Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Tips för hållbara krukväxter

Novemberkaktus från mamma
Att odla krukväxter är att låta naturen flytta in och med det ansvaret för något levande. Vi odlar några få utvalda favoriter på fönsterbrädan, skapar en hel djungel av både gröna och blommande växter eller, som kanske de flesta, något där emellan.
 
En del ser krukväxter som en del av inredningen, som utbytbara enheter med färg och struktur, vilket de ju också är. Andra, som undertecknad ser dem som levande individer, som vänner jag vårdar och sköter om. Om de inte trivs, blir jag ledsen och gör allt för att den ska återhämta sig och trivas igen.

Fler än en gång har det hänt att växter som är under vård har slängts av min blomvakt. Och jag kan nog inte säga något om det eftersom de ser halv- eller ibland heldöda ut även om jag vet att det fortfarande finns hopp!
Jag är kanske lite åt det extrema hållet men det finns faktiskt också något bra med att värna och vårda sina växter också ur miljösynpunkt.
 
Hibiskus uppdragna från frö
Här står mina frösådda hibiskusplantor. Se så bra de trivs!
 
Det är roligt att skaffa nya växter och drar man upp dem själv från sticklingar eller frö är det ju extra kul. De blir ofta mer tåliga än inköpta större exemplar eftersom de vuxit upp i just den miljö som finns hemma hos dig. Ljus, luftfuktighet och temperatur tillsammans med vattning och näring är mer eller mindre unikt för varje hem och plats.
 
Det är också kul att fylla på med nya vuxna plantor. Dem måste man ofta vänja lite vid den nya miljön, men när de anpassat sig kan de förhoppningsvis växa och trivas hemma hos dig under år framöver.
 
novemberkaktus från mamma
Den här fina novemberkaktusen är en stickling från min mammas jätteplanta hon fått från min mormor.
 
Förr, när tillgången på växter inte var så stor spreds de från hem till hem och gick i arv mellan generationer. Man vårdade dem ömt, tog sticklingar och spred bland släkt och vänner.
 
Idag har tyvärr många krukväxter blivit en slit-och-släng-vara.
Anledningarna är nog flera. Kanske tröttnar vi på dem, eller så trivs de inte. Tyvärr får många krukväxter av naturliga skäl en kort livslängd hemma hos oss eftersom de odlats upp snabbt, under optimala förutsättningar och transporteras långväga innan de kommer hem till dig. Det krävs en hel del ljus, fukt och omtanke för att de ska anpassa sig till ett bostadsrum. Läs gärna mer om just detta i artikeln Engelsk pelargon, en missförstådd skönhet.
 
Fler och fler ekologiskt odlade krukväxter finns på marknaden så håll gärna utkik och välj dem i första hand.Produktion och transport av krukväxter liksom all annan transport och tillverkning har en påverkan på miljön. Då är det ju bra om vi kan behålla våra krukväxter så länge som möjligt. En del för med sig fina minnen från en resa eller en vän man fått den i från.
 
 

Fem tips för att förlänga livslängden på krukväxter

Låt nya krukväxter få vip-behandling

Ge dem en ljus placering och höj luftfukigheten i dess närhet, se tips i artikeln Gör egen luftfuktare till växter, och känn noga efter hur mycket vatten den behöver genom att känna efter i jorden, inte bara på ytan utan känn tyngden på krukan och stick ner fingret långt ner i jorden för att förstå om den behöver vattnas eller ej innan du lärt känna din nya planta.

Plantera om varje eller vartannat år

Att förnya jorden i krukan hjälper växten att andas och förbättrar möjligheten att ta upp näring och vatten. Beroende av kvaliteten på jorden i krukan gör du det varje eller vartannat år. Hos nyinköpta plantor kan det vara värt att plantera om efter ett halvår eftersom den jorden ofta är optimerad för odlingen och inte för ett liv i hemmiljö. Allt om detta hittar du i artikeln Omplantering av krukväxter

Håll utkik efter ohyra

Efter ett tag lär man känna sina växter. Det gör att man ganska snabbt ser om något är på tok. Men för att vara på säkra sidan bör man lite då och då kika lite närmare på sina växter. Kolla undersidan av bladen, bladveckan och nya skott extra noga för de är populära tillhåll för många skadegörare.
Om ett angrepp upptäcks snabbt går det enkelt att stoppa jämfört med om det hinner sprida sig. 
Tips för detta hittar du i vår artikel Känn igen ohyra på krukväxter

Håll koll på miljön

Kamelian står svalt med extraljus på vintern
Kamelian som jag fått av vänner där den inte längre får plats står med extra ljus, lite extra svalt på glasveranden.
 
Välmående växter får sällan ohyra och blir en källa till glädje med grönska och bidrar dessutom till ett bra inomhusklimat.
För mycket eller för lite vatten, näringsbrist, för mörk placering. Självklart har din krukväxt krav på sin miljö. Ofta visar de sitt missnöje genom att sloka, bli hängiga, få fula blad, sluta växa och vägrar sätta knopp.

I artikeln Känn igen skador av fel ljus, vattning eller temperatur på krukväxter  kan du läsa mer om viktiga faktorer för att få välmående växter.

Lär känna dina växter

Många krukväxter trivs utomhus på sommaren
Finns det möjlighet så ställ gärna ut krukväxterna på sommaren på en skyddad plats som t.ex, under ett träd. 
 
Behandla dem som levande varelser. De ÄR ju levande varelser. Lär känna dem och lär dig förstå vad som får dem att trivas. Då har du växter som kan räcka en livstid!
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.