FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Att göra i november

kratta och städa i trädgården i november
November kan ju vara ganska tråkigt med mörker och kyla och trädgårdssäsongen är över. Men för den som vill och har tid finns det ändå en hel del underhåll och förberedelser som är perfekt att ta tag i nu när inga andra trädgårdsmåsten pockar på uppmärksamheten och julstöket ännu inte börjat.
Bor du i norra Sverige är kanske flera av dessa sysslor mer praktiska att genomföra redan i oktober.
  • Ta in vattenslangar
  • Skörda 
  • Rengör verktyg 
  • Gör rent i växthuset 
  • Skydda krukade växter 
  • Ställ undan frostkänsliga krukor 
  • Vinterplantera utekrukor 
  • Rensa ogräs 
  • Rädda självsådder
  • Spara sommarblommor 
  • Beskär och föröka vinbär 
  • Designa trädgården
  • Mata fåglar 
  • Rensa fågelholken 
  • Förbered dammen 
  • Kratta löv 
  • Täck känsliga växter
  • Strö ut vedaska 
  • Gör en krans
  • Driv lökar 
  • Odla kryddväxter inne 
  • Samla fröer 
  • Sortera fröer 
  • Så perenner 

Ta in vattenslangar

Töm och stäng av sommarvattenledningar och vattenutkast och plocka in vattenslangar till ett frostfritt utrymme. Glöm inte att ta in slangkopplingar som annars lätt fryser sönder.

Skörda

Fortfarande kan det finnas en del kvar att skörda i trädgården.
Vinteräpplena sitter kvar i trädet och har man odlat purjolök, rotfrukter och grönkål eller brysselkål kan de skördas länge än. Är det mycket kvar kan det vara idé att plocka och spara i frysen, torka eller konservera. Även äpplen kan med fördel styckfrysas i tunna skivor eller i klyftor som enkelt plockas fram när det är pajdags och som ingrediens i matlagningen.
Har man växthus med frostvakt börjar det bli tid att plocka de sista tomaterna. De som inte mognat kan man göra chutney av, eller lägga fram i fönstret så mognar de successivt.

Rengör verktyg

Rengör, slipa och smörj trädgårdverktygen så de är i prima skick till våren. Putsa och slipa bort ytrost med stålull och olja in skärblad och metallytor som utsätts för slitage med olja. Matolja fungerar bra till detta ändamål.

Gör rent i växthuset

Om inget skall odlas i växthuset i vinter är det klokt att tömma och städa ur det innan vinter och kyla kommer.
Rensa ut så mycket som möjligt av använda krukor, hinkar, lådor mm. Har man markbäddar med jord kan man redan nu gräva bort en del av jorden som behöver bytas till nästa års odling.
Sopa rent och tvätta av alla ytor; bänkar, tak och väggar med en mild såplösning. Låt sedan kylan hjälpa till att rensa från ohyra och mikroorganismer som inte tål minusgrader.

Skydda krukade växter

Krukade växter med känsliga rötter som klarar att stå ute i vinter behöver hjälp att hålla värmen. Ställ krukan på en frigolitskiva och packa in krukan i flera lager bubbelplast. Klä det hela med ett varv säckväv och knyt ett tjockt hapasnöre om så ser det riktigt tjusigt ut.
Småplantor i krukor som ännu inte planterats ut klarar vintern bättre om de får skydd av ett tjockt lövtäcke.

Ställ undan frostkänsliga krukor

För att vara på säkra sidan bör frostkänsliga krukor förvaras inomhus under vintern. Passa på att göra rent dem innan så är de klara för användning när det är dags.
Du hittar smart tips om hur du staplar krukor i annan artikel på denna sida.
Vill man chansa på utomhusförvaring är det säkrast att tömma dem och ställa dem upp-och-ned. Häll löv över och lägg över en matta som håller fukt och kyla borta.

Vinterplantera utekrukor och Krukarrangemang

Fräscha upp eller byt innehållet i utekrukorna mot frosttåliga växter som tex. ljung, oxbär, murgröna och järnek.
Billigast och mest lättskött blir det om man istället gör ett arrangemang med vackra grenar, kvistar, mossa och bär.

Rensa ogräs

Passa på att rensa ogräs i gångar och rabatter. Nu är det fuktigt i marken och lätt att få med rötterna.

Rädda självsådder

Hittar du små självsådda plantor som växer på fel ställe kan du försiktigt lyfta upp dem och flytta till en ’säker’ vrå eller kruka. Lyft upp plantan med så mycket jord som möjligt så att roten påverkas så lite som möjligt. Plantera i väldränerad jord och vattna bara försiktigt.

Spara sommarblommor

Många växter som vi betraktar som 1-åriga går att spara och blir tom ännu finare kommande säsong. Det gäller både de vi vanligen planterar i kruka som rabatteternell (helichrysum, verbena, margurit, femtunga och många av de vi oftast planterar i rabatter som jätteverbena, lejongap och blomstertobak.
Gräv upp plantorna, klipp ner dem och ställ dem som de är med jordklumpen i en hink. Förvara svalt och vattna mycket sparsamt fram till slutet av mars då de kan planteras och börja drivas igen.

Beskär och föröka vinbär

Vinbärsbuskarna ska beskäras på hösten. Vill man ha fler buskar sticker man ner grenar på ca 25 cm i jorden så att bara ett par knoppar syns ovan jord. Redan till våren har de fått rötter och kan drivas vidare till fina buskar eller häckplantor.

Designa trädgården

Ta lite extra tid och fundera över vad du vill förändra eller förbättra i trädgården. Är det växter som behöver flyttas? Är gångarna bra placerade? Kanske behövs en ny rabatt, eller sittplats i trädgården?
Gör en lista över områden som behöver tas om hand lite extra.
Bläddra i tidningar och böcker, samla idéer och inspiration.
Det finns många bra böcker som ger tips om trädgårdsdesign och projekt i trädgården. 
Här hittar du några exempel Varför inte önska en i julklapp?

Mata fåglar

Nu är det dags att se över fåglarnas matbord inför vintern. Ett bra sätt att förena nytta med nöje. Lär dig vilka olika fåglar som kommer på besök och hur du lockar olika arter med olika föda i boken Vanliga fåglar i trädgården

Rensa fågelholken

Har man fågelholkar i trädgården är det hög tid att rensa dem nu. Töm ut bomaterialet och borsta rent. Använd inga kemikalier!

Förbered dammen

Nu är det hög tid att förbereda dammen för vintern. Ta upp pumpen och rengör filtret och förvara på frostsäker plats. Ta upp så
mycket vissnade löv och växtdelar som möjligt. Finns det fiskar i dammen som skall övervintra behöver man ordna med syresten(ar) och någon anordning för att hålla en liten vak öppen. En doppvärmare med termostat är en bra lösning som kan kombineras med en frigolitboj.

Kratta löv

Börja med att köra över löven med gräsklipparen. Små löv i små mängder kan man lämna kvar eftersom de multnar och hämtas ner i jorden av maskarna.
Lägg de uppkrattade löven som täckning i rabatter, runt buskar och kring känsliga växter. Det som inte får plats där kan med fördel läggas i en lövkompost som man blandar i lite häst-, ko-eller hönsgödsel i.
Lövkompost är relativt näringsfattig, men är perfekt att använda som jordförbättring då den ger en bra och luftig struktur.
Ett tips är att varva med lövkompost i hushållkomposten för att få en bra balans.

Täck känsliga växter

Täck marken runt känsliga växter med löv, täckbark, halm eller grenflis. Lägg gärna lite granris överst hos de allra känsligaste växterna.
Detta skyddar rötterna mot fukt och kyla.

Strö ut vedaska

En vedbrasa ger både mys och värme. Ren vedaska är ett bra gödningsmedel och kan med fördel tömmas i trädgården. Läs mer om vedaska som gödning här.

Gör en vacker krans

Gör en egen krans och häng på dörren eller inomhus. Plocka material till kransen i trädgården, på skogspromenaden och i hemmet. Stommen gör du själv lätt av en kemtvättgalje.

Driv lökar

Nu är det hög tid att sätta amarillyslökar för att driva i blom till julhelgen. Det tar 5-8 veckor från plantering till blomning.
Tazetter tar 4-5 veckor på sig, jultulpaner 6-7 veckor.
Egna hyacinter till jul är lite väl sent. De tar 10-11 veckor på sig från plantering. Köp istället fördrivna lökar som du driver färdigt själv i ett hyacintglas eller i jord.

Odla kryddväxter inne

Gräva upp några mindre plantor sallad och kryddor och plantera i krukor för att odla inomhus under vintern. Alternativet är köpeplantor från livsmedelsaffären som skolas upp i kruka med bra jord eller varför inte dra upp från frö?
För att de skall växa och inte vissna eller drabbas av ohyra är växtbelysning ett måste.
Lär mer om växtbelysning här.

Samla fröer

Det finns fortfarande fröer att hämta i trädgården. Plocka försiktigt så de inte faller till marken, låt torka ordentligt och spara i en fröpåse med tydlig märkning med sort och år. Tips på hur du gör din egen fröpåse hittar du här. här.

Sortera fröer

Städa bland fröpåsarna och sortera ut frön som blivit för gamla. Många fröer gror bra även långt efter rekommenderat datum.
Man kan testa grobarheten genom att lägga några fröer på ett hopvikt, fuktigt hushållspapper som man lägger i en plastpåse med lite lufthål i +20 grader.
Inom några dagar bör man se antingen en liten grodd, eller att fröet börjar svälla. Får man resultat kan man notera på fröpåsen hur stor andel som grodde och när testen gjordes så kan man kompensera dålig grobarhet genom att så fler frön.
Gör en lista över vilka fröer som finns så är det lätt att se vad som behöver fyllas på till våren.

Så perenner

Många perennfröer behöver en kylperiod för att gro. Visst kan man vänta till januari/februari, men det går också utmärkt att så dem redan nu.
Lägg ett tunt lager vermiculite eller fint grus över jorden och märk krukan tydligt med namn och ställ på en skyddad plats utomhus. Täck gärna över med lite löv så håller den fukten utan att bli genomsur.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896