Just nu: 20% på perennfröer
Fakta & Råd

Vårblommor inne och ute

Jordviva kan planteras ut när varmen återvänder
Så här års finns mängder av underbara vårblommor att pynta våra vinertrötta hem med. Olika lökväxter, primulor i regnbågens alla färger och de sköna julrosorna är några av vårens budbärare som ger en välbehövlig försmak av våren.
 
Primula
Jordvivan är populär på senvintern
 
Plantera många tillsammans eller gör ett sparsmakat arrangemang med få blommor i samma färgskala. Det blir läckert hur man än gör.
yvärr är livstiden för många av dessa vårblommor rätt kort i våra uppvärmda hus, men blomningen förlängs ju svalare de står. Undvik placering nära heta element och kanske kan krukan stå på en kyligare plats nattetid?
Och kanske bäst av allt - med minimal omvårdnad kan man ge dem ett fortsatt liv ute i trädgården eller i en kruka utomhus.
 
ads
 

Spara för utplantering

Ett flertal av dessa tidiga blommare är perenner och kan leva vidare många år ute i trädgården och i många fall även i en stor kruka på balkongen. Detsamma gäller också flera av de växter vi har inne under julen, hyacinter, tulpaner bl.a. Knepet är att få dem att överleva fram till dess det är lämpligt att plantera ut dem.

Lökväxter

Utblommade lökväxter ställer man så svalt som möjligt och vattnar minimalt. Hos vissa vissnar bladen ner, hos andra förblir de gröna. Det viktiga är att jorden inte helt torkar ut. Det är inte nödvändigt med en ljus placering utan de klarar mörker under denna viloperiod.
Lökarna kan sedan planteras ut så snart jorden kan bearbetas. Följ planteringsråden för respektive växt.
 
Tet-a-tet minipåsklilja planterad inomhus

Örtartade växter

Olika typer av primulor och julrosen behöver fortsatt en ljus placering, men relativt sparsam vattning, dock utan risk för uttorkning. Tanken är inte att driva på dem längre inomhus, utan att hålla dem vid liv till vädret tillåter utplantering, vilket kan ske från mitten av april och framåt.
Välj en period utan förväntad frost och vänj plantorna vid uteklimatet genom att ställa ut dem dagtid på en skyddad plats under några dagar innan de grävs ner i rabatten.

Träd och buskar

Det händer rätt ofta att kvistar av tex. hassel och vide, och ibland även forsythia får rötter när man sätter dem i vatten nu på vårkanten. Om man vill kan även dessa planteras ut när värmen kommer. Håll dem friska genom att byta vatten regelbundet till dess det går att gräva planteringsgropar. Blanda gärna i lite extra dränerande material, tex grus i planteringsgropen.
 
Pil och sälj i vårplantering kan rota sig
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.