FRI FRAKT på FRÖER t.o.m måndag!
Fakta & Råd

Beskärning av pelargoner

Mårbackapelargon två veckor efter beskärning
 
Beskuren pelargonplanta
Hårt beskuren mårbackapelargon två veckor efter beskärning full med nya skott
 
Det finns tre skäl att beskära en pelargon:
  • Den tar för stor plats
  • Man vill ta en stickling
  • Den är ful och gänglig
 
…men det finns ingenting som säger att man måste beskära en pelargon. Är den fin i formen och växer bra – låt den vara.

Många beskär sina pelargoner i samband med att de tas fram på våren. Ofta har de då tillbringat många månader med begränsad, eller ingen belysning alls och ser då nästan alltid väldigt trista ut. De har långa, taniga skott och grenar utan minsta antydan till grönt.
En pelargon som ser ut så är i princip nödvändigt att beskära för att den ska få en fin form och skjuta nya friska skott, men det finns undantag:
Vildarter, doftpelargoner, unikpelargoner och engelska pelargoner blommar tidigt på säsongen och bildar blomskott under vinterhalvåret och ska inte beskäras på våren om man vill se dem blomma eller int vill försena blomnngen.
 
Doftpelargon P. graveiolens 'Minor'
Doftpelargon P. graveiolens 'Minor' blommar tidigt på säsongen
 
Nästan alla doftpelargoner blommar som mest när det finns mycket ljus men fortfarande inte är så varmt, dvs. vår och tidig höst. Om de då beskärs tidigt på våren förlorar man den första blomningen. Det är många som aldrig sett sina doftpelargoner blomma av just denna anledning. De skär nämligen av blomskotten!
Om dessa plantor behöver beskärning är det mer lämpligt att göra det i slutet av september eller i början av oktober.
 
 

Beskärning av pelargon

Pelargoner kan klippas när som helst och i princip hur mycket som helst. De tål att beskäras ner nästan helt och hållet. Bara det finns en liten nod kvar där nya skott kan bildas.
Använd en sekatör eller kniv vid beskärning. Att bryta är oftast inget alternativ eftersom dessa grenar troligen är mer eller mindre förvedade.
Tänk på att rengöra verktygen mellan varje planta för att minimera risken för spridning av sjukdomar. Det gör man enkelt genom att doppa dem i T-sprit eller liknande, alternativt bränna bladet över en låga.
Man kan beskära topparna ett par decimeter, beskära precis ovanför jorden, eller någonstans däremellan. Ju längre ner man beskär, ju tidigare förgrenar den sig.   

Toppning av pelargon

Plantor som inte förgrenar sig bra kan man toppa för att provocera fram nya skott. Nyp då av toppen precis ovanför ett blad eller bladpar. De nya skotten visar sig inom ett par veckor i bladvecken.
Oftast behövs bara en toppning, men om det behövs kan man fortsätta toppa över nästa bladpar igen, osv.

Omplantering av pelargon

Pelargoner som varit i vila under vintern behöver skolas om till ny jord.
Ta loss jordklumpen ur krukan och avlägsna den jord som lätt lossnar när man river lite i jordklumpen.
Oftast blir det lagom att plantera i en ny kruka i samma storlek, men är jordklumpen liten, kan det vara bättre med en mindre kruka.
Välj alltid en ny, eller väl rengjord kruka för att undvika spridning av ohyra och sjukdomar.
Lägg en krukskärva, lecakulor eller annan dränering i botten och fyll på med välgödslad kvalitetsjord, gärna med inblandning av 10% perlite för att göra jorden mer lucker.
Fyll jord i botten och ställ i plantan så att den kommer på samma höjd i jorden som den tidigare var planterad. Fyll på med jord runt om utan att trycka till den. Slå krukan lätt i bordet så lägger sig jorden tillrätta.
Vattna lite grann. Pelargoner vill aldrig ha mycket vatten, och har plantan varit vilande måste nya rötter utvecklas innan den klarar normal vattning.
Näringsvattna redan från början med pelargonnäring.

Film som visar beskärning och omplantering av pelargoner

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.