Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Är chilifröer ljusgroende?

Fråga

Hej Wexthuset
Jag har provat med frösådd av chili förut när jag planterat ner fröet en bit i jorden. Nu läser jag på nätet att chilifrö är ljusgroende. Ska man inte täcka fröerna då eller hur ska jag göra? På fröpåsen står det att fröet ska täckas.
 
hälsningar Lene

Svar

 
Hej Lene,
 
En bra fråga som vi senaste tiden fått från flera. 
På en del svenska internetsidor kan man läsa att chili är ljusgroende.
Chilifröet kan gro utan att det täcks, men gror lika bra eller bättre när det täcks med ett fint lager jord. Ett sådjup på 0,5-1 cm brukar rekommenderas.
 
När det ligger på ytan är risken för uttorkning större då chili tar några veckor på sig innan det gror. Det lite större fröet, jämfört med ofta mycket små frö som är ljusgroende, har svårare att fästa mot jorden. Därför finns en större risk för att ett frö som ligger på ytan torkar utan regelbunden passning och vattning jämfört med om det täcks.
 
Efter att vi fått dessa frågor har vi själva gjort ett antal tester där vi sått några olika sorters chili där hälften lagts på ytan utan att täckas och hälften 0,5 cm djupt.
Resultatet från denna test visar att de täckta fröerna grott mer regelbundet och snabbare än de som inte täckts. Vissa av de som inte täckts har efter snart fyra veckor ännu inte kommit upp medan samtliga täckta fröer grott.
 
Vi rekommenderar därför att du täcker fröerna enligt påsens instruktion eftersom det verkar vara det mest pålitliga sättet.
 
Läs mer om att odla chili.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.