Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Stora, gröna krukväxter - de 10 bästa

Fiolfikus och bambufikus i heminredning
Med de här grönskimrande smaragderna skapar du lummiga rumsavdelare och vackra blickfång. Som bonus friskar bladväxterna upp luften då de tar upp koldioxid och avger syre. Dessutom är det välkänt att en grön miljö sänker pulsen och halterna av stresshormonet kortisol. Här kan du läsa mer om hur det går till. Satsa stort om du vill få rejäl effekt och lättskötta växter, bamsar är nämligen betydligt mindre krävande än små växter. Läs våra bästa trivseltips för stora gröna växter sist i artikeln.
I vårt sortiment hittar du både stora krukväxter och små krukväxter.
 

Tio lättskötta gröna växter 

Monstera I heminredning
 

1. Monstera

Monstera, Monstera deliciosa. Bildar ett prunkande buskage med vackra, genombrutna blad. Tål att stå både i ljus och skugga. Monstera är en lianväxt som behöver något att slingra kring. Med tiden blommar monsteran med doftande, kolvlika blommor i ett vitt hölsterblad. Har du tur får den sedan goda frukter.

Flasklilja i heminredning
 

2. Flasklilja

Flasklilja, Beaucarnera recurvata. Tjusigt bågformade blad och en uppsvälld, välsvarvad stam som lagrar vatten. Flaskiljan är därför torktålig, se upp med övervattning. Ge den svängrum för bästa effekt. Dra bort de nedre, gulnande bladen efter hand som den växter till sig uppifrån. Tål att stå både ljust och lite halvskuggigt, i värme och kyla ner till ca fem grader. Ta vara på nya bladrosetter som kan planteras om till nya små flaskbarn. 

Gullranka i heminredning
 

3. Gullranka

Gullranka, Epipremnum aureum. En slingerväxt som gör sig särskilt väl i fritt fall från en hög placering. På så vis kan man skapa gröna gardiner som rumsdelare. Trivs i både ljus och halvskugga.

Fiolfikus och bambufikus i heminredning
 

4. Fiolfikus

Fiolfikus, Ficus lyrata (bild till vänster). Ett levande konstverk som trivs på en halvskuggig plats. Kan både stammas upp och växa i buskform. 
 
 

5. Bambufikus

Bambufikus, Ficus binnendijkii (bild till höger). Växer som ett litet träd med en smal, knotig stam som omslingras av sirliga luftrötter. Knipsa bort skott läng stammen om du vill behålla trädkaraktären, annars växer den mer busklikt. Trivs i ljus eller halvskugga i rumstemperatur året om.

Strandkastanj och flasklilja i heminredningen
 

6. Strandkastanj

Strandkastanj, Pachira aquatica, (till höger i bild, flasklilja till vänster). En frodig krukväxt som ofta säljs på stam. Trivs med ett ljust, luftigt läge.

Paraplyaralia i heminredning
 

7. Paraplyaralia

Paraplyaralia, Schefflera arboricola. Trivs i både ljus och skugga i rumstemperatur. Kan bli rejält hög om den trivs, beskär på våren om du vill få en buskigare form.

Svärmors tunga i heminredning
 

8. Svärmors tunga

Svärmors tunga, Sansevieria. Klarar långvarig torka och trivs i såväl sol som skugga. Om den trivs blir bladen högre, upp till drygt 1.5 meter. Ta skottsticklingar som bryter fram bredvid moderplantan.

Palmer i heminredning
 

9. Palmer

Palmer. Finns massor av arter. För att veta skötselbehovet skiljer man på subtropiska och tropiska palmer. Tropiska palmer behöver mycket fukt i både jord och luft, som den kinesiska solfjäderspalmen, Livstonia (bild till vänster). Subtropiska palmer, som  guldpalm, Dypsis lutescens, (bild till höger) är mer lättskötta och klarar torka bättre även om de uppskattar att duschas då och då.

Tempelsköld skelettsköld Alocasia i heminredning
 

10. Tempelsköld

Tempelsköld (bild till vänster), skelettsköld (bild till höger) m fl, Alocasia. Vackra, stora blad som behöver duschas då och då. Trivs med ljus till halvskuggig placering. 

Skötselråd för stora gröna växter

Skötsel av gröna krukväxter

Med de här trivseltipsen får du en frodig, skön grönska som gör hemmet till en oas.

  • Bamseväxter är lättskötta. De har redan ett etablerat rotsystem och växer inte längre så fort. Därför behöver de bara omplanteras med flera års mellanrum, när jorden är genomvävd av rötter.
  • Välj rejäla krukor med ett lager lecakulor i botten som buffrar eventuell övervattning. Eller plantera i på självvattnande krukor som är idealiska för stora växter.
  • Välj en näringsrik, kvalitetsjord som plantan kan trivas länge i.
  • Välnärda, välskötta växter har bättre motståndskraft mot ohyra. Duscha gärna bladen med bladskydd som både gödslar och skyddar mot ohyra.
  • Stora växter är visserligen dyrare, men i längden billigare eftersom de är tåligare och det behövs färre växter för att skapa trivsel.
  • Vintertid behöver de flesta växterna extra ljus, satsa på växtlampor som är behagliga för ögat så får växten  samtidigt en effektfull spotlight.
  • Vintern är en prövotid för krukväxterna med den torra inomhusluften. Duscha ofta och lär dig fukttricket här.
  • Ge näring varje vecka under sommarhalvåret då tillväxten sker. Välj näring med mycket kväve som gynnar skottillväxt och frodig grönska. Dra ner på vattning och näring vintertid, svag dos en gång i månaden räcker.
  • För de flesta växter gäller att vattna först när jorden är torr och då rejält. 
  • Slutligen en liten varning: allergiker som är känsliga för damm ska undvika Ficussläktet och Euphorbior som avsöndrar en vit, gummiaktig saft. När den torkar kommer gummidammet ut i luften och kan irritera slemhinnorna.
Foto: Karin Elmberg, FCH och Floradania.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896