Fri Frakt på Fröer hela helgen!
Fakta & Råd

Vilken näring passar tomater?

Fråga

Hej!
Har köpt tomatnäring från er som funkar väldigt bra men som snart är slut. Har en ”gammal” förpackning med grönsaksgödsel med nästan samma NPK, 4-1-7. Den ska väl gå att använda?  Har många tomatplantor så det går åt en del. 
Har också kollat en annan tomatnäring i butik och där är det ett helt annat, NPK 3-0,3-1. 
Blir helt förvirrad, vad är rätt?
Mvh 
Ewa 
 
tomat-odling-i-vaxthus

Svar

Detta med växtnäring är en liten vetenskap, men roligt att känna till lite grand om hur och varför växten behöver vissa näringsämnen. Läs gärna vår artikel om detta spännande ämne här.
 
Nu till din fråga. Det är förhållandet mellan de näringsämnen som växten behöver mest av som är det intressanta. Det anges som du skriver i N-P-K, kväve (N), fosfor (P) och kalium (K). Sedan doserar man efter omständigheterna; hur stor växten är, väderleken, jordvolym osv. En växt som ska blomma och ge frukt (som tomat) behöver mer av fosfor och kalium i förhållande till behovet av kväve (som gynnar vegetativ tillväxt). I vår tomatnäring  är förhållandet i N-P-K. ca 4-1-6. I medlet du nämner med N-P-K 3-0,3-1 finns väldigt lite fosfor (P) och kalium (K) i relation till kväve Det är ämnat för bladväxter som sallat, grönkål eller mangold. Din egen grönsaksgödsel har däremot en jättebra sammansättning för en gröda som ska ge grönsaksfrukter. 
Tomater har också stort behov av magensium och kalcium och kan drabbas av bristsjukdomar som pistillröta. Därför har vi tagit fram bra näringar för tomater som gör det enkelt att få fina skördar. 
 
Lycka till!
Hälsar Karin
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.