Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Plantera buskar

Plantering av hortensia - AS
 
Plantering av hortensia
 
Frodiga buskage ger en lättskött, lummig trädgård som är fin året om. Prydnadsbuskar gynnar också fågellivet och skapar en naturvänlig oas.

Tips inför val av buskar

Kombination prydnadsgräs och vintergrön formklippt buxbom
Prydnadsgräs är buskarnas vänner. Kontraster framhäver, som här mjuk tuvtåtel och buxbomsklot. Den här kombinationen är vacker nästan hela året.
 
Några goda idéer när du planerar för dina buskar.
 
  • Det blir vackrast med ett ojämnt antal som tre, fem eller sju i en grupp. Vissa buskar blir också fina som solitärer, dvs. ensam som ett blickfång.
  • Få sorter i mängd upplevs som mer harmoniskt än en stor blandning.
  • Om du gillar blommor, välj växtslag som blommar när ni är hemma. Som vårblommande olvon kombinerat med sensommarblommande syrenbuddleja. Eller om du bara önskar ett växtslag, välj en buske som har ett långt skönhetsvärde. Hit hör bukettapel som är vacker från vårblomning, via frodig sommargrönska till sprakande höstfärg och vackra bär hela vintern.
 
Bukettapel med blomma, höstblad och bär
Om du bara vill ha ett växtslag, välj dem med långt skönhetsvärde som bukettapelns vårblom, skira sommargrönska, höstsprakande glöd och vinterbär som uppskattas av fåglarna.
 
  • Variera i höjd så att det händer något på alla nivåer. Marktäckande perenner kring buskarna. Låga buskar som buxbomsklot kan mixas med höga prydnadsgräs, andra höga buskar eller träd och häckar.
 
Lättskött plantering med hortensia och syrenbuddleja
En välkomponerad, lättskött buskplantering med lavendel i framkant, hortensia i mitten och syrenbuddleja som ger höjd.
 
  • Ta reda på buskens sluthöjd och omfång så att det blir svängrum för tillväxt. Tänk i ett långt perspektiv så att buskaget kan stå kvar i minst 15-20 år. 
  • Håll ut ordentligt från husgrunden. Marken närmast huset är torr och dränerad. Dessutom är det oftast gassigt och varmt nära huskroppen.
  • Höstlökar är fina komplement som ger blomning från januari till försommar.

Plantera buskar

Plantering av buske i rabatt
Höstplantering har fördelen att jord och luft håller fukt så att man slipper oroa sig för uttorkning.
 
Prydnadsbuskar kan planteras under hela växtsäsongen då de odlas i kruka. På hösten ska grenverket vara avmognat, i vila med hårt slutna knoppar. På våren får man se upp med sen vårfrost, skydda då extra med en fiberduk om frostgrader hotar nyplanterade växter som börjat grönska.
 
  • Låt busken dra vatten någon timma i en hink före planteringen. Då blir rötterna saftspända.
  • Gräv ett hål som är dubbelt så djupt och brett som plantans kruka.
 
 
  • Rensa bort rotogräs som kvickrot, kirskål, åkerfräken och vinda.
  • Vattna i gropen och kolla så att dräneringen funkar. Vattnet ska ha runnit undan efter ungefär en kvart. Om vattnet blir stående behöver du gräva ytterligare kring gropen. Lägg i botten ett dräneringsskikt med grovt grus och småsten. Rötterna behöver luft för att fungera väl!
 
Vattning för kontroll av dränering vid plantering

 
 
  • Jordförbättra eventuellt, en sandig, mager jord kan berikas med komposterad kogödsel, kompostjord och rosjord. En kompakt lerjord luckras med grov kompostjord eller mullrik barkmull.
 
 
Jordförbättring av lerjord med barkmull
 
 
  • Om du grävt bort grässvål; bottna med grästovorna i gropen, vända upp och ner.
  • Ta ur plantan ur krukan. Tag också bort eventuella rotnät. Är det en kompakt kaka av rötter, skär med vass sekatör några snitt längs sidorna och ett kryss i botten av rotklumpen. Veckla sedan ut rötterna jämt åt alla håll. 
  • Sätt ner plantan i gropen. Ös över jord som grävts upp, blandat med en kvalitetsjord med mycket organiskt material som rosjord och gärna grov kompostjord. Surjordsväxter som rhododendron behöver i stället specialjord för surjordsväxter.
 
 
  • Vattna rejält.
  • Plantan ska nu stå på samma djup som den stått i krukan – absolut inte djupare. Stammen tål inte att stå i jord, barken skadas och kan drabbas av sjukdomar.
Planteringsdjup för prydnadsbuskar
 
 
  • Fyll eventuellt på mer jord, om ytan sjunkit ihop.
  • Se till att vattna din nyplanterade buske ordentligt den första säsongen. Strilvattna långsamt i någon timma så att vattnet når rötterna och inte sköljs iväg. En gång i veckan (om det inte regnar) och rejält varje gång. 
 
 
  • Kommande säsongen ska inte buskar behöva vattnas mer än vid extremt torr väderlek. Rötterna ska själva lockas att söka sig utåt och på djupet. Fortsätter man vattna för ofta får man bortskämda, ytliga rötter som lätt får torkskador och man tvingas fortsätta denna onödiga vattning.
  • Lämna inte marken bar kring den unga busken, då avdunstar massor av vatten. En kokosmatta ger ett bra skydd. Marktäckande perenner har ett grunt rotsystem som inte konkurrerar och kan med fördel planteras samtidigt, då de också ger ett skyddande skikt som hindrar avdunstning. Släng också på ogräsrens och gräsklipp som hindrar ogräs att komma till, bidrar till markfukten och höjer mullhalten i jorden när det bryts ner.
  • Är läget blåsigt och solgassigt, skydda gärna plantorna den första tiden med en tunn fiberduk.
 
 

Beskärning av nyplanterade buskar

Man beskär busken vid planteringen för att gynna ny skottbildning och en buskigare form. Om busken planteras under växsäsongen har den blad som avdunstar mycket vatten. Beskärningen minskar då också denna avdunstning och bidrar till att rötterna hinner komma igång att leverera fukt och hindrar torkskador.
 
Beskärning av buske vid plantering
 
 
  • Generellt, klipp in skotten med ungefär 2/3 så att 1/3 blir kvar.
  • Klipp med en vass sekatör precis ovanför en utåtriktad knopp eller ett blad.
 
Läs mer om Grunder för beskärning för trädgårdsväxter och här hittar du beskärningsredskap.
 
 

Foto: Karin Elmberg, Lena Ljungquist m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.