Vårstädning upp till 50%
Fakta & Råd

Känn igen och bekämpa frostfjäril

Angrepp av frostfjäril på äppelträd
I maj och juni blir äppelblad och blommor uppätna av glupska mätarlarver som känns igen på att de rör sig på ett typiskt sätt genom att vecka ihop sig inför nästa steg. Det är frostfjärilen som slagit till. Larverna är utsvultna och kan snabbt kaläta hela grenar på fruktträd, men också andra buskar och träd som lind och syren. Här kan du läsa vidare om hur man känner igen olika larver om du misstänker att det kan vara en annan gynnare som är i farten.

Frostjärilens biologi

 
Frostfjäril biologi larv
Frostfjärilen ställer till mest skada på fruktträd, där den äter av både blad och blomknoppar. TIll höger larven som har tre par tydliga bröstfötter och två par bukfötter.

Namn: allmän frostfjäril, Operophtera brumata

Angrepp av frostfjäril i fruktträd
På bara några dagar kan de glupska larverna kaläta ett mindre fruktträd under försommaren.

Livscykel: Fjärilarna kläcks ur puppor i marken och svärmar (parar sig) med det samma under hösten. Den gråbruna hannen har ett mer eller mindre mörkt tvärband över vingarna. Spannet mäter ca 3 cm. Honan ser annorlunda ut, vingarna är förkrympta och hon kan inte flyga. Hon klättrar upp i träden från marken för att lägga ägg på skyddade ställen som under bark och lavar och i grenklykor. 
Äggen kläcks under senvåren och de hungriga larverna börjar genast äta på blomknoppar och blad under maj och juni. De är gröna och har två par tydliga bukfötter bak och tre par bröstfötter fram. De tar sig fram genom att vecka ihop sig inför varje steg och är så kallade mätarlarver. Larverna förpuppar sig sedan under högsommaren nere i marken. 
Frostfjärilen är så kallat polyfag, drabbar flera olika trädslag som fruktträd och lövträd som bok, syren och björk. Angreppet kan bli mycket allvarligt och ödelägga hela fruktskörden vissa år.
 
 

Bekämpning frostfjäril

Hane och hona av frostfjäril
TIll vänster parning av den vinglösa honan och den bevingade hanen. Till höger en monterad limring som effektivt hindrar honan att krypa upp i trädet.
 
  • Det mest effektiva botemedlet är att hindra honorna från att klättra upp i träden under sensommaren/hösten. Var tidigt ute och sätt upp limringar som honorna fastnar i under augusti-september. Våra limringar är biologiskt nedbrytbara, genomskinliga och lätta att sätta upp. 
  • Om larverna ändå skulle härja finns effektiv biologisk bekämpning med Turex, som består av bakterien Bacillus thuringiensis. Den sprayas ut över bladverk och fruktknoppar så att larverna får i sig medlet. De slutar då äta och dör efter något dygn. Bakterien är naturlig och godkänd i ekologisk odling. Den bryts ner av solljuset efter några dagar.
 
Foto: Geimfyglið, Markus Hagenlocher, Nordisk familjebok m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.