Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Så här använder du maskgödsel

Maskgödsel, jord plockad direkt från maskkomposten
Maskgödsel, jord plockad direkt från kaskkomposten
 
Ca 4 liter maskkompost eller en säck Maskgödsel räcker för att blanda ut motsvarande 50 liter. jord.

Mikrolivet i maskkompost gör att näringen i jorden bryts ner snabbare till härlig mat för växternas rötter, och ger plantan livskraft. 
Maskgödsel kan också läggas ovanpå jorden om det är svårt att luckra ner den. Då hjälper naturen själv till både vid regn och vattning, men också med hjälp av maskar och andra insekter.
 
Genom att stärka växterna på detta sätt får man starkare och kraftigare plantor som är mer moståndskraftiga mot sjukdomar och olika skadegörare.
 
Maskgödsel är inte en ersättning för annan näringstillförsel utan ett komplement för att få friskare och sundare plantor. Ett praktiskt sätt att använda masskkomposten på är att 'brygga' te på den så att den enkelt kan vattnas ut och bli tillgänglig för växterna.

Recept på maskgödsel-te:

Nedan ett enkelt recept för att göra maskgödsel-te. Om du gör den från egen maskkompost så tänk på att den alltid ska vara helt färdigbearbetad av maskarna för bäst resultat.

  • 3 dl maskkompost eller Maskgödsel läggs i en gammal strumpa eller ett glesvävt tyg.
  • Lägg i 10 liter vatten och låt stå över natten.
  • Vattna ut med detta en gång i veckan. 
(Tips! brygg maskgödel-te i en 10-liters vattenkanna så slipper du hälla mellan olika kärl när du ska vattna)

Användningsområden för maskgödsel-te

Maskgödsel-te är också utmärk att använda för bladgödsling. Då vattnas eller spejas lösningen över växtens blad där den direkt tas upp av växten. Detta kan stärka växten ytterligare mot angrepp av skadegörare.
 
Maskgödsel-te är lämpligt att använda som tilläggsnäring till krukodlade växter och till växter i köksträdgården.
 
Vattna med detta en gång per vecka så får du starka, kraftiga plantor som står emot sjukdomar och insektsangrepp bättre! 
 
OBS! För näringskrävande växter rekommenderas även tillskott av traditionell näring då maskgödsel inte har tillräckliga mängder mineral och micronäringsämnen för att klara kraftig tillväxt och knopp- och fruktsättning som sker hos tex tomat, chili, gurka och andra fruktsättande växter.

Våra egna erfarenheter från att odla i maskgödsel

För ett par år sedan satte vi en av många tomatplantor i ren maskkompostjord. Den plantan blev inte riktigt lika stor som sina grannar i växthuset men det som utmärkte den allra mest var att den var helt fri från ohyra. Tomatplantorna runtomkring hade alla besök av mjöllöss (vita flygare) men inte ett tecken på ohyra på den som stod planterad i maskgödseln!

Ett bevis så gott som något på att maskgödseln verkligen gör det den ska: Håller växten frisk och stärker försvaret mot skadegörare.

Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.