Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Snygg växtlampa till gröna växter

Fråga

Hej!
Jag har en jättefin alokasia, Alocasia 'Portodora' som behöver lite extra ljus nu när det börjar mörkna här i Norden. Lampan ska vara till övervintring/tillskottsbelysning. Ytan är drygt en meter i diameter och den står i rumstemperatur. 
Är det möjligt att fästa en lampa i bokhyllan bredvid som får stråla ner på plantan? Inte någon lampa som är alltför skarp för ögonen då matbordet är precis bredvid. 
Hoppas att ni har någon smart lösning på hur min fina alokasia ska kunna klara av höst- och vintermörkret. 
Vänliga hälsningar,
Simon
 
Alocasia och bananplanta inomhus med växtlampa
Klart man vill att stora, maffiga bladväxter som alokasia (till vänster) och banan (till höger), inte bara ska klara vintern, utan också synas i inredningen!

Svar

Hej Simon!
Alokasia, AlocasiaPortodora’ är en fantastiskt pampig bladväxt, den kallas på engelska passande nog elefantöra.
Jag förstår att du är rädd om den och vinterhalvåret är ju en pärs för storbladiga växter i allmänhet, och regnskogsväxter som Alocasia i synnerhet.
Glädjande nog har vi precis utvecklat en ny växtlampa, 'Gemini', som är både snygg och lätt att montera. Man fäster den i en bokhylla (eller fönsterbrädan) med den rejäla klämman som är integrerad i lampan. Den tror jag passar perfekt för din alokasia. Den har två armar som du kan vinkla så att hela den stora växten belyses på ett snyggt vis. Snurra också gärna plantan ibland så att den blir jämnvuxen.
 
Växtlampa Gemini med två lampor
 
Växtlampan Gemini har namn efter stjäntecknet tvillingarna. Den fästs enkelt med den kraftiga klämman och lamporna kan sedan riktas åt valfritt håll. Läs mer om lampan här.

Många stora bladväxter kommer från regnskogsområden och behöver fuktig luft under vinterhalvåret. Duscha bladen då och då mellan december-april då luften är väldigt torr, så känner den sig som hemma. Du kan också skapa en välgörande fuktboost genom att ställa innerkrukan i en större, tät kruka. I denna kruka ställer du en upp och nervänd djup tallrik som du placerar växtkrukan ovanpå. Fyll sedan på vatten i ytterkrukan så att det precis når upp till växtkrukan. På detta vis skapas ett fuktigt mikroklimat när vattnet avdunstar kring plantan. 

Lycka till!
Hälsar Karin
Foto: Karin Elmberg, FCH och Linda Sandström.
 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2022 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.