Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla vinbär

Vinbärsbuske med röda vinbär - AS
Vinbärsbuske med röda vinvbär - AS
 
Sötsyrliga vinbär är trevliga, robusta buskar som sköter sig själva och ger stora skördar att fylla frysen med. Du hittar vårt sortiment under Frukt och bär.

De uppstammade vinbären är perfekta för krukodling på balkong eller uteplats. Som bonus får man plats med annat gott kring fötterna som örter och jordgubbar eller perenner som doftande lavendel.

Fakta om vinbär

Svenskt namn: röda vinbär, vita vinbär, svarta vinbär (kallas också tistron).

Vetenskapligt namn: Ribes rubrum, Ribes nigrum och Ribes spicatum vita vinbär-gruppen. Tillhör famijlen Saxifragaceae, vinbärsväxter.

Sorter: Det finns massor av sorter, många är gamla holländska och brittiska sorter där vinbär varit ett viktigt bär i hushållen i hundratals år. 
En trevlig variant är goda vinkrusbäret 'Josta', som är en korsning av svarta vinbär och krusbär.
 
Röda vita svarta vinbär
Vinbär är vackra; frys in hela klasar och använd som isbitar i drycker året om.

Röda Holländska’ har till odlats i drygt 300 år. Är kraftigväxande, frisk och myucket härdig (zon 6).
Vita Holländska’ får stora bär med mild, syrlig smak. Härdig till zon 6.
Ben Nevis är en ny lovande skotsk svarta vinbärssort, frisk och ger goda, sötsyrliga bär i vackra klasar. Zon 5.

Botanik: Fleråriga, tåliga buskar, flera arter växer vilt i Norra Europa. Ger bär på både ettårs- och flerårsskott. I regel självbefruktande och tidigblommande.

Svårighetsgrad: lättodlade

Läge: Trivs i sol till halvskuggigt läge. Tåliga men växer frodigare om de inte utsätts för sommartorka.  
Kan också odlas i stor kruka eller pallkrage. 
 
Näring/jord: Trivs på de flesta jordar som inte är för torra. Välj rosjord om du odlar i kruka.
En mager jord behöver gödslas upp med kogödsel som är rik på kalium och fosfor. En dos vedaska främjar härdighet och blomning. Kvävegödsling kan ge för mycket blad på bekostnad av blommor och bär och ökad mottaglighet för mjöldagg. Därför ska för mycket täckning med gräsklipp undvikas om man inte har en väldigt mager och mullfattig jord.

Vatten: Klarar torka, men ger bättre skördar om busken vattnas i torr väderlek.

Övrigt: Beskär efter skörden så att inga skott är äldre än fem år. Unga skott ger högre skördar av bättre kvalitet. Dessutom är en luftig buske bättre rustad mot sjukdomar. Här kan du läsa vidare om beskärning av bärbuskar och andra trädgårdsväxter.
 

Ohyra och sjukdomar hos vinbär

Vanligen friska men svarta vinbär kan angripas svårt av vinbärsgallkvalster. Dessa små djur bildar galler, hårda små knutor som ser ut som uppsvällda knoppar på grenarna. De sprider viruset reversion som kraftigt försvagar busken. Upptcks angreppet tidigt, klipp genast bort grenen och släng i soporna. Om angreppet hunnit boi omfattande är bästa rådet är att gräva upp busken.

Mjöldagg kan slå till sommartid om luften är torr. Bladen får en dammig yta av denna bladsvamp. Gödlsa med kisel som stärker bladen och undvik kvävegödning som finns rikligt i gräsklipp.

VInbärskvalster och mjöldagg på svarta vinbär
Till vänster: Uppsvällda knoppar avslöjar det besvärliga vinbärskvalstret som håller till inne i knoppen. De syns tydligast vinter och vår. Till höger: mjöldagg slår till torra, varma somrar.


Vinbärsbuskarna blir med åren väldigt bördiga. Frys in och använd efter hand i all slags matlagning, i drycker eller som dekoration till desserter.

Odling av vinbär

Välj ett ljust till halvskuggigt läge där vatten inte blir stående, även om jorden gärna kan vara fukthållande. Eftersom blomningen infaller tidigt (slutet av april till slutet av maj) är frost i blomningen kritiskt. En sänka på tomten är därför inte en bra plats.

Vinbär trivs i mullrik, fuktighållande jord. Täck marken runt busken med växtrens och löv. En mager sandjord kan täckas med gräsklipp som bidrar till högre mullhalt. 
Plantera på samma djup som busken stått i plantskolan. Till krukodling, välj en näringsrik jord med lite lera, typ rosjord
Uppstammade buskar behöver stöttning de första åren. Bind till en bambukäpp eller liknade med elastiska band
Efter skörden eller under vintern beskärs vinbärsbusken så att de äldsta grenarna tas bort helt nere vid basen.
Ingen gren bör bli äldre än fem år eftersom skörden blir både godare och rikare på unga grenar i en luftig buske. Tag också bort grenar som växer rakt in i busken.

Ge en giva kogödsel på våren, som bidrar till ökad blomning och fruktsättning. Magra jordar gödslas ännu en gång, i slutet av juli, med kogödsel.

Användning av vinbär

Mycket rika på C-vitamin och antioxidanter. Kan med fördel frysas in och användas som isbitar till måtidsdrycker. Klassiker till gelé och saft. Till gelé plockas bären knappt mogna, då är pektinhalten som högst och de geléar sig bättre. Svarta vinbärsblad är goda till te.

Skörd av röda vinbär - LS

Foto: Karin Elmberg, Linda Sandström m fl.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896