FRI FRAKT t.o.m mån 16/12*
Fakta & Råd

Odlingsråd för vinranka i växthus

Vindruvor Dr Schmidtmanns sockerdruva
En frodig vinranka är växthusets kronjuvel. En väl uppbyggd vinstock blir med åren knotigt vacker och ger bara fler och fler maffiga druvklasar. Urtjusig också vintertid med en ljusslinga längs rankorna. Så lägg ner lite omsorg vid sortval, plantering och uppbyggnad av huvudrankorna. 
 
Dr Schmidtmanns sockerdruva i växthus
Efter bara några år är vinstocken uppbyggd och ger läckra klasar. Vindruvor är självfertila men det är roligt med flera sorter i olika färg, här 'Dr Schmidtmanns sockerdruva' och 'Blå Burgunder'.

När du funderar över sorter, välj de stora, kärnfria dessertsorterna som bara kan odlas i den varma miljö som växthuset erbjuder. En stor vattentunna i växthuset är en god idé. Man har alltid tempererat vatten till hands, men största vinsten är att temperaturen mellan dag och natt jämnas ut. Vatten absorberar solvärme under dagen som sedan avges nattetid.

Plantering av vinranka i växthus

  • Den frodiga rankan behöver mycket vatten, därför är det är en stor fördel om planteringen görs före växthusets grund gjuts. Då planteras rankan utanför växthuset och leds in under grunden. På så vis får vinstocken vatten och näring från marken runtomkring. Eller gräver man extra djupt in under befintlig grund och pressar igenom ett rejält rör som rankan kan ledas igenom och upp i växthuset. Här kan du läsa mer om allmänna planteringsråd för vindruvor.
  • Plantera gärna i söderläge så kommer rankorna att ge skön skugga i växthuset när de är fullvuxna.
  • Läs om uppbyggnad och beskärning i denna artikel. Det vanligaste är att man låter två rankor ledas upp till att bli huvudrankor i U-form. Det tar några år att bygga upp stommen av huvudrankor, då man låter dem växa till sig med 0.5 meter varje år. 

Odling av vindruvor i växthus

Övervuxen vinranka i växthus
Vinrankan behöver svängrum och strikt beskärning för ett lyckat resultat... Om du har ett litet växthus, välj något annat roligt att odla.

Skötsel av vin i växthus på våren 

  • Tidigt på våren vattnas jorden kring rötterna igenom. Vin börjar tidigt sava och knopparna kan börja spricka fram redan i mars. Håll dörrarna stängda så att all värme tas till vara och låt gärna en fläkt hålla frostfritt.
  • Gödsla med kogödsel och täck marken med kompostjord eller barkmull.
  • Framme i april/maj kommer solljuset och växthuset kan behöva vädras heta dagar. 

Skötsel av vin i växthuset under sommaren

  • Skydda gärna med en skuggardin eller fiberduk om solen är alltför gassande
  • Bind upp sidoskotten, gärna på horisontala snören. Det är dessa skott som kommer att bära druvor.
  • Under försommaren knipsas sidoskotten av 2-3 blad ovanför blomklasen. Denna beskärning kallas pincering.
Beskärning av vinranka pincering
Vinrankan växer ivrigt och måste hållas efter. Men principen är enkel, man klipper av rankan två blad ovanför blomklasen.
  • Med åren når huvudrankorna taket och kommer att ge skön skugga och dignande druvor. Planera någon form av uppbindningssystem som rankorna kan bindas till och som håller för tyngden när druvorna mognar.
Vindruva Vanessa i växthus
Prunkande labruskadruvan 'Vanessa' som stormtrivs med denna enkla uppbindning med bambupinnar och snören.
 
  • Under sommaren klarar sig rankan fint, men vattna om det gassar och rötterna inte självmanta kan söka vatten på djupet. Alla moderna växthus har automatiska vädringsluckor, om du har ett gammalt hus behöver du vädra rejält om det blir olidligt hett.
  • Önskas stora druvor behöver täta klasar gallras. Använd en smal sax och knipsa bort de minsta druvorna. Det verkar hårt men ger bättre kvalitet på de resterande druvorna som blir både sötare och större.
 

Sensommaren/höst med vinranka i växthuset

  • Provsmaka i slutet av augusti/början av september. Ofta behöver druvorna hänga längre än man tror för att bli riktigt söta och goda. När du är nöjd skärs klasen av med skaftet i behåll. 
  • Efter skörden öppnas dörrar och fönster på genomvädring för att trigga rankan att gå i vintervila. De skickar då tillbaka sin näring till rotsystemet. Därför väntar man med beskärning tills alla blad är fallna och vinstocken är i vila.
Vindruva Himrod i växthus
Ofta skördas druvorna för tidigt, sötman och smaken djupnar för varje vecka klasarna hänger kvar. Här dignar 'Himrod' från taket., en superb sort, nästan kärnfri med fin muskatkaraktär.

Vinterskötsel, odling av vin i växthus

  • När alla blad är fallna gör man den stora vinterbeskärningen. Här kan du läsa om hur den går till och andra råd om beskärning av vin. Man låter huvudrankan växa till sig med 0.5 m årligen, resterande årstillväxt klipps bort. Dessutom kortas alla sidorankor in till 1-2 knoppar ut från huvudrankan.
  • Tag också bort den gamla marktäckningen på senhösten som kan husera många kryp och annan ohyra som man inte vill ska övervintra i växthuset.
Foto: Karin Elmberg och Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896