Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Falskt spinn

Resultat av falska spinn på en bladkaktus
Falskt spinn, Brevipalpus phoenicis är ett spinnkvalster som är nära släkt med de mer vanliga växthusspinnkvalster som vi kan stöta på hos våra krukväxter och vid odling i växthus.
 
Falskt spinn har samma livscykel som växthusspinnkvalster där de utvecklas från ägg till larv, till nymf i två olika stadier och sedan till vuxet spinnkvalster.

Hur ser falska spinn ut?

Falskt spinnkvalster i förstoring.
 
Falsk spinn är platta och äggformade och röda till orange i färgen. Äggen är klarröda och läggs i hundratal.
Hos falsk spinn kläcks mest honor vilket skyndar på förökningstakten.
 
ställe där falskt spinn kan finnas
Bilden visar exempel på var falskt spinn trivs. Angrepp gör att delar av växten ramlar av. OBS! Detta är en frisk planta.

Falskt spinn sitter oftast på undersidan av bladen, i bladveck och längs mittnerven på bladen. På bladkaktus trivs den mellan bladnoderna, se bild.

Skillnader mellan falsk spinn och vanlig spinn

  • Falskt spinn är ungefär hälften så stora som växthusspinnkvalster och mäter 0,2-0,3 mm. De är knappt synliga för oss utan förstoringsglas. Växthuspinnkvalster är 0,3-1 mm och kan ganska enkelt ses med blotta ögat både när de vandrar över bladen och när de sitter i sin spinnväv.
    TIPS! Skaffa en bra lupp!
  • Falskt spinn gör ingen väv. Väven är ibland det första man ser vid angrepp av växthusspinn. Om du ser spinnväv är det alltså inte falskt spinn din växt drabbats av.
  • Falskt spinn är ofta mycket svårare att upptäcka än växthusspinnkvalster både därför att de är så mycket mindre men också därför att skadorna tar längre tid att bli så tydliga så att de syns för blotta ögat. Då kan ett angrepp ha pågått länge och stora delar av plantan kan vara angripen.
 
Rosenkaktus med kraftigt angrepp av falskt spinnRosenkaktus med kraftigt angrepp av falskt spinn

Spridning av falskt spinn

Falskt spinn sprider sig genom direktkontakt mellan plantor eller angripet växtmaterial. 
Man kan själv sprida det mellan plantor genom att vidröra dem och föra dem vidare till en annan planta.
 
Det här är en av anledningarna till att det alltid är viktigt med god hygien när man jobbar med sina växter. Alltid byta till en väl rengjord kruka, ytterkruka och fat. Noga kolla igenom plantan innan omplantering och i andra fall då flera växter hanteras tillsammans.
 
 

Vilka växter får falskt spinn

Hitintills har falskt spinn bara upptäckts på krukväxter.
Falskt spinn verkar vara mest vanligt på olika suckulenter. De trivs också på orkidéer och krukväxter vi ofta odlar som gröna växter, d.v.s. bladväxter där de sitter längs bladnerverna.

Hur vet man att det är falskt spinn

Liksom växthusspinn suger falskt spinn växtsaft och de pyttesmå prickar som bildas efter sugskadorna kan efter ett tag vara en bra ledtråd att det är ett angrepp. Denna ledtråd gäller främst bladväxter. På suckulenter är inte alltid dessa sugmärken lika tydliga.
 
Falskt spinn på bladväxter som t.ex. dracena visar sig genom intorkade bladkanter vid bladfästet och kan även ses som torkade toppar.
 
På kaktus och andra suckulenter bildas med tiden en korkaktig eller brun, skrovlig mssfärgning som sprids utåt från bladveck eller bladnerven. Resultatet kan ibland liknas vid att plantan åldras i förtid.
Ett tydligt tecken kan vara att det rasar blad från bladkaktusar på vintern med missfärgningar på stamdelar och bladens kanter.
 
Utseende på bladkaktus med falskt spinn
Här ett exempel på en en liten planta med falskt spinn där bladen lossnar och faller av, bruna fula kanter. Det är inte lika tydligt på alla drabbade plantor.
 
Hos småplantor som drabbats av falskt spinn stannar utvecklingen av och de växer helt enkelt inte till som de ska samtidigt som bladen successivt ser mer och mer åldrade eller brunaktig ut.
 
Till skillnad från andra spinnkvalster kan falskt spinn sprida virus mellan växter när de suger saft ur bladen.

Frisk planta med korkfläckar och förvedad stam
Här visas helt normala korkfläckar och förvedad, korkaktig stam hos bladkaktus som inte är angripen av falska spinn. Normalt åldrande och övertryck som bildar ödem. Inget som har med skadedjur att göra.
 
OBS! Korkfläckar som ibland förekommer på bladkaktusar är inte falskt spinn utan är en skorpa som bildas över ett ödem som man tror bildas om det är högt tryck i plantan.

Hur man blir av med falsk spinn

Falskt spinn är svårbekämpat med de medel som står till buds.
Om plantan har ett stort angrepp är rekommendationen att du slänger den.
 
Är angreppet litet börjar man med att isolera den från andra växter samtidigt som du håller ordentlig koll på växterna som stått i dess närhet. 
När du sätter igång behandling rekommenderas att också de växter som stått i dess närhet behandlas för säkerhets skull.
 
En första åtgärd för bekämpning är upprepade behandlingar med växtsåpa eller bladglans som kan hjälpa till att dämpa och minska angreppet. Läs hur du kan blanda din egen växtsåpa här.
 
De spinnrovkvalster som används mot växthusspinn har ingen effekt på falskt spinn. 
Prova istället Trips-rovkvalster, Orius skinnbaggar som har en mer varierad kost och kan bidra till att reducera angreppet.
 
ads
 

Rädda en växt med falskt spinn

I de festa fall, om angreppet inte är väldigt litet bör plantan slängas för att inte riskera spridning.
Vill man försöka rädda kvar den kan man ta en stickling från en så fräsch, färsk del av plantan som möljigt.
 
Sticklingen lägger man sedan under några timmar i en 10% såplösning med ett stänk T-sprit. Behandlingen tar med största sannolikhet kål på eventuell ohyra. Tyvärr innebär detta att sticklingen blir i lite sämre skick.
Pyssla om den efter bästa förmåga med bra jord, hög luftfuktighet, lagom med vatten och bra ljus så ökar chansen att den slår rot.
 
Denna räddningsaktion kan man också använda sig av för växter som drabbats av andra typer av ohyra som löss, mjöllöss, växthusspinn, trips etc. 
 
Foto: Närbild kvalster Christopher Pooley, övriga bilder Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896