 
 Mossros James Veitch
 
Bilden ovan visar blomman på  rosen jag grävde upp rotskott av för att illustrera det hela. Det är en mossros och jag tror att den heter 'James Veitch'. Den liksom många andra rosor i min trädgård är en planta från ett rotskott jag fått av en vän.
 
Rotskott av mossros
 
Är rosen rotäkta är det bara att gräva och skära av rotskotten som växer upp. Ofta har de inte mycket till rötter, men oavsett mycket, lite eller inga rötter är det klokt att behandla dem som orotade sticklingar så de får de bästa förutsättningarna att få de egna rötterna att växa till. (Undantaget om de har fullt utvecklade kraftiga rötter som bilden längst ner på sidan visar.)
Sticklingar från rotskott bildar oftast rötter både snabbare och lättare än vanliga sticklingar tagna från grenar.
  1. Gräv upp så mycket du kan kring skottet.
  2. Skär av roten med så mycket rötter som möljigt med en vass sekatör. (Rotskottet sitter på en förgrenad rot från huvudplantan.)
  3. Klipp eventuellt av roten något så den får plats i en kruka.
  4. Fyll en djup kruka, t.ex en roskruka med såjord blandat med grus eller sand.

    rotsticklingar av ros i kruka
     
  5. Sätt ner ett eller flera rotskott och fyll upp med jord så att de nedersta gröna delarna också täcks.
  6. Klipp av topparna ovanför ett par blad. Detta minskar avdunstningen och låter plantan fokusera på rottillväxt istället för tillväxt av nya blad.
  7. Vattna igenom och ställ varmt och gärna i drivhus för att hålla hög fuktighetsnivå.
     
Rotstickling
Klipp bort toppen och del av roten om den är mycket lång.
 
Rotsticklingarna bör få rötter inom några veckor och börjar då visa tillväxt. 
Vänta några veckor och plantera sedan i egen kruka i rosjord eller plantjord inför utplantering när de blivit lite kraftigare.
 
planterade rotsticklingar av ros
 
I exemplet ovan har jag tagit sticklingar i början av augusti men det fungerar säkert lika bra också tidigare på säsongen
Man kan istället sätta rotsticklingar från rosor på samma vis som när man tar vintersticklingar.
Då väntar man till slutet av oktober, början av november och kan då istället gräva ner dem djupt i ett land och invänta tillväxt till följande vår.
 
Uppgrävd ros med rotskott

Har man lite tur blir det som här när jag skulle flytta en av de rosor jag planterat som stickling. När jag grävde upp den kunde jag snabbt och enkelt dela den i flera nya plantor där var och en av dem redan hade fina, väl utvecklade rötter.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.