Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

5 tips för att lyckas med sticklingar

Stickling av hortensia
Att föröka växter med sticklingar är både kul och lönsamt. Det är vanligt att vi tar sticklingar av krukväxter, men också många andra sorters växter går mycket bra att föröka med sticklingar. Sommarblommor, grönsaker, perenner, prydnadsbuskar och träd. Alla går att ta sticklingar av. Många är väldigt lättrotade, andra är lite svårare och vissa kan ta lite längre tid på sig innan de får rötter.
 
stickling av hortensia - LL
Toppstickling av hortensia
 
En stickling är en klon som är genetiskt identisk med plantan som den klippts av och det är så som många växter förökas kommersiellt då inte alla växter får samma egenskaper när de frösås.
 

Olika typer av sticklingar

Det finns flera olika typer av sticklingar som t.ex:
  • rotstickling
  • stickling med klack
  • stamstickling
  • toppstickling 
 
Toppstickling är kanske det vanligaste och något som brukar vara väldigt lätt att lyckas med.
Det innebär att man klipper toppen av ett skott och sätter som stickling.
 
 

Grundtips för att lyckas med sticklingar

  1. Moderplantan (växten du klipper sticklingen av) ska vara i gott skick. Den ska vara väl vattnad, vara frisk och helst inte vara på väg att blomma.
  2. Välj en gren som inte har blommat och klipp en stickling som inte är för stor. En stor stickling med många blad har svårare och tar längre tid på sig att bilda rötter än en mindre stickling. Det är smartare att sätta en mindre stickling med 2-3 blad som snabbare bildar rötter och kan komma igång att växa.
    Om bladen är mycket stora kan man för att minska avdunstningen hos sticklingen klippa av halva eller större delen av ett blad.
  3. Sätt sticklingen i såjord, gärna blandad med 10-15% perlit i en kruka som är högst 7-8 cm stor. Det är viktigt med en genomsläpplig, lätt jord som låter syre komma in till området där rötterna ska bildas. Såjorden blir inte lika kompakt och vattenfylld som den kraftigare blom- eller plantjorden.
    Rotningskuber som Root Riot, som är lämpliga för mjuka till halvförvedade sticklingar, har optimal struktur med god genomsläpplighet.
  4. Vattna igenom jorden innan sticklingen sätts i jorden. Låt den bli fuktig, men inte blöt. Det är viktigt att syre lätt kan cirkulera i jorden. Stick ner sticklingen så att den står stabilt men utan att blad ligger emot jorden då mögel lätt kan uppstå vid kontakt med fuktig jord. Vattna lite grann så att jorden sätter sig runt sticklingens stjälk. 
  5. Undantaget pelargoner så behöver sticklingen ordentligt med ljus (under växtbelysning från höst till tidig vår) och hög luftfuktighet omkring sig för att minska avdunstningen och ge fokus till rotbildningen. Använd ett miniväxthus med genomskinligt lock eller sätt ner krukan i en genomskinlig plastpåse och knyt till upptill. Vädra när det blir mycket kondens.
 
rotade sticklingar i kopparbunke
 
Med ovanstående tips blir det lätt att lyckas med att ta sticklingar av de flesta växter med mjuka och halvförvedade stjälkar.
Vissa växter har lite speciella förutsättningar, men det kostar väldigt lite att prova. Många växter får rötter inom två till tre veckor särskilt på våren och sommaren. Andra växter kan ta längre tid på sig att få rötter. Om bladen vissnar behöver det inte innebära att du misslyckats. Avvakta och fortsätt sköta om den. Rätt vad det är kan den börja spira.
 
Ett specialknep är att spraya moderplantan under tre veckor innan sticklingen tas och sedan sticklingen under rotningstiden med Clonex Mist, en spray med naturligt innehåll som bidrar till snabbare och mer effektiv rottillväxt.
 
Läs gärna våra detaljerade tips och se våra videos med sticklingstips. Du hittar dem alla i Faktabanken eller via lästipsen nedan.

Lästips:
Om sticklingar
 
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896