Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Topp tio lättskötta blommande krukväxter

blomsterananas.jpg
Vill du ha ett blommigt hem men saknar gröna fingrar eller tid att pyssla? Då ska du satsa på det här gänget, som blommar och blommar nästan alldeles på egen hand. Snygga, tåliga, långlivade och lättskötta är ledorden. Läs här om deras tio grönskande lagkompisar på den uthålliga fönsterbänken.
I vår egna plantskola hittar du både udda och mer vanliga små krukväxter.

Först - satsa på en kvalitetsjord

Omplantering av blommande krukväxter
En bra jord ger friska, tåliga och därmed lättskötta växter. Väljer du dessutom en självvattnande kruka blir tillsynen minimal. Plantera i en kvalitetsjord och passa samtidigt på att växla upp i krukstorlek några nummer så klarar sig plantan mycket längre utan vattning. Jorden ska ha en grov struktur som ger luft och inte blir kompakt. Lite lera binder fukt och näringsämnen. Minilecakulor ger luft, långtidsgödning en näringsbuffert. 

Topp tio lättskötta blommande krukväxter

1. Porslinsblomma

Porslinsblomma Hoya
En slingerväxt som är fin också då den inte blommar. Får tjocka, mörkgröna blad längs slingrande stjälkar som gärna kan rama in ett fönster. Det finns massor av spännande sorter (på bilden ’Stargazer') med olika blommor och bladformer. När blommorna kommer doftar hela hemmet i kvällningen. 

Ursprung: Queensland, Australien och sydöstra Kina
Familj: Asclepiadaceae, tulkörtsväxter
Vetenskapligt namn: Hoya carnosa
Svenskt namn: porslinsblomma
Vattning: Trivs med regelbunden vattning sommartid men klarar torka. Vintertid sparsamt.
Jord/näring: Porös blomjord med ett dräneringslager av lecakulor i botten av krukan. Svag näring vid varje vattning under sommarhalvåret.
Placering: Ljust men inte i gassande sol. Trivs också i halvskugga men blommar då inte lika rikligt.

2. Kristi törnekrona

Kristi törnekrona krukväxt
En nätt krukväxt som blommar året runt med söta små blommor i rosa, rött eller vitt beroende på sort. (På bilden dekorerad med ett litet prydnadsäpple som inte hör till plantan.)
Ursprung: Madagaskar
Familj: Euphorbiaceae, törelväxter
Vetenskapligt namn: Euphorbia milii
Svenskt namn: Kristi törnekrona
Växtsätt: Kompakt och nätt krukväxt som blommar oupphörligt och året runt. Alla törelväxter har en vit mjölksaft som kan irritera när man handskas med plantan.
Vattning: Sparsamt, växten lagrar vatten i stam och blad. Kan fälla blad oh blommor vid långvarig torka men kommer igen när den får vatten.
Jord/näring: Porös blomjord med ett dräneringslager av lecakulor i botten av krukan. Gärna svag näringsdos vid varje vattning under sommarhalvåret.
Placering: Trivs bäst på ljus plats men klarar halvskuggigt läge.

3. Brudorkidé

Brudorkidéer Phalaenopsis
En stor grupp lättskötta orkidéer i alla slags blomfärger och former. Också minisorterna är lättodlade och hållbara. Läs mer här om denna lättskötta orkidé som är fin både som solist och i grupp.
Ursprung: Japan, Sri Lanka
Familj: Orchidaceae, orkidéväxter
Vetenskapligt namn: Phalaenopsis-hybrider
Svenskt namn: brudorkidé
Växtsätt: I naturen hängande i trädklykor, brudorkidéer kan antingen stöttas med en pinne eller få falla fritt från en ampel.
Vattning: Tål uttorkning, men trivs bäst med regelbunden vattning. Sänk ner krukan i en timma i ljummet, kalkfritt vatten en gång i månaden, det är allt.
Jord/näring: Porös orkidékompost. Låg näringsdos vid varje vattning under sommarhalvåret. Eller enklast genom bladgödsling med Orchid myst.
Vattning: Trivs att stå ljust men klarar en halvskuggig placering.
Placering: Trivs bäst på ljus plats men klarar halvskuggigt läge.

4. Fredskalla

Ferdskalla krukväxt
En tjusig växt med blanka, mörkgröna blad som pryder också när fredskallan inte blommar. Är en effektiv luftrenare, perfekt för sovrummet (läs mer om luftrenare här). 
Ursprung: Columbia och Venezuela
Familj: Araceae, kallaväxter
Vetenskapligt namn: Spathiphyllum wallisii
Svenskt namn: fredskalla
Växtsätt: En tjusig krukväxt, de vita blomstänglarna står vackra i flera månader. Däremellan pryder också bladen.
Vattning: Regelbundet. Tål torka men kan då få lite bruna bladspetsar även om växten överlever. Frodas bäst med jämn fuktighet och uppskattar att duschas vintertid. 
Jord/näring: Porös blomjord med ett dräneringslager av lecakulor. Svag dos näring vid varje vattning under sommarhalvåret ger frodiga plantor. 
Placering: Trivs bäst i halvskugga/skugga men klarar också en ljus placering.

5. Fallskärmsranka

Fallskärmsranka krukväxt
En särpräglad slingrare med häftiga limevita blommor med ett uppblåst hölje som gett växten dess namn.
Ursprung: Sydafrika
Familj: Asclepiadaceae, tulkörtsväxter
Vetenskapligt namn: Ceropegia sandersonii
Svenskt namn: fallskärmsranka
Växtsätt: Slingrande eller hängande med långa rankor. Behöver något att klänga kring, då syns också de häftiga blommorna bättre.
Vattning: Någon gång i veckan under sommarhalvåret men klarar uttorkning. Sparsamt vintertid.
Jord/näring: Porös blomjord med ett dräneringslager av lecakulor i botten av krukan. Ge gärna halv dos näring under sommarhalvåret. 
Placering: Tål både ljus och skugga men blommar bäst på en ljus plats. 

6. Pelargon

Pelargon Drottningminne
Vår mest älskade krukväxt som prunkat på svenska fönsterbrädor sedan 1600-talet. Det är lätt att få samlarmani av alla fantastiska sorter (på bilden kulturarvssorten 'Drottningminne'), det finns färger och former för alla smaker.
Ursprung: Sydafrika
Familj: Geraniaceae, näveväxter
Vetenskapligt namn: Pelargonium × hortorum, Pelargonium zonale-hybrider
Svenskt namn: pelargon
Växtsätt: Buskig, halvhög men kan stammas upp till små träd. Stammen har en suckulent vattenhållande struktur.
Vattning: Någon gång i veckan under sommarhalvåret, Klarar uttorkning men inte att stå blött, vattna först när jorden är ordentligt upptorkad. Mycket sparsamt vintertid.
Jord/näring: Porös blomjord med ett dräneringslager av lecakulor i botten av krukan. Ge gärna näring med hel dos under sommarhalvåret. 
Placering: Trivs på en ljus plats, då blommar pelargonen från vår till senhöst. Lever gärna uteliv på sommaren.

7. Blomsterananas

Blomsterananas krukväxt
Maffiga, exotiska växter som kräver utrymme för att komma till sin rätt. Ur bladrosetten tronar en häftig blomma från ett ax i mitten. Blomman står fin halvårsvis och plantan blir bara pampigare med åren.

Ursprung: Brasilien
Familj: Bromeliaceae, ananasväxter
Vetenskapligt namn: Aechmea fasciata
Svenskt namn: blomsterananas 
Växtsätt: I naturen växer den liksom orkidéer i trädklykor med ett klent rotsystem. Stora, kraftiga blad som växer i rosetter. Ur varje rosett kommer ett blomax i mitten. När blomman vissnat tacklar rosetten av, men hela tiden kommer nya vid sidan om.
Vattning: Någon gång i veckan under sommarhalvåret men klarar uttorkning. Sparsamt vintertid. Man vattnar dels försiktigt på jorden, men också ner i den trattlika mitten av bladrosetten där det helst alltid ska vara vatten stående. Blomsterananas har ett mycket outvecklat rotsystem som inte tål att stå blött.
Jord/näring: Porös blomjord uppblandad med orkidékompost med ett dräneringslager av lecakulor i botten. Halv dos näring under sommarhalvåret för en frodigare tillväxt. Kan också bladgödslas med Orchid myst. Trivs också i en grund kruka då rotsystemet är begränsat.
Placering: Tål både ljus och skugga, men utvecklas bäst på en ljus plats. 

8. Doftranka

Doftranka krukväxt
En klättrare med blanka, tjocka blad som pryder också när doftrankan inte blommar. Vid blomning februari-juni fylls hela hemmet av den fantastiska doften. Vacker till inramning av ett fönster.
Ursprung: Madagaskar
Familj: Asclepiadaceae, tulkörtsväxter
Vetenskapligt namn: Stephanotis floribunda
Svenskt namn: doftranka
Växtsätt: Slingrande rankor som behöver bindas upp. Beskär gärna på våren/försommaren efter blomningen för att locka fram fler rankor och ett frodigare växtsätt.
Vattning: Någon gång i veckan under sommarhalvåret men klarar uttorkning. Sparsamt vintertid.
Jord/näring: Porös blomjord med ett dräneringslager av lecakulor i botten av krukan. Halv dos näring under sommarhalvåret för en frodigare tillväxt. 
Placering: Tål både gassande ljus och halvskugga. Står gärna svalare på vintern, då nya blomknoppar triggas att bildas.

9. Rosenkalla

Rosenkalla krukväxt
En tjusig krukväxt, också när den inte blommar vilket den i och för sig gör nästan hela året. Röda sorter vanligast, men finns också i andra nyanser som rosa och vinrött. En effektiv luftrenare, läs mer om dem här.
Ursprung: Centralamerika
Familj: Araceae, kallaväxter
Vetenskapligt namn: Anthurium andraeanum
Svenskt namn: rosenkalla
Växtsätt: Upprättväxande blad och blomstjälkar. Varje blomstjälk står sig i flera månader om plantan trivs. Lever liksom orkidén i trädklykor i regnskogen.
Vattning: Någon gång i veckan under sommarhalvåret men klarar lätt uttorkning. Vintertid först när jorden är upptorkad. Tycker om att duschas vintertid när luften är torr.
Jord/näring: Porös blomjord uppblandad med orkidékompost och med ett dräneringslager av lecakulor i botten av krukan. Halv dos näring under sommarhalvåret för en frodigare tillväxt. 
Placering: Tål både ljus och skugga men blommar bättre på en ljus plats. Trivs inte i gassande sol.

10. Ökenros

Ökenros krukväxt
En säregen, suckulent växt som kan bli meterhög om den trivs. Kan beskäras för ett buskigare växtsätt. Vid långvarig torka eller under vintern kan ökenrosen fälla bladen, men de växer ut igen när plantan får vatten.
Ursprung: Afrikanska Sahelområdet, söder om Sahara 
Familj: Apocynaceae, oleanderväxter
Vetenskapligt namn: Adenium obesum
Svenskt namn: ökenros
Växtsätt: En knölsuckulent som lagrar vatten i den uppsvällda stammen. Med åren blir stammen skulpturalt knotig. Det svaga rotsystemet är känsligt för övervattning. Växer till ett meterhögt träd om den trivs, men kan beskäras på våren för en buskigare form.
Vattning: Försiktigt. Mycket sparsamt vintertid. 
Jord/näring: Porös blomjord med ett dräneringslager av lecakulor i botten av krukan. Halv dos näring under sommarhalvåret för en frodigare tillväxt. 
Placering: Ljust, tål gassande sol.

Foto: Karin Elmberg, FCH , Floradania och POM/Grönt kulturarv.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896