Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Bra att veta om växtbelysning

Växtbelysning för uppdragning av tomatplantor

KÖP VÄXTBELYSNING

 

Växtbelysning för uppdragning av tomatplantor

Vad kan man använda växtbelysning till?

Har du stora eller små medelhavsväxter som behöver tas in och få skydd mot kylan under vintern, eller sommarblommor du vill övervintra så de kan fortsätta utvecklas och bli så där fantastiska som många växter blir när de får några år på nacken?
 
Vill du tjuvstarta odlingssäsongen redan på vårvinter?
 
Vill du odla inomhus året om helt utan tillgång till dagsljus och få färska kryddor och sallad direkt i köket även på vintern?
 
Är svaret på någon av frågorna ovan JA kan du fortsätta och läsa för att se vilken typ av belysning som kan passa dig.
 
Med rätt växtbelysning har du i stort sett samma förutsättningar som om du hade ett växthus som var uppvärmt året om. Låter inte det fantastiskt!
Du behöver inte odla i eller nära ett fönster utan du kan ha dina växter och frösådder i stort sett i vilket utrymme som helst, bara termperaturen är den rätta.
 
Växtbelysning har flera användningsområden och olika typer av växtlampor passar till:
  • Inomhusodling
  • Uppdragning av plantor
  • Tillskottsbelysning
  • Övervintring

Grundläggande om belysningsbehov

Att växter behöver ljus för att trivas och bli fina känner alla till. Våra långa ljusa kvällar på sommaren kan dock inte kompensera det mörker som börjar bli högst påtaglig för de flesta växter redan i slutet av september, eller tidigare beroende på var i landet man bor. Det är då de första löven börjar få sin vackra höstfärg. Inte så mycket för att det börjar bli kallare utan för att ljuset helt enkelt inte räcker till för att fotosyntesen skall fungera ordentligt. 

Nu är det ju olika beroende av växtslag men de flesta växter vi har i våra hem och framförallt de vi gärna omger oss med i krukor, urnor och amplar under sommarhalvåret klarar sig dåligt utan tillskottsbelysning.
 
Många av de ettårsväxter vi har ute kan med fördel övervintras och blir ännu finare till nästa säsong bara de får tillgång till rätt belysning.
 
Man kan lätt tycka när solen lyser in att 'det är ju ganska ljust i det här fönstret', men nej, det är inte särskilt ljust för en växt, och tiden som det är ljust under sena höstmånader, vintern och tidig vår är långt ifrån tillräcklig för att växterna ska trivas och må bra.
 

Övervintring av växter utan ljus

För vissa typer av växter finns det väl beprövade sätt att klara dem över vinter utan extra ljus. Det är de växter som i princip kan gå i ide under den kyliga, mörka delen av året. Hit hör många pelargoner, fuchsior, änglatrumpeter samt de flesta knöl- och lökväxter. 
Förutsättningen för att de skall överleva utan ljus är att de förvaras svalt, men frostfritt. Det är också viktigt att det inte är för fuktigt för att undvika angrepp av mögelsporer. När det är svalt och mörkt stannar tillväxten av, rötterna torkar delvis in och växten vilar. Därför är det också mycket viktigt att inte vattna mer än väldigt lite, mycket sällan.

Olika typer av växtbelysning

Med rätt belysning kan man i princip odla vad som helst när som helst på året. Det största problemet brukar vara utrymme!
En vanlig, gammaldags glödlampa gör ingen växt lyckligare. På för långt avstånd ger den för lite ljus och om den är ”tillräckligt” nära blir växten bränd. Dessutom är de våglängder den utstrålar inte optimala för växter att ta upp för fotosyntesen.
 
Det finns i dag olika typer av belysning särskilt avsedd för växter. Vilken du väljer beror på placeringen och vad den skall användas till.

Lysrör och kompaktlysrör

Växtbelysning lysrör med högreflekterande reflektor
 
OBS! Fr.o.m hösten 2023 fasas denna typ av lysrör ut från marknaden. Dessa ersätts av LED-lampor med motsvarande fäste och prestanda som kan användas i samma armatur som lysrören.
För en enstaka växt ger en liten armatur med en vanlig lågenergilampa eller en speciell växtlampa ett bra resultat. Har man flera växter som ska belysas finns olika typer av lysrörsarmaturer speciellt avsedda för växter att välja bland. De kan användas både för belysning av vuxna plantor och vid uppdragning av sticklingar och fröplantor. Lysrör ska placeras relativt nära växterna och det är därför praktiskt om man lätt kan reglera höjden t.ex om den används för att dra upp nya plantor.
 
Det är viktigt att välja rätt färg på lysrören. För all typ av odling rekommenderas en färgtemperatur på 6400-6500 kelvingrader (K).
Denna kan kompletteras med lysrör som har en färgtemperatur på 2700-3000 kelvin om man vill provocera fram knoppsättning maximalt.
 
Viktigt att tänka på när man väljer denna typ av belysning är att armaturen måste ha en högreflekterande reflektor. En bra reflektor maximerar ljuset med upp till 300% medan en dålig, eller ingen reflektor gör att mycket av ljuset går förlorat för växterna. 

LED-växtlampor

Växtlampa för odling inomhus
 
LED-lampor är mycket energisnåla i förhållande till den effekt de ger växterna. 
Belsyningen i växtlamporna konfigureras mycket exakt av dioder med olika våglängder som benämns nanometer nm. Det är främst de röda och blå våglängder som tas upp av växter varför nästa alla LED-växtlampor har dessa som grund.
  • Rött (610-660nm där 660 nm är mest mest vanligt) stimulerar längdtillväxt och till vis del rotbildning.
  • Blått (440-460nm) stimulerar bladtillväxt och bidrar till mer knubbiga plantor.
Även andra våglängder tas upp av växten men i betydligt mindre mängd.
En del s.k. fullspektrumlampor har även våglängder med infrarött och ultraviolett ljus för att bli mer kompletta.
 
Det finns lampor som bara innehåller kombinationer av blått och rött, men det finns också lampor som är kompletterade med vita dioder som gör att färgen blir mer neutral för användning i bostadsrum och liknande.
Beroende av kombinationen av blått och rött ljus är lamporna anpassade för odling, övervintring eller allmänt tillskottsljus för inomhusväxter. Det finns även lampor där färgsammansättningen kan styras med fjärrkontroll eller en app för att öka användningsområdet som då kan variera över säsongen från övervintring till odling osv.

Högtrycksnatrium och metallhalogenlampor

Detta är den typ av lampor som använts traditionellt i kommersiell odling sedan många år. 
Fördelen är att de täcker upp till 10 kvadratmeter eller mer beroende av styrka och placering. Nackdelen är att den är rätt tung, drar väldit mycket el (lampan är ofta på 400w eller mer) och avger väldigt mycket värme. Värmen kan dock vara en fördel i svala utrymmen som på den inglasade balkongen eller terrassen. Där kan den hjälpa till med uppvärmningen. I ett trängre, välisolerat utrymme blir det snabbt för varmt.
En lampa av denna typ bör sitta på två meters höjd över växterna och inte närmare än 1,3 meter eftersom växterna då lätt bränns. 
Nyare rön gör gällande att mycket av det gula och vita i dessa ljus inte kommer växterna tillgodo och fler och fler kommersiella odlare går därför över till olika typer av LED-lampor.
 
ads
 
 

Olika mått på ljus

Watt

Wattalet på lampan anger hur mycke ström den drar men säger inget om hur mycket ljus den avger.

Candela, Lumen och Lux

I princip man man säga att dessa mäter ljusintensitet så som vi människor uppfattar den medan PAR mäter hur växten uppfattar det.

PAR och micromol (μmol)

Lite överkurs, men bra att känna till. Växter tar upp ljus i området mellan 400 och 700 nm. Detta område benämns PAR, Photosynthetic Active Radiation.

Inom PAR mäter man hur många fotoner som tas emot av plantan. (Det är fotonerna som används av växten för fotosyntes.)
 
PAR -våglänger som tas upp av växter
Spektra för dioder i LED-växtlampor

Resultatet räknas i enheten micromol där en micromol är 602 kvadriljoner fotoner.
Det gör att antal micromol den mest rättvisande mätaren för hur effektiv en viss växtlampa är på ett visst avstånd.

Belysningstid

Använd en timer för att reglera belysningstiden.
Hur länge belysningen skall vara tänd varje dag beror på användningen och vilken temperatur man har. Vid lägre temperatur klarar sig växterna med kortare belysningtid. Vid rumstemperatur vilar inte växterna alls, utan behöver belysning minst 12 timmar.
Vid övervintring av växter som inte skall gå i vila kan det räcka med 8-10 timmar. Då växer de en aning och blommar då och då. När våren kommer och man vill sparka liv i dem ordentligt ökar man successivt upp till 16 timmar per dygn. 12-16 timmar är också lagom för frösådder och sticklingar.

Under delar av säsongen kan det naturliga ljuset vara tillräckligt under ett par timmar mitt på dan och du kan då ställa timern så att lampan har två belysningsperioder och därmed spara ett par timmars elförbrukning.
Läs mer om belysningstid i denna artikel. Hur länge ska växtlampan vara tänd.
 
TIPS! Utnyttja din växtbelysning maximalt genom att köra skift! Växla växter, eller flytta lampan morgon och kväll så kan dubbelt så många blommor få tillräckligt med ljus.
 
 
Foto: Lena Ljungquist och Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896