Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Om dvärgananas, skötsel och förökning

Dvärgananas, Ananas nanus
Visst är den fin, dvärgananasen Ananas nanus. Extra fin blir den när den bär frukt vilket den oftast gör när man köper den.
 
Dvärgananas med frukter
 
Dvärgananas som ibland också kallas miniananas är lättskött och tålig. Utseendet visar ganska tydligt att den ingår i bromeliasläktet.
De grågröna, styva bladen formar en bladrosett där blomställningen växer upp i mitten med små lila blommor och förhoppningsvis sedan också en liten ananasfrukt. Fullt vuxen blir den oftast inte högre än 30-40 cm. 
 
Vissen miniananas
 
Plantan kan stå länge med sin fina frukt men när den börjar vissna är den inte lika fin. 
Enkelt och snabbt klipper du av stängeln så långt ner du kommer åt bland de styva bladen så har du en fin planta igen. Tips för omplantering och rensning av de fula bladen hittar du längre ner.

Skötselråd dvärgananas

Vattning: Vattna regelbundet men låt aldrig jorden bli för sur. Låt gärna torka upp då och då. Den trivs med att ha lite vatten bli stående i bladrosetten.
Näring: Blanda Formulex eller Houseplant Focus i vattnet enligt dosering på flaskan. Alternativt använd Houseplant Myst som är en färdigspädd näring som sprayas direkt på bladen.
Jord: Blomjord eller blomjord med ca 30% inblandning av kokos.
Beskärning: Ej aktuellt. Endast nedklippning av blomstjälken när frukten vissnat.
Läge: Dvärgananasen vill stå ljust och soligt men passar också i läge med lätt skugga.
Förökning: Förökas främst med sidoskott, se nedan.

Ta toppstickling på din ananasplanta.

Miniananas med toppstickling
 
Bladrosetten i toppen av ananasen brukar fortfarande vara grön och fin ett tag efter att själva frukten börjat ruttna så varför inte prova att göra en ny planta av den?

Förbered sticklingen

Bladrosetten på miniananas skärs av för att planteras
 
Skär av frukten ett par centimeter under bladrosetten. Rensa och skär bort fula delar med mögligt fruktkött och vissna eller missfärgade blad.
 
putsad toppstickling av dvärgananas
 
Min frukt var i ganska dåligt skick så jag fick skära bort det mesta. Det går precis lika bra ändå.
 
Det är bra att ta bort lite blad nedtill i rosetten. Med färre blad kan plantan fokusera mer på att bilda rötter än på att underhålla bladens utveckling.
De nedersta bladen tas enkelt bort genom att man drar av dem försikigt nedåt. Då lossnar de lätt och den kvarvarande stjälken skadas minimalt.
 
Topstickling av dvärgananas planterad i kruka
 
Den putsade bladrosetten sätts sedan ner i såjord, såjord med perlite eller en blandning av blomjord och kokos så att de nedersta bladen kommer ovan jord och sticklingen står stadigt. 
De olika jordalternativen passar lika bra eftersom de ger en lucker struktur så att jorden inte blir kompakt när man vattnar och syre kan cirkulera där rötterna kommer att bildas.
 
Vattna igenom jorden.

Skötsel av sticklingar dvärgananas

sticklignar av dvärgananas i miniväxthus
 
Sätt en plastpåse över sticklingen eller ställ i ett miniväxthus för att ge hög luftfuktighet kring den. Utan den högre luftfuktigheten är risken stor att plantan torkar in och inte orkar skapa rötter.
Ventilera då och då när det blir mycket kondens.

Plantan behöver under rotningen stå så ljust som möjligt men inte i starkt solljus. Sommartid räcker ett ljust fönster. Resten av året behöver sticklingarna stå under en växtlampa.
 
Det tar ca 6-8 veckor innan rötter har bildats. Om du använder undervärmematta brukar det gå lite fortare. Tänk då på att du behöver vattna mer.
 
När du ser tecken på ny tillväxt i toppen av bladrosetten kan plantan tas ur drivhuset.
 
Clonex Mist sprayas på sticklingar för att må bättre
 
TIPS! Ett par duschar med Clonex Mist en till två gånger i veckan kan påskynda rotbildningen och bidrar till plantans välmående.
 

Dela och föryngra din dvärgananas.

Dvärgananasen bildar ofta rotskott i form av små bladrosetter som man kan dela och plantera om så att man får fler exemplar av samma planta. Vänta med delningen bladrosetterna är minst fem centimeter stora så att de har hunnit börjat bilda egna rötter.

Så här delar man dvärgananas

Börja med att vattna igenom plantan ordentligt och låt stå någon timme så att vattnet sugs upp ordentligt i hela jordklumpen. Väl genomfuktad jord gör att sidorosetterna lossnar lättare och de små rötter som de kan ha mindre skada.
 
Sidoskott på dvärgananas bryts bort för att bli nya plantor
 
Ta bort krukan. Bryt och vicka försikigt med ett fast grepp bort de små bladrosetterna en och en.
 
Sidoskott från dvärgananas med rötter
 
Även om någon av de nya små plantorna inte har rötter brukar det gå bra ändå. Rötter växer snabbt ut när man planterar dem och sköter om dem enligt beskrivningen.
 
Förbered krukor på 8-9 cm i diameter med såjord eller såjord med perlite och/eller fin kokos.
 
Sätt ner bladrosetten mitt i krukan så den sitter stadigt, men utan att de nedre bladen hamnar ner i jorden. 
 
Följ råden ovan Skötsel av sticklingar dvärgananas.
 

Omplantering av dvärgananas

Är plantan i bra skick planterar man om den i ny jord efter att sidorosetterna tagits bort.
  1. Börja med att klippa bort fula och skadade blad. 
  2. Skaka jordklumpen lätt för att få bort gammal jord utan att bråka för mycket med rötterna.
  3. Plantera i blomjord av bra kvalitet, eventuellt med lite inblandning av grova kokosfiber som ger extra luftig konstigstens.
Omplanterad dvärgananas
Här har moderplantan satts ner på samma höjd i krukan som den satt innan. Den ljusa stjälken är resultatet av att jag tagit bort fula blad. Det kommer att se bättre ut inom kort.
 
Välj i första hand samma krukstorlek, men om rötterna är kraftiga och trängs i botten så väljer du en storlek större.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896