Fri frakt över 690 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odlingsråd för knölbegonia

Knölbegonia, hängbegonia orange i utekruka
Knölbegonian är svaret på mångas önskan om en lättskött, prunkande långblommare på balkong och uteplats. En frisk växt som trivs bäst utomhus i ett halvskuggigt läge. Där blommar den oupphörligt hela sommaren tills frosten kommer.
 
Röd knölbegonia, hängbegonia på balkong
Det är maffigt att plantera flera knölbegonior ihop. Här boliviabegonia med enkla, hängande blommor och vackra, avlånga blad.

Som bonus kan knölen sparas för drivning nästa år. Vi har i säsong ett stort utbud olika färger och former av knölbegonia som du hittar här.

Fakta om knölbegonia

Det finns flera framkorsade varianter av knölbegonia som ger oss ett stort utbud att välja bland. Alla härstammar från Sydamerikas subtropiska områden och bildar en övervintrande och vattenlagrande knöl till skillnad från andra begonior. Detta gör dem både mer lättskötta och långlivade. 
 
Knöl av knölbegonia med små skott
Den håriga, plattrunda knölen är lätt att driva. Om knölarna ligger ljust bryter skotten fram direkt.

Vetenskapligt namn: Tillhör familjen Begoniaceae, begoniaväxter. 
Släkte: Begonia x tuberhybrida och Begonia boliviensis (boliviabegonia)

Ursprung: Subtropiska områden i Sydamerika.

Blomning: sommar-höst
 
Växtsätt: En knölväxt med viloperiod på vintern.
 
Doftande begonia, knölbegonia
Det pågår ständigt ett stort förädlingsarbete med knölbegonior. Det senaste är doftande sorter, som bildens 'Odorosa'.

Odlingsråd för knölbegonia

En mycket lättodlad växt som hör till våra bästa sommarblommande prydnadsväxter. Dessutom frisk och drabbas sällan av skadegörare.
 
Begonia i ampel på balkong
Knölbegonian trivs perfekt i ampel under taket på balkong eller uteplats. Samplantera gärna med lite grönska som murgröna.
 
Placering: Halvskugga ute eller inne. Trivs på en varm plats. Odlas i rejäl kruka, ampel eller balkonglåda. Se vårt stora utbud av planteringskärl och krukor.

Plantering: Plantera på våren, fördriv gärna inomhus så att krukan kan ställas ut när frostrisken är över.
 
Plantering av knölbegonia på våren

Plantera grunt så att knölen precis är täckt, se till att knölen hamnar upprätt med rotanlagen neråt och den konkava sidan uppåt. Sätt gärna flera knölar ihop för ett fylligt intryck. 
 
Jord och näring: Mullrik, näringsrik, genomsläpplig blomjord. Bottna krukan med ett dräneringslager av lecakulor. Gödsla med normal dos blomnäring eller ännu hellre tomatnäring fram till blomningens slut. 
 

 
Vattning: Vattnas måttligt, när jorden är ordentligt upptorkad. Tål måttlig torka. Försök vattna vid sidan av knölen, inte rakt på då den är känslig för röta. Överskottsvatten och eventuellt regn måste kunna dräneras bort. 
Sluta vattna och gödsla helt från oktober så triggas knölen att gå in i vilostadie och börjar lagra in näring i knölen.
 
Orange hängbegonia, knölbegonia
Hängbegonior kommer bäst till sin rätt på en lite upphöjd plats eller i ampel.
 
Övervintring: Torrt och svalt, kvar i krukan eller ta upp knölarna och övervintra dem i torvmull eller barr-kompost. Läs vidare här om övervintring av sommarblommande knölar. Driv på nytt nästa vår. 
För varje år växer sig knölen större och större och ger maffigare plantor så den är väl värd att spara. 

Förökning: Med sticklingar som tas på sommaren. 

Skadedjur/sjukdomar: En frisk växt. Varma, fuktiga somrar kan den drabbad av bladsvampen begoniamjöldagg. Spraya då med svavelpreparatet Kumulus.

Foto: Karin Elmberg och Ibulb.
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.