Allt för din odling Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel
Fakta & Råd

Odla gurka inomhus

Odla gurka i fönstret
 
Tänk att kunna skörda läckra gurkor året om. Och inte är det särskilt svårt heller.
 
Fönsterodling av gurka
 
Att odla gurka inomhus är perfekt för alla som gillar gurka och vill börja skörda tidigt. Det är också perfekt att dra igång gurkodlingen när hösten närmar sig så att man kan fortsätta vara självförsörjande på gurka också resten av året.

Det här är också något för dig som inte har trädgård eller annan möjlighet att odla utomhus.

Detta behöver du för att odla gurka inomhus.

Välj gurksort för inomhusodling

Visst kan man odla de flesta gurksorter också inomhus, men av praktiska skäl är det klokt välja en lite mer småvuxen sort som ger små gurkor så att du får många frukter som kan skördas tidigt och länge.
Nedan listan några förslag på sorter som passar för inomhusodling, men det finns många andra gurkor som du också kan prova.
 
 
Även olika sorters prydnadsgurka och djungelgurka, en syrlig liten läckerbit, kan med fördel odlas enligt samma metod som beskrivs här.
 
 

Odlingsråd för gurka inomhus

Vid höst- och vinterodling av gurka kan man räkna med att växtbelysing behövs från senare delen eller slutet av september för att få ett bra resultat.

Starta upp plantan

Köp en gurkplanta eller fröså den själv. Såråd hittar du i vår artikel Odla gurka
 
Ett absolut minimum om 8 dagsljustimmar krävs för att gurkan ska växa bra, men då räknar man det ljus som finns utomhus. Inomhus blir ljuset betydligt sämre så räkna med minst 10 timmar. Utifrån det kan du räkna ut när du behöver hjälpa växten med växtbelysning beroende av var i landet du bor. Vill du vara på säkra sidan sätt komplettera med växtbelysning under en längre period. För att få så bra resultat som möjligt bör lampan vara tänd 12-14 timmar/dag.
 
Om du väljer att så gurkan tidigare än mitten av mars, är växtbelysning nödvändig fram till dess du har de 10 dagsljustimmarna som är ett absolut minimum.
 
Gurkplantor växer snabbt. När sådden fått fyra blad planteras plantan om i plantjord i en kruka i med 11-12 cm diameter. Låt den stå under under växtlampa så länge möjligt.

Omplantering till odlingskrukan

Gurka behöver relativt stor kruka för att utvecklas väl. När rötterna fyller den första krukan plantera om i en kruka som rymmer 4-5 liter. Använd även här planteringsjord.
Självklart kan gurka också odlas i hydrokultur.

Uppbindning

Gurka med klängen
 
Snabbt bildas rankor med klängen som vill snurra sig runt ett stöd. I ett fönster kan man dra trådar med jutesnöre som gurkan kan klänga fast vid. Annars sätt i blompinnar eller grenar som får tjäna som växtstöd.

Vattning av gurka

Gurka är en törstig växt och trivs inte med att torka ut. Men, se upp för övervattning. 

Temperatur

Gurka gillar värme. Du kan odla vid minst 18 grader, men en temperatur på 21-27 grader ger ett bättre resultat.

Luftfuktighet

Gurkor trivs med relativt hög luftfuktighet, något som kan vara svårt att upprätthålla i ett bostadsrum. 

Att duscha plantan regelbundet med vatten är det bästa, men kan vara svårt hinna med eller komma ihåg tillräckligt ofta.
 
Skapa ett mikroklimat med högre luftfuktighet runt plantan genom att placera kärl med vatten i dess omedelbara närhet eller ställ krukan på en bädd av lecakulor som hålls vattenfylld utan att vatten når in i krukan. 

Ljusbehov vid odling av gurka inomhus

För att lyckas behöver plantorna tillräckligt många timmar med ljus.
Har du tillgång till växtbelysning kan du i praktiken odla gurka inne året om, även vintertid. 12-14 timmars belysning med LED fullspektrum-lampa rekommenderas för optimalt resultat. 
 
Utan växtbelysning behöver plantorna minst sex, men hellre åtta timmars soligt fönster för att bilda frukt. Detta innebär att man för mellersta och södra Sverige behöver vänta till någon gång i mars. 

Näring

Tillsätt näring i vattnet en gång i veckan. Vi rekommenderar Formulex som har en bred näringsprofil perfekt för gurkan.

Beskärning

De buskiga sorter som passar bäst vid inomhusodling behöver normalt inte beskäras eller toppas. Hos mer storväxta sorter kan fruktsättningen uppmuntras genom att topp och sidoskott klipps av efter två blad.
 
Med det begränsade ljus som odling inomhus innebär är kan man klippa bort stora blad som skuggar frukterna. 

Pollinering

Liten gurka
 
Många av de sorter vi odlar idag är självbefruktande, partenokarpa. Hos dem behövs ingen pollinering. Man märker snart att så är fallet då små gurkor snabbt bildas hos dessa. 

Är pollinering nödvändig kan man använda tops eller en liten pensel och föra pollen från hanblomman till honblomman. (I vår artikel Odla gurka visas bilder på hon- respektive hanblommor)

Skörd

När det är dags för skörd är bästa sättet att klippa av gurkan för att undvika att plantan skadas.

Ohyra

Gurka drabbas tyvärr ofta av ohyra och skadegörare som till exempel mjöldagg.
Genom att hålla en högre luftfuktighet minskas dock risken. Spinn, löss, trips och mjöllöss (vita flygare) är de som oftast slår till. Friska, välmående plantor får mindre problem. Läs mer om ohyra och hur du förebygger och behandlar den.
 
Foto: Lena Ljungquist
Odlingstips och inspiration

Tips på artiklar

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2024 Organisationsnummer: 556855-2896