
- Man vill ta en stickling
- Den är ful och gänglig
…men det finns ingenting som säger att man måste beskära en pelargon. Är den fin i formen och växer bra – låt den vara.
Många beskär sina pelargoner i samband med att de tas fram på våren. Ofta har de då tillbringat många månader med begränsad, eller ingen belysning alls och ser då nästan alltid väldigt trista ut. De har långa, taniga skott och grenar utan minsta antydan till grönt.
En pelargon som ser ut så är i princip nödvändigt att beskära för att den ska få en fin form och skjuta nya friska skott, men det finns undantag:
Vildarter, doftpelargoner, unikpelargoner och engelska pelargoner blommar tidigt på säsongen och bildar blomskott under vinterhalvåret och ska inte beskäras på våren om man vill se dem blomma eller int vill försena blomnngen.

Om dessa plantor behöver beskärning är det mer lämpligt att göra det i slutet av september eller i början av oktober.
Beskärning
Tänk på att rengöra verktygen mellan varje planta för att minimera risken för spridning av sjukdomar. Det gör man enkelt genom att doppa dem i T-sprit eller liknande, alternativt bränna bladet över en låga.
Toppning
Omplantering
Oftast blir det lagom att plantera i en ny kruka i samma storlek, men är jordklumpen liten, kan det vara bättre med en mindre kruka.
Välj alltid en ny, eller väl rengjord kruka för att undvika spridning av ohyra och sjukdomar.
Lägg en krukskärva, lecakulor eller annan dränering i botten och fyll på med välgödslad kvalitetsjord, gärna med inblandning av 10% perlite för att göra jorden mer lucker.
Fyll jord i botten och ställ i plantan så att den kommer på samma höjd i jorden som den tidigare var planterad. Fyll på med jord runt om utan att trycka till den. Slå krukan lätt i bordet så lägger sig jorden tillrätta.
Vattna lite grann. Pelargoner vill aldrig ha mycket vatten, och har plantan varit vilande måste nya rötter utvecklas innan den klarar normal vattning.