Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Skötselråd orkidé, venussko

orkidé venussko paphiopedilum

Ingen orkidé blommar så länge som venusskon. Välj om möjligt en planta med flera knoppar per stjälk så kan den komma att blomma under ett helt år. Om man lär sig venusskons enkla krav är detta en lättodlad orkidé. De har vackrast blad av alla orkidéer, ofta fläckiga, och pryder sin plats även när den inte blommar.


...
De amerikanska hybriderna har lite större blommor, upp till 7 cm, som var och en står länge. Det är snyggt att sätta ihop flera till en liten orkidédunge.

Venussko, Paphiopedilum, har namn efter grekiskans paphos= ett känt tempel tillägnat kärleksgudinnan Venus, och pedilon = sko som syftar på den uppblåsta blomläppen.

geografiskt utbredningsområde för Paphiopedilum venussko
Släktet Paphiopedilum, venusskor, härstammar från Sydostasien med största utbredningen på Borneo, Nya Guinea och Filippinerna. 
 

Släktet har ca 70 arter, de flesta marklevande i Sydostasiens tempererade, tropiska skogstrakter. Det skiljer venusskon från de flesta andra orkidéer som håller till i trädens grenklykor. Venussko var den första orkidén som såldes i Sverige, först som snittblomma. 
Det är lätt att få samlarmani av denna lättodlade, vackra orkidé. Här följer skötselråd för att lyckas med dina venusskor.


Ljus och temperatur

Venusskor växer naturligt i regnskogens tempererade halvskugga och trivs bäst i ett norr- öst- eller västfönster. Alternativt en bit in i rummet vid ett söderfönster eller i ett badrum där luftfuktigheten är naturligt hög. Ge gärna tillskottsljus under vintern, det ökar chansen till extra blomning.

Paphiopedilum venusskor  och Phragmipedium mandarinorkidé
Göteborgs botaniska trädgård har en fin samling venusskor, däribland dessa snyggingar. Längst till vänster en mandarinorkidé, Phragmipedium, en mycket närbesläktad art med samma skötselkrav. Längst till höger den vietnamesiska venusskon, Paphiopedilum delenatii, som får flera blommor på samma stjälk.

Trots att venusskorna härstammar från Sydostasiens tropiska skogar föredrar de sval till medeltemperatur. Minst en månad med en nattemperatur på 12-14 grader behövs för att inducera blomning. De löser man med sommarviste utomhus på en skuggig plats, eller placering vid ett öppet sovrumsfönstret.

Vatten och näring

Venusskor saknar vattenlagrande vävnad och rotsystemet är ganska dåligt utvecklat. Därför behöver plantan hållas jämnt fuktig året runt. Vattna gärna med Orchid Focus Grow vid varannan vattning under växtsäsongen och med Orchid Focus Bloom så snart blomknopparna kommit tills dess blomman vissnat. Vatten får inte bli stående i bladrosetten som då riskerar att ruttna.
 

guckusko och venussko Paphiopedilum
Visst är det något bekant med venusskon? Den är närbesläktad med vår egen vildväxande guckusko, Cypripedium calceolus, som trivs i skogsdungar upp till Norrland. TIll höger: ’Pinocchio’ är den vanligaste hybriden (korsningen) med flera blommor på samma stängel. Petalerna  (de utåtstående, smala kronbladen) är charmigt fräkniga med fina hår.

Vattna helst med rumstempererat regnvatten eller med kalkfritt kranvatten. Som alternativ till Orchid Focus kan man använda Orchid Myst som sprayas på blad, rötter och kompost varannan vecka.

Blomning

Nattemperaturen styr blomningstiden och venusskor har ingen egentlig vilofas. Det krävs en tillräckligt lång period av svala nätter, vilket inducerar blomknopparna. Man ser hur bladrosetterna gradvis tjocknar och snart bryter en blomstängel fram. Då kan plantan ställas rumsvarmt dygnet runt igen. 

Paphiopedilum wardii venussko och röd orkidé
Tv: Venusskor väcker habegär och det är en trevlig orkidésläkt att samla på. Läckra Paphiopedilum wardii härstammar från Burma och sydvästra Kinas skogar. Th: Röda venusskor är ovanliga, slå till om du kommer över en!

Vissa sorter får en blomma per bladrosett, andra kan sätta ett tiotal knoppar i toppen av stängeln. Stötta eventuellt stängeln, eftersom rotsystemet är svagt och blommorna kan bi tunga. Stängeln klipps bort när den torkat.

Förökning - nya plantor

Förökas med delning, se till att den nya bladrosetten får med sig rötter.

Omplantering

Venusskor har ett svagt rotsystem som saknar luftrötter. De ska därför inte stå i genomskinliga krukor utan hellre i små krukor i kompost som byts varje år.  Använd gärna en orkidékompost som baserar sig på bark eller kokosskal och tillsätt fuktighållande vitmossa. Den ska vara genomsläpplig men samtidigt fuktighållande.

Paphiopedilum acmodontum philippinense venussko
Hela blomman är en öppen famn för pollinerande insekter. Taktiken går ut på att locka med den söta nektarn nere i läppen. Tv: Paphiopedilum philippinense härstammar från Filippinerna och Borneo.
 

Omplantering varje eller vart annat år är lagom, då är komposten ofta nedbruten och det är dags för ny. 

Sjukdomar och ohyra

Venusskor drabbas sällan av ohyra men kan ibland få sköldlöss. Ju bättre plantan mår desto bättre motståndskraft har den mot ohyra. Kika noga och ofta på bladen, även inne i skrymslen, så att angrepp motas i tid. Här kan du läsa om hur sköldlöss behandlas.
 

Foto: Karin Elmberg, FCH, Floradania, Dalton Holland Baptista och Orchi.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896