Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Ohyra på krukväxter - känn igen och bekämpa

Krukväxter i uterum - LL
 
Krukväxter i uterum - LL
Slå på hökblicken och spana ofta efter ovälkomna gäster. Tidig upptäckt gör det så mycket enklare att få bukt med krypen.
 
Orsakerna till att en krukväxt ser hängig ut, tappar blad eller vägrar blomma är ofta miljöbetingade. För mycket vatten, torr inomhusluft eller ljusbrist till exempel. Är du osäker på vad som är problemet kan du titta in här för att se vad som kan vara felet. Läs vidare nedan om hur du identifierar skadedjur och om hur du blir av med dem. 

Känn igen ohyra och skadedjur på krukväxter

De här krypen hör till de vanligaste besökarna på våra krukväxter. Ta för vana att ofta skärskåda växterna, till exempel när du ändå vattnar. Ett angrepp av ohyra som upptäcks tidigt är så mycket enklare att behandla. 

Bladlöss på krukväxter

bladlus på krukväxt - LL


Vanligaste ohyran. 1.5-3 mm långa, blekgula, gröna oftast vinglösa. De suger växtsaft och föredrar späda skott och knoppar varför man hittar dem på plantans yngre delar som deformeras. Sitter ofta på bladens undersida. Bladlöss har klibbig, söt avföring som ibland är första tecknet. Man ser också tomma, vita skinn här och var som blir över när bladlössen ömsar hud. Läs mer om bekämpning av bladlöss.

Sköldlöss på krukväxter

sköldlöss på krukväxter - LS

Gula, gulvita eller brunaktiga fastsittande skålformade eller platta sköldar, 1-4.5 mm stora. Hör till de mest svårbekämpade krypen. De suger växtsaft och lämnar ljusa fläckar efter sig över hela plantan som tacklar av. De sitter gärna längs stjälkar och huvudnerven på bladens undersida. Djurens klibbiga avföring är ofta det första tecknet, den kan hamna på fönsterbrädan och överallt på växten. Läs mer om att bekämpa sköldlöss och ullöss.

Ullöss på krukväxter

ullöss på krukväxt

Bomullsaktigt, ljust ludd syns här och var. Själva lusen är ca 3 mm, ljusrosa och är överdragen av ett vitt luddigt vaxlager. De ger samma skador som sköldlöss men sitter oftast i bladveck och stamförgreningar där de är svåra att komma åt. Läs mer om att bekämpa sköldlöss och ullöss.

Trips på krukväxter

trips på krukväxter - x

Smala, knappt 1-2 mm långa ljusbruna, gulaktiga eller svartbruna insekter med fransade vingar. De suger växtsaft under bladen där man också hittar små svarta prickar som är tripsens avföring. Bladen får typiska ljusa-silverskimrande fläckar som kommer sig av att de utsugna växtcellerna fylls med luft. Läs mer om att bekämpa trips.

Spinnkvalster på krukväxter

spinn på krukväxter

Små spindeldjur, 0.2-0.5 mm. Det finns flera arter, de vanligaste är gula, gröngula eller rödbruna. De suger växtsaft och bladen ser torra och lite dammiga ut med en grågul, bronsaktig färg. Efter ett tag väver djuren in skott och blad i en tunn väv. Läs mer om att bekämpa spinnkvalster.

Rotlöss på krukväxter

rotlöss i jorden i kruka
 
Rotlusen är en förrädisk skadegörare eftersom den håller till i jorden och angreppet många gånger har gått långt innan det upptäcks vanligen vid omplantering. Om plantan oförklarligt tacklar av kan det vara idé att lossa krukan från jordklumpen och kolla igenom rotsystemet noga. Rotlöss bildar vita, ulliknande tussar på rötter och i jorden som påminner om svampmycel. Den vuxna rotlusen är ca 3 mm lång, vit med ett mjöligt vaxskikt. Den lämnar efter sig ansamlingar av vitt ludd. Lössens vitblå vax ger ofta avtryck på insidan av krukan. 
 
ads
 

Småflugor på krukväxter

bananfluga, fruktfluga och vattenfluga på krukväxter

Små, 2-4 mm, svarta, ljusbruna flugor som susar bland krukväxterna är vanligen vattenflugor eller fruktflugor (så kallade bananflugor). Fruktflugorna (till vänster på bild) gör ingen skada alls, de söker efter syrliga fruktsafter. Vattenflugorna (till höger på bild) trivs i fuktig jord där de äter av alger i jorden. Men vid starkt angrepp kan larverna gnaga på rötterna. De är lite kompakt byggda med korta antenner. Läs mer om att bekämpa sorgmyggor, vattenflugor och blomflugor.

Sorgmygga på krukväxter

sorgmygga på krukväxter - x

Sorgmyggan är en spenslig flygare med långa antenner, 3-4 mm lång. Den flyger betydligt sämre än vattenflugan, lite knyckigt. Den gör i sig ingen skada och trivs i fuktig jord där den som vattenflugan äter av lavar och svampar i fuktig torvjord. Däremot kan sorgmyggans larver göra stor skada på unga fröplantor och sticklingar. De är ca 5 mm långa, ljusa med svart huvud och äter av döda och levande rötter. Läs mer om att bekämpa sorgmyggor, vattenflugor och blomflugor.
 
 

Vita flygare på krukväxter

vita flygare på krukväxter

Vita flygare kallas också mjöllöss, de är små vita flugor som susar bland bladen och far upp så fort man rör vid plantan. De är ca 2 mm långa och nära släkt med bladlöss. Vingarna är täckta av ett skyddande vitt vaxpuder. De suger växtsaft ur främst unga blad och sitter på undersidan. I den klibbiga avföringen trivs sotdaggssvampen som ger en svart, tunn beläggning på bladen. Läs mer om bekämpning av mjöllöss, vita flygare.

Hoppstjärtar på krukväxter

hoppstjärtar i krukväxtjord

Små vita kryp som studsar runt vid jordytan eller under krukan. Hoppstjärtar saknar vingar, är1-4 mm långa, vita eller grågröna. De lever i fuktig jord där de äter multnade växter men kan också angripa friska, späda rötter. Brukar komma fram på jordytan när man vattnar. Läs mer om hur du får bukt med hoppstjärtar.

Blomkruksmask på krukväxter

blomkruksmask i krukväxtjord


Små vitglänsande, halvgenomskinliga maskar som lever i humusrik krukväxtjord. De syns när man planterar om och gör vanligen ingen skada. Läs mer om hur du får bukt med mask i krukväxtjorden


 

Foto: DEFI Écologique, Karin Elmberg, Kjetil Fjellheim, Lena Ljungquist och Linda Sandström. 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896