Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla jordärtskocka

Skörd av jordärtskocka - LS
Jordärtskockor är delikata knölar som dessutom är mycket lättodlade. Det är en flerårig solrossläkting som bildar vackra, frodiga häckar.
Här hittar du vårt sortiment med odlingstillbehör som hjälper dig att komma igång med sådd och förodling.
 
Jordärtskocka som hög häck - LS 
Jordärtskockorna blir frodiga och högresta under sensommaren. Här som häck.

Fakta om jordärtskocka

Svenskt namn: jordärtskocka
Vetenskapligt namn: Helianthus tuberosus. Till hör familjen korgblommiga växter, Asteraceae.
Botanik: En flerårig, perenn ört som bildar stärkelserika, underjordiska knölar som kan bli stora som en hopknuten hand. Vildväxande i Nordamerika, en välkänd och viktig gröda för indianstammarna.
 
Svårighetsgrad: lätt
Utvecklingstid: Växer snabbt och ger en liten skörd från september redan första året efter plantering på våren. 
Kan förodlas: Ja, småplantor som köps på våren planteras om i kruka före utplantering.
Läge: Trivs i de flesta lägen, utmärkt i pallkrage. Tänk igenom placeringen, då jordärtskockan är perenn. Växten blir minst 2 m hög och fungerar utmärkt som häck eller inramning av kompost eller köksland.
Härdighet: Mycket härdig, kan odlas i större delen av landet. De tål ner till -20 grader, men ska jorden hållas garanterat tjälfri för enkel skörd måste odlingen täckas med halm i kalla trakter.
Plantavstånd: 30 cm
Radavstånd: 50 cm
Näring/jord: Inte kräsen vad gäller jordmån och näring men trivs inte i blöt jord. Ju mer mullrik och näringsrik jord desto större och fler knölar. Täckodling med gräsklipp ger bra resultat liksom en mullrik, näringsrik jord.
Vatten: Torktålig, men skockorna blir större om palntan inte lidit av vattenbrist.  
Övrigt: En mycket lättodlad och vacker växt.
Ohyra/sjukdomar: Vanligen problemfri. Vilt tycker om att krafsa efter jordärtskockor, sorkar gräver gångar för att komma åt knölarna.
Förökning: Enklast genom att plantera nya små skockor från beståndet på våren eller senhösten. 
 
 

Plantera jordärtskocka

Skörd av jordärtskockor - LS
 
Plantera småplantor eller skockor på våren. Småplantorna behöver förodlas i kruka någon månad för att få rötter och skott.
Förbered odlingsplatsen genom att ta bort ogräs och gödsla eventuellt en mager jord med komposterad kogödsel eller hönsgödsel. Tänk på att plantorna blir höga, drygt 2 meter.
Det är snyggt att låta dem rama in kökslandet eller en kompost. Skockorna är livskraftiga och kan med tiden bre ut sig till ett riktigt ogräs om de inte hålls efter.
 
Plantera skockor ca 20 cm djupt. Småplantor sätts på samma djup som de stått i krukan.
Vattna så att de får jordkontakt. Håll efter ogräs första tiden. Sedan sätter skockorna fart och sköter sig själva. 
Marktäckning med gräsklipp eller växtrens ger välnärda skockor, det ger särskilt effekt under sensommaren då skockorna börjar svälla och lagra in näring i knölarna.

Skörda jordärtskocka

Skörda från september och fram till tidiga våren. Det är enkelt att låta skockorna stå kvar hela vintern och skörda efter hand som de går åt i köket. Täck då gärna marken med halm eller annat skyddande material så att jorden inte tjälas.
Lämna några skockor kvar som får bilda nya bestånd. Vart femte år kan man byta odlingsplats om jorden verkar utarmad och skockorna blir små.

Användning och lagring av jordärtskocka

Jordärtskockan har en mycket karaktäristisk smak, nötig med drag åt kronärtskocka. Skockorna kan behöva skalas om skalet är tjockt och skrovligt. 
Härliga som puré (kokt och mixad med lite smör) till kötträtter. En delikatess till soppa; blanda med hälften potatis och tillsätt en skvätt vitt vin, hönsbuljong, och lite grädde. Skockorna är också goda att blanda in i en potatisgratäng.

Jordärtskockan kom till Sverige under 1600-talet men konkurrerades ut av potatisen 100 år senare. Idag är den åter högaktuell och har fått det goda rykte den förtjänar i köket.
 
Lagring/förvaring: Antingen låter man hela beståndet stå kvar över vintern och skördar efter behov. Eller tas skockorna upp och förvaras svalt och mörkt.

Foto: Linda Sandström
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896