Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla havtorn

Havtorn
Havtorn är Nordens eget superbär. Packat med nyttiga vitaminer och oljor och smaken är friskt exotisk med drag åt passionsfrukt. Den silvriga busken för tanken till Medelhavets olivlundar. Busken är lättskött om den får växa på en ljus plats. Vi har flera sorter att välja på som du hittar här.
 
Havtorn i trädgård
Hela busken är vacker med silverglänsande blad och färgglada bär.

Fakta om havtorn

Svenskt namn: havtorn

Vetenskapligt namn: Hippophae rhamnoides

Sorter: De senaste tjugo åren har Sveriges lantbruksuniversitet förädlat fram flera bra sorter med godare, mer lättplockade bär och färre tornar. Bland annat ’Julia’, ’Idun’, ’Lotta’ och ’Sol’ samt hansorterna ’Romeo’ och ’Svenne’.
 
Kimmo Rumpunen med havtornsplanta från Balsgård
Kimmo Rumpunen vid Balsgård, Sveriges lantbruksuniversitet, har förädlat fram flera havtornssorter. Det är hans favoritbär som han tycker borde odlas mycket mer.
-Bären har höga halter av både fett- och vattenlösliga antioxidanter, vilket är ovanligt för bär berättar Kimmo.

Beskrivning havtorn

Botanik: Havtorn växer vild längs hela Östersjöns havslandskap. Trivs särskilt på soliga, blåsiga ställen och tål salt. I det vilda finns flera olika kloner (typer) av buskage med höjder från 0.5-4 meter. Bärens färg varierar från ljusgult via orange till rödorange. De vilda bären är allt från sötsyrliga till sura.
 
Bäret har en svart liten kärna. Växten är skildkönade, det vill säga har skilda han- och honplantor. En hanplanta räcker ungefär till att pollinera fem honplantor.
 
Busken får vackra, gråglänsande blad och med åren vassa, långa tornar.
Rotknölarna har kvävefixerande bakterier som tar kväve från luften, det är ett av skälen till att busken växer bra på magra jordar.
 
Havtorn vid havsstrand
Havtorn växer naturligt längs Östersjön på öppna, magra strandmarker.
 
Svårighetsgrad: lätt

Läge: Trivs i ett soligt läge och på blåsiga platser eftersom blommorna vindpollineras. I trädgården blir havtorn vackrast som buskage eller friväxande häck.
 
Härdighet: Zon 3-8 beroende på sort. 

Näring/jord: Har små krav på jordmån, kan växa också i magra jordar eftersom rotknölarna har kvävefixerande bakterier. Salttålig.

Vatten: Torktålig, särskilt när busken etablerat sig. Vattna det första året vid torka.

Övrigt: Det behövs en hanplanta till ca fem honplantor för pollination. Bären kommer på fjolårsskotten. Unga skott får större och godare bär, beskärs därför i samband med skörd.

Ohyra/sjukdomar: En frisk växt men gnagare som harar och kaniner kan gå hårt åt småplantor innan de utvecklat tornar.

Skörd av havtornsbär

Skörd: Bären skördas under sensommaren/tidiga hösten när de fått fin färg.
 
Bären sitter på små skaft som kan vara korta och gör dem svårplockade eftersom man kan sticka sig på tornarna och bären kan spricka om man klämmer dem för hårt.
 
Växtförädlare jobbar med att ta fram tornfria sorter och bär med längre skaft.
 
Många skördar genom att klippa av de fruktbärande grenarna och skaka av bären över en hink. Yrkesodlare fryser grenarna, därefter kan bären skakas av maskinellt. 
 
Frost på havtornsbär
Havtornsbären tål att frysas som de är. Många odlare fryser in grenarna med bären kvar vid skörd. Därefter kan bären enkelt skakas av grenarna.
 
 

Användning och lagring av havtornsbär

Användning: Havtorn har en exotisk, syrlig smak med drag åt passionsfrukt. Man sköljer först bären för att bli av med små, knappt synliga fjäll. Sedan kan man göra juice, sylt och saft till desserter som sorbet och parfait. Marmelad är gott till dessertostar. Bären kan pressas på saften och skalresterna torkas och används i müsli eller i brödbak.
 
Även bladen kan användas för att brygga te på. Torka och häll på varmt vatten. Det blir en bryggd rik på antioxidanter.
 
Havtornssylt
Havtornssylt är fantastiskt gott till dessertostar.

Havtornsbäret är fullproppat med nyttigheter. Det är extremt rikt på vitamin A och C men också vitamin B1, B2 och E. Bäret innehåller också nyttiga oljor som omega 3, 6 och 7 som motverkar torra slemhinnor. Fem olika karotenoider har detekterats som betakaroten och lykopen.
 
Skördeklara havtornsbär
Ett enda bär innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin! Buskarna ger rika skördar på flera kilo på bara några grenar. 

Lagring/förvaring: Antingen kan man frysa bären och använda dem efter hand, eller kan man göra juice eller puré på alla bär, frysa in och sedan använda efter hand.

Odlingsråd för havtorn

Eftersom havtorn är skildkönad behövs både han- och honplantor. Det räcker med en hanplanta drygt fem honplantor. 

Ett soligt läge är idealet. Havtornsbuskarna är fantastiska friväxande som stora buskage eller häckar. Också snygga mot ett svart plank då de silvriga bladen och de färgstarka bären kommer till sin rätt.
 
Blommorna är vindpolllinerande, avståndet mellan plantorna bör vara minst ca 1.5 – 3 m.
 
Gödsling: Busken behöver inte gödslas men ett tillskott av komposterad kogödsel påskyndar tillväxten. Se till att hålla ogräs borta från buskarna de första åren innan plantan etablerat sig. 
 
Skörda och beskär samtidigt genom att klippa av ca 1/3 av de äldsta fruktbärande grenarna. På så sätt blir det lätt att skörda och busken föryngras. En grensax är perfekt för att enkelt knipsa av grenarna. Unga skott ger både högre skörd och bättre bärkvalitet. Övriga 2/3 plockas av för hand eller får bli fågelmat.

Foto: Karin Elmberg 
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.