FRI FRAKT hela helgen!
Fakta & Råd

Lider tomaterna av näringsbrist?

Fråga

Har gjort i ordning gamla järntunnor med rejäla hål i botten. Men de är rostiga inuti. Har använt dem i två år nu och tomatplantorna är jättefina ett tag men sen gulnar bladen. Det ryms mycket jord i dem och vatten/ näring får de. Är tomater känsliga för järn/rost? Odlar också i bädd (har allt i växthus) och dessa är alltid fina. Mvh Ewa Bäckström

Svar

tomatblad med manganbrist
 
Vilken intressant fråga. Rost och järn är inget problem för växter, men – järn konkurrerar med mangan som i sin tur kan leda till manganbrist som visar sig som kloros (ljus bladvävnad) mellan bladnerverna hos framför allt unga blad. Jag skulle testa att gödsla lite extra med ett väl sammansatt näringsmedel som innehåller mangan och se om det kan vara orsaken. Kvävebrist ger också allmänt ljusa blad. Läs gärna mer om växtnäring på vår hemsida här.
Ett bra gödselmedel för tomater som ger mangan är Tomato focus.
 
Om du kikar i växtnäringsartikeln ser du också att pH har stor betydelse för näringsupptaget, om du har hårt vatten till exempel kan du behöva gödsla med specialmedel (Tomato focus hardwater) som sänker pH och därmed gör mangan upptagbart för rötterna.

Lycka till!
Hälsar Karin 
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.