Varukorgen är tom
top.info.shopping_cart
0
0.00 kr
Till Kassan
banner
Navigering
Kundtjänst tel:08-22 50 80
Öppettider: måndag-fredag 9-16
Epost: kundtjanst@wexthuset.com
Fakta & Råd / Växter / Frukt & Bär

Odlingsråd för krusbär

Uppstammad krusbärsbuske
Uppstammad krusbärsbuske
Det är enkelt att stamma upp krusbärsbusken till ett vackert och lättplockat litet träd. Läs vidare hur du gör i Stamma upp växter till små träd.
 
Krusbär är lättodlade delikatesser och busken sköter nästan sig själv. Testa att stamma upp busken till ett litet träd och använd de frysta bären som vackra isbitar hela året. Under Frukt och bär hittar du vårt sortiment av plantor.

Fakta om krusbär

Svenskt namn: krusbär, lokalt stickelbär.

Vetenskapligt namn: Ribes uva-crispa. Av latinets uva=druva (syftar på storleken) och crispus=krusig, vilket syftar på de vågiga bladen.

Sorter: De flesta sorterna kommer från England som har en lång tradition av krusbärsodling, även om vi i Sverige odlat krusbär sedan medeltiden. Under krusbärets glansdagar under 1800-talet fanns mer än 1 000 engelska sorter.
 
Vid början av 1900-talet drabbades odlingarna av mjöldaggssvamp och intresset avtog. Idag är flertalet sorter mjöldaggsresistenta, eller mjöldaggstoleranta.

Bäret sitter direkt på grenen, vilket gör taggiga sorter svårplockade. Men många sorter är i stort sett taggfria. Färgen varierar i gult, grönt och rött med eller utan hårigt skal. 
 
Röda krusbär Hinnonmäki röd och Rolanda
Röda krusbär är vackra och söta. 'Hinnonmäki Röd' är frisk och ger riklig skörd. Bild th: 'Rolanda' är en nätt buske med lättplockade bär på taggfria grenar.

'Hinnonmäki' röd och gul. Friska, rikgivande finska sorert. Söta, goda bär. Den gula något hårig och får mindre bär än den röda. Zon 5-6.
'Invicta' Mängder av stora, gröna bär med vackra markerade ränder. Mycket tidig blomning och därför känslig för vårfrost. Zon 5.
'Jacob' Stora gulgröna, goda bär i stor mängd. Robust växtsätt. Zon 5.
'Martlet' Mörkröda, släta bär. Zon 5.
'Rolanda' Medelstora, rödgula bär på en nätt buske. Zon 4.
 
Krusbär Invicta
'Invicta' får vackra bär med mörkgröna ränder.
 
Botanik: Tillhör vinbärssläktet, Ribes och familjen ripsväxter, Grossulariaceae. Ursprungligen från Kaukasus och Västasien, idag spridd och förvildad i mellan och södra Sverige. Krusbär är självfertila, men flera sorter ger korspollinering med större bär.

Svårighetsgrad: Lätt.

Härdighet: Zon 4-6 beroende på sort. Men den tidiga blomningen äventyras av frost i trakter med kalla vårar.

Läge: Trivs i de flesta lägen utom i djup skugga. Kan också odlas i stor kruka och i pallkrage, gärna uppstammad med lägre växter som lavendel eller jordgubbar undertill.

Planteringstid: hela sommarhalvåret, men en fördel att plantera på våren.

Näring/jord: Trivs i de flesta jordar.

Vatten: God tillgång till vatten ger större bär och en allmänt mer välmående buske. 

Beskärning: De första åren tas bara grenar bort som växer rakt in i busken, eller längs med marken. Efter några år tas de äldsta grenarna bort, så att ingen gren blir äldre än fyra-fem år.

Övrigt: Krusbär är lätta att stamma upp. Se artikel om hur man stammar upp växter här. Bären blir lättplockade och man får plats med annat undertill. Den är också en viktig pollenlämnare med sin tidiga blomning. 

Ohyra/sjukdomar: Mjöldagg var förr ett problem, svampen lägger sig som en tunn oaptitlig filt över bär och blad. Välj sorter som är resistenta (de flesta moderna), eller motståndskraftiga.Mjöldagg kan också behandlas med svavel som motverkar svampen och/eller kisel som stärker bladen..

Användning och skörd av krusbär

skörd av krusbär
Krusbär skördas fullmogna, först då kommer aromen fram.
 
Användning: Krusbär har högt innehåll av pektin, som är ett naturligt hållbarhets- och gelébildande ämne. Krusbär är goda i paj, sylt, kräm, chutney och marmelad. De är också vackra i drycker, gärna som frysta istärningar. Aromen blir bäst när bären är riktigt mogna och börjar bli lite mjuka i skalet. De röda sorterna är vackra i marmelad och infrysta som isbitar. 

Lagring och förvaring: Krusbär håller några veckor i kylen efter skörd. Enklast är att frysa in överflödet direkt. Bären ansas först så att det lilla skaftet tas bort med en skalkniv. Vissa vill också ansa bort den lilla flugan, men det är en smaksak och kanske lite väl pilligt.
 
 

Odling av krusbär


Krusbären blir fler, större och godare om busken hålls ung med beskärning. Här 'Martlet' som ger fantastiskt vacker krusbärssylt och marmelad.

Krusbärsbusken är en anspråkslös växt, men blir kraftigare och mer rikbärande i en näringsrik jord på en ljus plats. Den blir särskilt fin uppstammad i kruka,. På en balkong kan man till exempel ha lavendel och lökväxter undertill. Eller i pallkrage då bären hamnar i plockhöjd.

Busken beskärs under vårvintern eller efter skörden. Skott som växer rakt inåt tas bort, liksom grenar som släpar i marken. Efter några år gallrar man årligen bort de äldsta grenarna så att ingen gren är äldre än 4-5 år. På så vis hålls busken ung och luftig vilket ger större och godare bär. En luftig buske hindrar också att mjöldaggssvampar etablerar sig.

Beskärning av bärbuske krusbär
Knipsa bort den äldsta grenen varje år, så att inga grenar är äldre än fem år.

Liksom alla frukt- och bärväxter ska man vara försiktig med kvävegödsling som gynnar tillväxten på bekostnad av blomningen. I stället behöver krusbärsbusken kalium- och fosfortillskott som finns i komposterad kogödsel och tång. Vedaska gynnar också blomning och fruktsättning. 

Även om moderna sorter är mjöldaggsrestistenta, kan de ändå angripas efter några år, etersom svampen är föränderlig. God tillgång på vatten och gödsling med kisel eller kiselrika grödor som nässlor och fräken motverkar att mjöldagg får fäste. Mankan också behandla med svavelpreparatet Kumulus.

Rikbärande sorter kan behöva stöttas när bären tynger ner grenverket. En enkel lösning är en ram av enkla brädor som får stå kvar året runt.
Krusbär kan förökas med sommar- eller vintersticklingar, men rotningen är lite svårare än hos närbesläktade vinbär.

 
Foto: Karin Elmberg m fl.
Odlingstips och inspiration
Kommentarer ()

Tips på artiklar

Fler artiklar ˅
  KundtjänstKundtjänst
  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  x
  Kundtjänst

  Välkommen till Wexthusets kundtjänst!

  Du hittar svar på vanliga frågor och kontaktar vår kundtjänst här, eller genom att klicka på chattsymbolen i nedre högra hörnet på sidan.

  Har du frågor om odling och växter?

  Tips, odlingsråd och inspiration om odling och trädgård hittar du i vår faktabank Gröna sidorna.

  Logga in
  x
  Logga in för att handla som återförsäljare
  Glömt lösenord
  x
  Har du glömt ditt lösenord? Ange den epostadressen som du har registrerat kontot med. Vi skickar sedan ett nytt lösenord till din epostadress.
  Skicka

  Vi kontaktar dig inom kort. Du är alltid välkommen att ringa 08-225080 eller mejla sales@wexthuset.com