Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Kapris - Skötseltips och förökning

Blomma på kaprisbuske
Kaprisbusken, Capparis spinosa växer vilt i länderna kring Medelhavet där den trivs på torra och steniga platser i samma miljö som till exempel olivträd. Kommersiellt odlas kapris främst i Spanien och i norra Afrika men växer även på så skilda platser som Madagaskar, Centralasien och i Australien
Kaprisbusken är där den växer naturligt flerårig och får grenar som blir 90-140 centimeter långa.
 
kaprisbuske på sin naturliga växtplats
 
Växtsättet är hängande då de långa grenarnas stjälkar inte är särskilt kraftiga utan breder ut sig på marken eller hänger som en kaskad  från bergs- och klippsidor.
 
Kaprisblomman är vit med långa ståndare
Blommorna har vita kronblad och blir hela 5 cm stora med ett flor av långa, lila ståndare.

Användning av kapris

Det är främst de ännu ej utslagna blomknopparna som skördas och används i matlagning. De skördas dagligen för att få rätt mognad och läggs in i vinäger eller saltas.
 
Blomknoppar på kapris
 
Kapris har en speciell smak som gör att den passar i många olika typer av rätter som pizza, kött, fisk, sallader och i olika slags såser.
De späda bladen kan ätas och tillagas då genom kokning och äts sedan som grönsaker till en huvudrätt.
 
Inlagda kapris
 
Även bären är ätbara. De har en liknande smak som blomknopparna och används främst som krydda i såser.
 
Frukter på kaprisbuske
 
Kapris används också  i vissa medicinska tillämpningar där den ska ha positiv effekt i behandling av bland annat gikt, artros, blodbrist och leverfunktionen.

Så här förökar man kapris

Så kapris från frö

Fröerna gror ofta snabbt, men grobarheten brukar vara relativt låg så man bör så rätt många frön för att vara på säkra sidan. Bäst lyckas man med helt färska fröer, men även de torkade fröerna ger hyfsade resultat om man följer några enkla tips.

Torra fröer som legat ett tag har visat sig få bättre grobarhet genom att göra enligt beskrivningen nedan:
  • Blötlägg fröerna i ljummet vatten ett dygn.
  • Lägg fröerna mellan några lager fuktigt hushållspapper
  • Stoppa hushållspappret i en zip-plastpåse eller motsvarande och förvara i kylskåpet 2-3 månader.
  • Lägg fröerna återigen i blöt under natten och så dem sedan 1 cm djupt i en kruka med grus eller perlite.
 
 
När man odlar kapris från frö är det viktigt att inte vattna allt för mycket. På den naturliga växtplatsen är det stenigt och torrt så målsättningen är att efterlikna dessa förhållanden så bra som möjligt. Därför är det en bra idé att sätta fröerna i en kruka med grus eller ren perlite då båda dessa ger väldigt bra dränering och minimerar risken för övervattning.
Små plantor kan börja visas sig redan efter 3-4 veckor, men fröerna gror oregelbundet och kan ta upp till 2-3 månader på sig så låt krukan stå minst så länge innan du ger upp. Fröplantor som kommer upp tidigt kan när de fått minst fyra blad försiktigt flyttas till egen kruka. Lyft dem försiktigt ur krukan med hjälp av en prickelpinne för att inte störa de fröer som ännu inte grott. Var också försiktig med att störa rötterna på fröplantan då rötterna lär vara lite känsligare än hos många andra växter.

När kan man så kapris?

Kapris ska man så inomhus och därför spelar det ingen roll när på året man sår dem bara man kan ge plantan bra växtbelysning när den börjar gro.

Föröka kapris med sticklingar

Kaprisbusken kan även förökas med sticklingar. De bästa sticklingarna får man under perioden februari - april, men även andra tider på året kan man lyckas. Bäst resultat får man av grenar som inte är allt för mjuka, men heller inte allt för förvedade och störst chans att lyckas är det med sticklingar som har 'klack', dvs sticklingar som tas direkt från en huvudstam.

 

stickling av kaprisbuske

 

Efter att man tagit sticklingen från busken beskär man den så att den blir ca 10 cm lång (klipp upptill, inte i basen). Dra försiktigt bort de nedersta bladen och behåll bara 2-4 blad längst upp för att minimera vattenbehovet för sticklingen. Visserligen är kapris relativt succulent, dvs lagrar vatten i stammar och blad så den har bra tålighet mot uttorkning, men sticklingarna vill man ska fokusera på rottillväxt.

 
Sätt gärna flera sticklingar tillsammans cirka tre centimeter djupt i en kruka som är 10-12 cm vid, fylld med grus eller perlite. Vattna igenom och placera i ett miniväxthus. Allra bäst resultat får man om krukan ställs med undervärme. Genom att doppa sticklingens bas i rotningsmedel skyndas rotningen på och chansen att lyckas med sticklingarna ökar  ytterligare.
Ställ sticklingarna ljust och i varm omgivning. De vill ha ordentligt med ljus så beroende av när du sätter sticklingarna kan det vara bra att placera krukan under en växtlampa.
 
Det lär ta minst 3-4 veckor innan rötter har bildats. Låt dig inte luras av att den ser grön och pigg ut, utan vänta tills det faktiskt kommer nya blad och helst tills du ser att det sticker ut rötter genom hålen i krukans botten. Då kan du försiktigt lossa dem ur krukan genom att 'knacka' krukan i ett bord och luta den så att innehållet i krukan luckras och sticklingarna frigörs. Plantera dem en och en i krukor enligt nedan.

Plantering av kaprisplanta

Plantera små fröplantor och rotade sticklingar i krukor med en blandning av hälften perlite eller grus och hälften jord. Gärna jord som speciellt utvecklad för medelhavsväxter som citrusjord eller olivjord.
Även större plantor trivs bra i denna typ av blandning. Med tiden trivs kaprisplantan i en relativt stor kruka men den bör inte planteras allt för stort i början utan krukas upp till större storlek vartefter den växer.

Skötsel av kaprisplanta

Även om kapris där den växer i marken föredrar platser som är väldigt torra behöver de regelbunden bevattning när de är planterade i kruka. Kaprisen gillar att stå väldigt varmt och trivs allra bäst på en solig terrass, i ett växthus eller på annan varm och solig plats sommartid. Om den står inomhus bör den stå så ljust som möjligt.

Näring ges varje vecka sommartid. Vintertid räcker halv dos varannan vecka lite beroende av hur plantan står. Står den svalt räcker det med halv näringsdos en gång i månaden. En näring avsedd för olivträd rekommenderas i första hand, men en generell krukväxtnäring fungerar också bra.

Övervintring av kaprisplanta

Kaprisplantan övervintras på samma sätt som övriga medelhavsväxter: Svalt, minimum ca 8 grader upp till rumstemperatur. Ju varmare den står behöver den mer vatten och starkare och fler timmar belysning.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896