Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Välj en miljövänlig gran

Julgran med julgransprydnad i form av ett växthus
När julen närmar sig är det dags ge sig ut på jakt efter en gran.
Men varför inte fundera över om du kan göra ett miljövänligt val när du köper din gran. Här kommer lite tips.
 
Närbild på julgran med julpynt

Val av grantyp

Ofta erbjuds flera olika sorters gran hos granförsäljaren. De vanligaste sorterna är kungsgran Abies nordmannia, silvergran Abies alba och rödgran Picea abies. (Läs mer om olika julgranssorter här)
Rödgranen är den klassiska sorten som också växer naturligt här i Sverige. De andra är ädelgranar som också odlas här i Sverige men ofta kommer från Danmark där det finns stora odlingar av julgranar.
Kungsgran och silvergran är i högre utsträckning behandlade med gödnings- och bekämpningsmedel som kan innehålla skadliga kemikalier. 

Finns ingen miljömärkning är normalt rödgranen det bästa alternativet för miljön även om det finns både kungsgran och silvergran som är odlad på ett sätt som är skonsamt för miljön.

Välj en KRAV-märkt julgran

Även julgranar kan vara KRAV-märkta. Väljer du en KRAV-märkt gran är det en garanti för att den är odlad utan gifter på ett sätt som är skonsamt för miljön.

Välj så nära odlad julgran som möljigt

Det allra bästa alternativet är om du kan gå ut i din egen skog och hugga en gran. Detta är tyvärr något som är få förunnnat. 

Näst bäst är då att få tag på en gran som odlats så nära som möljigt så att fraktens miljöpåverkan blir låg. Fråga hos din granförsäljare var granarna odlats.

Inte bättre med plastgran

Det kan vara lätt att tro att en plastgran som kan användas under flera år har en lägre klimatpåverkan, men det är tyvärr helt fel. Om man ser till en plastgrans påverkan på miljön utifrån tillverkning, transport och hantering som avfall blir det alltid ett sämre alterantiv. Självklart finns här också olika mer eller mindre bra alterantiv, men undersökningar visar att en plastgran behöver användas 10-20 år för att ha lägre klimatpåverkan än en naturlig gran. Använder du naturgranen som beskrivs nedan ökar skillnaden i hållbarhet gentemot det konstgjorda alterantivet.

Så sköter du om din julgran

Julgran med julpunt - LS
 
När du hittat din fina gran så är det ju trevligt om den står så länge som du önskar och inte barrar. Läs här hur du sköter den för lång hållbarhet.

Använd granen efter jul

När granen sedan dansas ut så kan vi se till att den kommer till god nytta.
 
  • Om du har trädgård kan stammen med eller utan inkortade grenar bli ett perfekt växtstöd för snabbväxande klätterväxter
  • Har du vedspis eller kamin kan granen få torka ordentligt och sedan användas att elda med.
  • När du lämnar granen på återvinningen används den ofta som bränsle i ett lokalt värmeverk som också producerar elenergi på ett mycket effektivt sätt.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896