Sommarblommor är fantastiska glädjespridare! Här är bästa odlings- och skötselråden för att lyckas med en lång, blomrik säsong i utekrukan.
Välj sommarblommor efter läge
För att dina blommor ska hålla sig fina och vara lättskötta, välj sorter efter ljusförhållandena. De flesta sommarblommor trivs bäst på en ljus, men inte gassande plats.
En skuggig balkong kräver mindre vattning, men här trivs betydligt färre växtslag - men det är aboslut möjligt att få en prunkande plantering också här. Läs om urval i artikeln Sommarblommor för skugga.
En skuggig balkong kräver mindre vattning, men här trivs betydligt färre växtslag - men det är aboslut möjligt att få en prunkande plantering också här. Läs om urval i artikeln Sommarblommor för skugga.
Komplettera gärna med flerårig grönska som murgröna, hostor och ormbunkar.
Plantera sommarblommor med färg och form
En uttjänt stege blir en perfekt växthylla. Kompositionen är färgstämd i svalt blålila och rosa med skimrande, silvriga blad.
Det är kul att komponera sina sommarfavoriter till kruka, ampel eller odlingslåda. Nästa sommar är det bara att byta och testa nytt!
Tips för färgkomposition av växter
Genom att använda komplementsfärger, färger mitt emot varandra, i färgcirkeln lyfter blommorna varandra. Här ringblomma och jätteverbena.
- Använd färgcirkeln! Den varma färgskalan, rött och gult, glöder bäst på en ljus plats. Det svala, blå spektrat skimrar vackrast i silande ljus. Genom att blanda in bara någon enstaka blomma med komplementfärgen från motsatta sidan av cirkeln studsar det till och båda färgerna lyfter varandra.
- Ge kompositionen dynamik genom att mixa hängande, vävande, fylliga och upprätta växtslag.
- Glöm inte bladväxterna. Grönska som fyller fint är silverek, silvergirland, eukalyptus, kaukasisk förgätmigej, kryddväxter, murgröna och ormbunkar.
- Prydnadsgräsen ger en svävande, luftig dimension och är vackra långt in på hösten. Frö till prydnadsgräs hittar du i vår webshop.
- Krukväxterna uppskattar att leva uteliv. Flera är perfekta partners i utekrukan, som ormbunkar, murgröna och ampellilja.
Så och förodla sommarblommor
Med frösådd får du så mycket större utbud av spännande sorter. Under Så och förodla finner du alla tillbehör för att lyckas.
Läs om odlingsråd i Odlingsskolan del 1: frösådd.
Läs om odlingsråd i Odlingsskolan del 1: frösådd.
Här är några fler tips:
- Räkna baklänges, så att du kan plantera ut när frostrisken i stort sett är över. Tiden från frösådd till att plantan börjar blomma står på påsen.
- De flesta sommarblommor kommer från varma trakter på jordklotet och behöver förodlas för att hinna blomma hela sommaren. Men några är snabbväxande och kan sås direkt på växtplatsen. Läs om dem i artikeln Sommarblommor att så direkt.
- Använd växtbelysning om du sår tidigare än april. Annars blir plantorna gängliga och får en dålig start.
Förberedelser inför plantering av sommarblommor
Val av kruka till sommarblommor
Det finns för och nackdelar med olika material. Du finner vårt stora sortiment av krukor under Planteringskärl.
- Välj gärna rejäla krukor, på minst 20 liter. Det underlättar skötseln med mindre passning med vattning och gödsling.
- Krukan måste ha dräneringshål, så att överskottsvatten kan rinna av.
- Bottna alltid med ett ca 10 cm lager lecakulor som ger rötterna luft och dränerar bort överskottsvatten.
Terracottakrukor
- Är snygga och långlivade.
- Ger rötterna svalka och luft.
- De är tunga och jorden torkar snabbt ut. De kräver därför mer vattning.
- De är ömtåliga. Glacerade lerkrukor tål inte frost.
- De är i regel ganska dyra.
Plastkrukor
- Är lätta att handskas med. De är också billiga och näst intill outslitliga.
- De håller fukten och kräver mindre vattning.
- De kan bli för täta om man vattnar för mycket.
- De är inte så snygga, men det kan döljas med en ytterkruka eller fin korg.
Betongkrukor
- Är snygga och prisvärda.
- Håller fukten bättre än terracottakrukor.
- De är tunga att hantera och frostkänsliga.
Metallkrukor
- Är snygga och i regel långlivade.
- De kan bli för heta på en gassande plats.
Textilkrukor
- Är miljövänliga (görs av återvunnet material) och är lätta att handskas med. Vigoroot är våra mest populära textilkrukor.
- Rötterna stormtrivs i den luftiga miljön vilket ger en god tillväxt.
- Utbudet är begränsat och de passar inte överallt.
Jord till sommarblommor
En bra jord är en förutsättning för glada, friska växter. Satsa på en kvalitetsjord med grov struktur som inte smular till snuskonstistens och därmed blir alltför kompakt. Rötterna behöver mycket syre för att trivas. Du hittar vårt sortiment under Planteringsjord.
Det finns färdiga blandningar, som urnjord. De innehåller lera (för bättre vattenhållande förmåga) och små lecakulor som ger luft. De har också långtidsnäring som ger plantorna en bra start.
Det finns färdiga blandningar, som urnjord. De innehåller lera (för bättre vattenhållande förmåga) och små lecakulor som ger luft. De har också långtidsnäring som ger plantorna en bra start.
Plantering av sommarblommor
- Avhärda plantorna först, så att de vant sig vid utelivet. Det tar ungefär en vecka, då man ställer dem skyddat för vind och starkt ljus, gärna täckta med en fiberduk. Om frost hotar behöver de tas in igen. Läs mer om att avhärda plantor.
- Vattna upp krukorna så att rötterna blir saftspända.
- Bottna krukan med ett lager lecakulor och fyll sedan upp nästan till bredden med jord. Tryck till försiktigt och vattna igenom rejält med tempererat vatten.
- Jorden ska nu ha sjunkit ihop en aning. Fyll eventuellt på med mera jord så att du bedömer att växterna får plats och att det sedan blir en ca 5 cm skarv upp till kanten.
- Tag växterna ur krukorna. Om rötterna vuxit till en kompakt kaka i botten, trassla försiktigt isär dem och klipp eventuellt med en vass sekatör isär snurriga rötter. Det fungerar som en beskärning och främjar rottillväxten.
- Plantera på samma djup som plantorna stått i krukan. Avståndet beror på sorten och står på påsen.
- Vattna nu rejält igen, så att rötterna får kontakt med jorden. 25 liter är lagom för en stor kruka vid uppstarten.
- Täck kala jordfläckar med fin mossa, täckbark, snäckor eller fina stenar. Det ser prydligt ut, minskar vattenavdunstningen och hindrar att jord skvätter upp när du vattnar.
Skötsel av sommarblommor
Genom att putsa bort överblommade stjälkar lockar man fram nya blomskott.
Här är bästa skötselråden för en lång och blommig säsong.
- Använd en fiberduk den första tiden, särskilt om krukan står under bar himmel. Duken skyddar mot brännande sol och frostgrader. Ha fiberduken till hands så länge frostnätter hotar.
- Putsa bort vissna blommor, då orkar plantan sätta nya blombildande skott. Annars utvecklas frön och plantan slutar blomma.
- Toppa rangliga, veka skott, särskilt i början av säsongen. Klippa av skottet ungefär 2/3 in på stjälken, precis ovanför ett blad eller en knopp. Det ger buskigare plantor med rikare blomning. Det kan behövas en ny frisering senare under sommaren.
- Ha koll på skadegörare, så att angrepp kan motas i tid. Kika särskilt under bladen och längs stjälkarna. Om olyckan skulle vara framme har vi bra hjälpmedel under Bekämpning av ohyra och skadegörare.
- Vattna ofta – sommarblommor är törstiga. Särskilt amplar är utsatta för uttorkande vindar. En självvattnande kruka är en bra lösning om du ofta är bortrest. Med en vattentunna och vår solcellsdrivna bevattning Irrigatia kan du också lämna krukorna någon vecka.
- Efter midsommar ökar växttakten och näringen i jorden börjar sina. Tillsätt flytande blomnäring som krukväxtnäring i vattnet i svag dos. Det är bättre med ständig, svag tillförsel än starka punktinsatser.
- Lägg tillbaka fiberduken nattetid under sensommaren och tidiga hösten. De flesta sommarblommor är mycket frostkänsliga, med duken förlängs säsongen flera veckor.
- När säsongen är slut, ta om möjligt hand om de fleråriga växterna. Ettåringar och den utarmade jorden komposteras, eller lägg allt under buskage eller i rabatter där du bor. Där förmultnar det och berikar jorden.
Foto: FCH, Karin Elmberg & Linda Sandström m fl.